Trafik ışıklarının artık paranızı istediği devasa bir mali deliğe sahip federal bütçe

Felaket

New member
Federal hükümetin mali açığı ne kadar büyük? “Yaz tatili öncesinde medyada bütçe açığının 25 ila 50 milyar euro arasında olduğu tahmin ediliyordu. CDU bütçe uzmanı Mathias Middelberg, “Şimdi bu tahminlerin gerçeğe çok yakın olduğu ve üst düzey üç adam arasındaki 80 saatlik müzakerelere rağmen trafik ışıklarının bu açığı ancak kapatmış gibi göründüğü ortaya çıktı” dedi. Neue Osnabrücker Zeitung” (NOZ).

CDU bütçe uzmanı kendi hesaplamalarına göre 43 milyar avroluk bir boşluk olduğunu varsayıyor. Middelberg'in hesaplamalarına göre bakanlıkların bütçelerinde harcamaların yaklaşık 4,3 milyar avro azaltılması planlanıyor. İklim ve dönüşüm fonundan toplam on iki milyar avro kayıptı.

Federal hükümet ayrıca vatandaşlık yardımından yararlananların normal iş piyasasına hızlı bir şekilde geri dönüş yolunu bulmasını umuyor. Ancak bu “tamamen gerçekçi değil”. Çünkü ekonomi yavaşlıyor. İşten çıkarmalar, işe alımların dondurulması ve kısa süreli çalışma günün gündemidir. Vatandaşların yardımından yararlananların bu ortamda nerede iş bulmaları gerektiği belli değil.

Ancak mali delik ne kadar büyük olursa olsun, para sonuçta nereden gelecek?

2025 yılı için “yayın kesintileri” tartışılıyor


Federal hükümetin kendisi ve Federal Maliye Bakanlığı, mali açığın boyutunu henüz doğrulamadı veya yorumda bulunmadı. Ancak yaz tatili öncesinde FDP'nin parlamento grup başkan yardımcısı Christoph Meyer, olası bir finansman açığını kapatmak için daha radikal bir seçeneği gündeme getirdi. Meyer tüm bakanlıklarda bütçe kesintisi yapılması çağrısında bulunuyor. Meyer bir röportajda, “Tüm departmanlarda genel olarak yüzde 1,5'lik kesinti tartışılabilecek olası bir çözümdür” dedi. Tam tersi şu anlama geliyor: Almanya her yerde yüzde 1,5 tasarruf etmek zorunda.

Ancak böyle bir düzenlemenin her yerde mümkün olması mümkün değildir. Örneğin, gelecek yıl yaklaşık 53,25 milyar avroya mal olacak savunma bütçesi hariç tutuluyor. Görünüşe göre burada zaten bütçe artışının gerekli olduğu konusunda tavizler var.

Sağlık hizmetlerine katkılar artıyor ancak daha az hizmet sağlanıyor


Sağlık sigortası katkı payı şu anda yüzde 14,6 artı sağlık sigortası şirketlerinin kendi belirleyebileceği ek katkı payıdır. Ortalama yüzde 1,7'dir. Bu da toplamda yüzde 16,3 civarında oluyor. 2025 yılına gelindiğinde çalışanlar için bu rakamın yüzde 17,1'e yükselmesi bekleniyor. Çünkü ek katkı yüzde 0,8 ile 2,5 arasında artıyor. 2025 yılı için katkılarda daha fazla artış göz ardı edilemez.

Böyle bir tedbirin 2025 bütçesinin kilit noktalarında açıkça yer almaması ilginçtir. İlk hesaplamalar, 2035 yılına kadar çeşitli sigorta sektörlerinin katkılarının toplamda yüzde 7,5 artarak yüzde 48,6'ya çıkabileceğini gösteriyor. En azından Berlin IGES Enstitüsü'nün DAK-Gesundheit adına yaptığı hesaplamalardan çıkan sonuç budur.

Federal Sağlık Bakanlığı gelecek yıl kliniklerin ve hastanelerin kapatılmasına yol açabilecek büyük maliyet azaltıcı önlemler planlıyor. Bu aynı zamanda uzlaşma süreci için mali rezerv gerektirir. Bu nedenle, genel azalma ek gelirle dengelenebilir. Bazı yasal sağlık sigortası yardımları artık mevcut olmayabilir; özellikle diş bakımı etkilenebilir.

Otellerde daha yüksek KDV: nedir?


Federal Maliye Bakanlığı, otelcilik sektöründe 2009 yılında uygulanan vergi indirimini de kaldırabilir. Oteller, tatil evleri ve kamp alanları bu durumdan etkilenecektir. Almanya'da otel odası rezervasyonu yapan herkes şu anda yüzde yedi KDV ödüyor. O dönemde FDP uyum için kampanya yürütüyordu. Vergi ayrıcalığının kaybedilmesiyle seyahat edenler, işe gidip gelenler ve otel misafirleri yüzde 19 oranında vergi ödemek zorunda kalacak.

  • Vaka çalışmaları : Berlin'de bir otel odasının fiyatı Ekim ayında ve en iyi senaryoda 82 Euro'dur. Vergi oranının yüzde 19'a çıkarılmasıyla fiyat 91 euro civarında olacak. Bugün 30 avroya mal olan bir kamp alanının maliyeti o zaman 33,40 avronun biraz altında olacaktır.
KDV düzenlemesi muhtemelen 720 milyon euro getirecek


Geçtiğimiz yıl sorumlu bakanlık KDV artışının ne getireceğini hesaplamıştı. Daha yüksek vergi oranı devlet kasasına yaklaşık 720 milyon euro girecek. Ancak rakamlar bir önceki yılın opsiyon belgesine dayanıyor. O zamanlar mesele 2024'teki bütçe açığının dengelenmesiydi; hararetli bir tartışmanın ardından kabine şimdi bunu tartışıyor. Ancak bakanlık, bunların 2025 bütçe planlamasında rol oynamayan olası seçenekler olduğunu birkaç kez çevrimiçi olarak Haberler'a açıkça belirtti.

Bir sözcü çevrimiçi olarak Haberler'a şunları ekledi: “Koalisyon anlaşmasında öngörüldüğü gibi herhangi bir vergi artışı planlanmıyor.”

Aslında federal hükümet Mayıs ayının başında hava trafik vergisini artırdı ve bu da uçak biletlerini önemli ölçüde daha pahalı hale getirdi. Alman Seyahat Birliği (DRV) “Bu bir kez daha seyahat endüstrisi üzerinde önemli mali yüklere yol açıyor” dedi.

Ve… 2024'ün başında trafik ışıkları hükümeti, restoranlardaki yemeklere uygulanan indirimli vergi oranını kaldırdı. O zamandan bu yana yerel yemek yiyen herkes yüzde 19 ödedi. Sonuç olarak fiyatlar genel olarak bir ile üç avro arasında arttı.

CO2 fiyatı 2025'ten itibaren mi artıyor?


Hanelerin şu anda CO2 vergisi için ton başına 45 Euro ödemesi gerekiyor; 2025'ten itibaren ton başına 50 euro ödenecek. Bunu 55 avroya kadar bir artış takip edebilir. Vergi zaten 2024 federal bütçesine göre ayarlandı. Bu, ısıtma ve yakıt ikmalini önemli ölçüde daha pahalı hale getirecektir. Mevcut hukuki duruma göre 2026 yılında CO2 fiyatının ton başına 55 ila 65 euro fiyat aralığında olması gerekiyor; 2027'den itibaren piyasada fiyatların arz ve talebe göre serbestçe gelişmesi gerekiyor.

Uçak bileti vergisinde daha fazla artış beklenmiyor. 2024 baharından bu yana vergi oranları, uçuşun son varış noktasına bağlı olarak bilet başına 15,53 ila 70,83 avro arasında değişiyor. AB'de 27 üye ülkeden yalnızca 9'u bilet vergisi alıyor. Alman vergisi en yüksek vergiler arasında yer alıyor.

Federal hükümet potansiyel olarak tütün vergilerini daha da artırabilir. 2024 yılında ise artış önlendi. 2025 ve 2026 yılları arasında vergi ayarlaması yapılması planlanıyor. Bu durumda bir sigaranın fiyatı 0,6 sent daha fazla olacak. Sıvılar için vergi oranı mililitre başına 20 sentten 26 sente çıkıyor. Sigara başına bir kuruşa, mililitre başına ise 30 kuruşa kadar bir artış olması muhtemel.
 
Üst