Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Derneği’ne göre her yıl 21 Mayıs Uluslararası Çay Günü olarak kutlanıyor. Sri Lanka, Hindistan, Bangladeş, Kenya, Malavi, Endonezya, Malezya, Vietnam, Uganda ve Tanzanya gibi çay üreticisi ülkeler 15 Aralık’ta bir ‘Uluslararası Çay Günü’nü daha kutluyor. Tek bir içeceği anmak için iki gün, bir şey olmalı değil mi? Öyle. Çay aslında dünya çapında en çok tüketilen içeceklerden biridir. Süt ve şekerli veya sütsüz çay yapraklarının demlenmesiyle yapılır. Hindistan’da çay ekimi, yalnızca Çin’in krallıktaki hakimiyetine meydan okumak isteyen ‘İngiliz Raj’ döneminde büyük ölçekte başladı. Bir asırdan kısa bir süre içinde Hindistan, tarihin en büyük çay üreten eyaletlerinden biri olarak ortaya çıktı.
(Ayrıca Okuyun: İnsanların Çay Demlerken Yaptığı 5 Yaygın Hata)
Bugün hemen hemen her Hintli evde çay için özel bir dabba (ya da bizim dediğimiz adıyla chai) vardır. Bu, güne başladığınız içecek ve işte geçen uzun bir günün ardından ihtiyacınız olan içecek. İçecek sadece evlerle sınırlı değil; yerelden chai tapris çay evleri ve kafeler – çay ve çay severler bu ülkenin her köşesinde bulunabilir. Yine de, bir süredir ortalıkta dolaşan çayla ilgili birçok efsane var. Bir chai aşığı olup olmamanız önemli değil, bu doğrulanmamış iddiaların ardındaki gerçeği bilmelisiniz, işte bunlardan bazıları.
(Ayrıca Okuyun: Çay Yaprakları mı, Çay Poşetleri mi: Hangisi Daha Sağlıklı Bir Seçenek?
1. Çayın Süresi Bitmez:
Mutfağınızdaki çoğu şey gibi çay da ölümsüz değildir. Chai ka dabba’nızda hatırlayamadığınız bir tarihte çay varsa ve çayın güzel aromasından belirgin bir şekilde farklı olan hafif ekşi bir kokusu varsa, o zaman onu atmak en iyisidir.
(Ayrıca Okuyun: Beyaz Çayın Cilde ve Genel Sağlığa 12 Olağanüstü Faydası)
Çay ölümsüz değildir.
2. Yeşil Çay Anında Yağ Yakıcıdır:
Yeşil çayda bulunan kateşinlerin metabolizmayı hızlandırdığı ve yağ yakımını artırdığı gösterilmiştir, ancak bu, tüm gün kanepenizde uzanıp yeşil çay içebileceğiniz anlamına gelmez. Kilo kaybı, diyet ve egzersizin bir kombinasyonudur. Günde 2-3 bardak yeşil çay ile birlikte, onu da çok fazla terle atmanız gerekir.
Yeşil çayda bulunan kateşinlerin metabolizmayı hızlandırdığı gösterilmiştir | Fotoğraf kredisi: iStock
3. Çaya Süt Eklemek Faydalarını Yok Eder:
Siyah çay kesinlikle daha güçlüdür ancak çaya süt eklenmesi çayın faydalarını değiştirmez. Çaya süt katma fikrinin, sıcak çayın porselen fincanlarında çatlak oluşturabileceğine inanan İngilizlerle başladığı söylenir. Süt eklemek içeceği biraz soğutur ve ayrıca içeceğe kremsi bir tat verir. Süt ayrıca doğal bir tatlandırıcı olarak da çalışır.
4. Kafeinsiz Çay Kafein İçermez:
Kulağa ne kadar cesaret kırıcı gelse de, kafeinsiz çay bile eser miktarda kafein içerir, kabaca fincan başına yaklaşık 2-10 miligram. Kafeini tamamen kesmek istiyorsanız bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.
Çay ayrıca birçok sağlık yararı ile doludur.
5. Çay Kurutuyor:
Çay doğası gereği idrar söktürücüdür, fazla çay idrarın daha fazla geçişine neden olur. Ancak bu, vücudunuzun gerekli sıvıları tüketeceği anlamına gelmez. Ayrıca çay kaynar su ile yapılır, bazıları içeceğe süt de katar. Bu nedenle, hidrasyon ihtiyaçlarınızı karşılamak için iyi bir içecek olabilir. Ancak, sıcak demlemenin ölçülü tüketilmesi SAĞLANMALIDIR.
Herkesin Uluslararası Çay Günü kutlu olsun!
(Tavsiye içeren bu içerik yalnızca genel bilgi sağlar. Hiçbir şekilde nitelikli tıbbi görüşün yerine geçmez. Daha fazla bilgi için her zaman bir uzmana veya kendi doktorunuza danışın. Haberler bu bilgiler için sorumluluk kabul etmez.)
(Ayrıca Okuyun: İnsanların Çay Demlerken Yaptığı 5 Yaygın Hata)
Bugün hemen hemen her Hintli evde çay için özel bir dabba (ya da bizim dediğimiz adıyla chai) vardır. Bu, güne başladığınız içecek ve işte geçen uzun bir günün ardından ihtiyacınız olan içecek. İçecek sadece evlerle sınırlı değil; yerelden chai tapris çay evleri ve kafeler – çay ve çay severler bu ülkenin her köşesinde bulunabilir. Yine de, bir süredir ortalıkta dolaşan çayla ilgili birçok efsane var. Bir chai aşığı olup olmamanız önemli değil, bu doğrulanmamış iddiaların ardındaki gerçeği bilmelisiniz, işte bunlardan bazıları.
(Ayrıca Okuyun: Çay Yaprakları mı, Çay Poşetleri mi: Hangisi Daha Sağlıklı Bir Seçenek?
1. Çayın Süresi Bitmez:
Mutfağınızdaki çoğu şey gibi çay da ölümsüz değildir. Chai ka dabba’nızda hatırlayamadığınız bir tarihte çay varsa ve çayın güzel aromasından belirgin bir şekilde farklı olan hafif ekşi bir kokusu varsa, o zaman onu atmak en iyisidir.
(Ayrıca Okuyun: Beyaz Çayın Cilde ve Genel Sağlığa 12 Olağanüstü Faydası)
Çay ölümsüz değildir.
2. Yeşil Çay Anında Yağ Yakıcıdır:
Yeşil çayda bulunan kateşinlerin metabolizmayı hızlandırdığı ve yağ yakımını artırdığı gösterilmiştir, ancak bu, tüm gün kanepenizde uzanıp yeşil çay içebileceğiniz anlamına gelmez. Kilo kaybı, diyet ve egzersizin bir kombinasyonudur. Günde 2-3 bardak yeşil çay ile birlikte, onu da çok fazla terle atmanız gerekir.

Yeşil çayda bulunan kateşinlerin metabolizmayı hızlandırdığı gösterilmiştir | Fotoğraf kredisi: iStock
3. Çaya Süt Eklemek Faydalarını Yok Eder:
Siyah çay kesinlikle daha güçlüdür ancak çaya süt eklenmesi çayın faydalarını değiştirmez. Çaya süt katma fikrinin, sıcak çayın porselen fincanlarında çatlak oluşturabileceğine inanan İngilizlerle başladığı söylenir. Süt eklemek içeceği biraz soğutur ve ayrıca içeceğe kremsi bir tat verir. Süt ayrıca doğal bir tatlandırıcı olarak da çalışır.
4. Kafeinsiz Çay Kafein İçermez:
Kulağa ne kadar cesaret kırıcı gelse de, kafeinsiz çay bile eser miktarda kafein içerir, kabaca fincan başına yaklaşık 2-10 miligram. Kafeini tamamen kesmek istiyorsanız bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.

Çay ayrıca birçok sağlık yararı ile doludur.
5. Çay Kurutuyor:
Çay doğası gereği idrar söktürücüdür, fazla çay idrarın daha fazla geçişine neden olur. Ancak bu, vücudunuzun gerekli sıvıları tüketeceği anlamına gelmez. Ayrıca çay kaynar su ile yapılır, bazıları içeceğe süt de katar. Bu nedenle, hidrasyon ihtiyaçlarınızı karşılamak için iyi bir içecek olabilir. Ancak, sıcak demlemenin ölçülü tüketilmesi SAĞLANMALIDIR.
Herkesin Uluslararası Çay Günü kutlu olsun!
(Tavsiye içeren bu içerik yalnızca genel bilgi sağlar. Hiçbir şekilde nitelikli tıbbi görüşün yerine geçmez. Daha fazla bilgi için her zaman bir uzmana veya kendi doktorunuza danışın. Haberler bu bilgiler için sorumluluk kabul etmez.)