Şişkinlik, dünya çapında sayısız kişiyi etkileyen rahatsız edici bir durumdur. İster ara sıra ortaya çıkan bir rahatsızlık isterse kalıcı bir sorun olsun, şişkinlik günlük hayatımızı ve genel sağlığımızı önemli ölçüde etkileyebilir. Karnımızdaki gerginlikten, dolgunluk hissine ve hatta gözle görülür şişkinliğe kadar, şişkinlik hem fiziksel hem de duygusal olarak rahatsız edici olabilir. Yaşam tarzı seçimleri de dahil olmak üzere çeşitli faktörler şişkinliğe katkıda bulunurken, yakından ilgilenilmesi gereken bir husus da diyetimizdir. Yiyecekleri yanlış kombinasyonlarda yemek, çok yemek yemek, iyi çiğnememek, yiyecekleri doğru şekilde pişirmemek, tehlikeye atılmış sindirim, hareketsiz yaşam tarzı, uykusuzluk, çok az su içmek, aşırı dozda alkol almak veya tuz ve koruyucu maddelerle dolu yiyecekler yemek; kabarık görünüyor ve hissediyoruz.
Aşırı Şişkinliğe Ne Sebep Olabilir? | Şişkinlik Nedenleri
1. Çok Fazla Lif:
Lif, sağlıklı bir sindirim sistemi için gerekli olmakla birlikte, aşırı miktarda tüketilmesi, özellikle yüksek lifli bir diyete alışık olmayan kişilerde şişkinliğe neden olabilir. Fasulye, mercimek, brokoli, lahana ve kepekli tahıllar gibi lif bakımından zengin gıdaların sindirimi zor olabilir ve bağırsakta fermente edilerek gaz ve şişkinliğe yol açabilir. Lif alımınızı artırıyorsanız, bunu kademeli olarak yapmanız ve sindirime yardımcı olması için bol su içmeniz önemlidir.
2. Alkol:
Alkol, birçok kişide şişkinlik ve rahatsızlığa neden olduğu bilinen bir suçludur. Çeşitli şekillerde şişkinliğe katkıda bulunabilir. İlk olarak, alkol sindirim sistemini tahriş edebilir ve iltihaplanmaya neden olarak şişkinliğe neden olabilir. İkincisi, alkol su tutmayı destekleyerek vücudunuzun sıvıları tutmasına ve şişkin hissetmesine neden olabilir. Son olarak, alkollü içecekler genellikle şişkinlik ve gaza katkıda bulunabilen karbonatlaşma içerir.
Öyleyse oku: Yemekten Sonra Şişkin Olmanıza Neden Olan 3 Aptalca Hata – Uzmanlar Açıklıyor
Sık sık şişkinlik yaşıyorsanız, alkolü yavaşlatın. Fotoğraf Kredisi: iStock
3. Aşırı Rafine Tuz:
Aşırı miktarda rafine tuz tüketmek de şişkinliğe katkıda bulunabilir. Tuzun ana bileşeni olan sodyum, vücutta su tutulmasına neden olarak şişkinlik ve şişkinliğe neden olabilir. Atıştırmalıklar, konserve çorbalar ve fast food gibi işlenmiş ve paketlenmiş yiyecekler genellikle rafine tuz bakımından yüksektir. İşlenmiş gıda alımınızı azaltarak ve taze, tam gıdaları tercih ederek, sodyum alımınızı azaltabilir ve potansiyel olarak şişkinliği azaltabilirsiniz.
Yeme hızınızı yavaşlatın. Yemeğimizi çok hızlı yediğimizde, yiyecekleri daha küçük parçacıklara ayırmak ve kısmen sindirilmiş ve daha büyük yiyecek parçalarını midemize göndermek için dişlerimizi kullanamayız. Bu, midemizin yiyecekleri parçalamak için ağzımızda olması gerekenden daha fazla asit ve enzim üretmesine yol açar. Bu da asitliğin ve sindirimin yolunu açar. Ayrıca, bu sindirilmemiş yiyecek parçaları ince bağırsağımıza doğru ilerler. Bu yiyecek parçaları bağırsağın mukozal astarlarını tahriş ederek bağırsak iltihabına, şişkinliğe, daha fazla asitliğe ve bağırsak mikrobiyomunun bozulmasına neden olur.
İşte Şişkinliği Doğal Olarak Giderebilecek Bazı Baharatlar:
1. Gaz giderici baharatlar:
Kimyon (jeera), karabiber (kali mirch), piskopos otu (ajwain), rezene tohumu (saunf), kekik ve maydanoz gibi baharatlar gaz giderici özelliklere sahiptir, yani normalde sindirimi zor olan gıdaların sindirimini destekleyerek gaz oluşumunu önlerler. sağlığı zayıf olan bireylerde sokaklar oluşturabilir. Geleneksel Hint yemek pişirme yöntemlerinde, bu baharatlar zaten tarifin bir parçasıdır, ancak yemeklerden sonra rezene tohumu veya saunf çiğnemek gibi basit Hint uygulamaları bile şişkinliği önlemeye veya hafifletmeye yardımcı olabilir. Artı, bu bir ağız spreyi!
Öyleyse oku: Yemekten Sonra Şişkin Mi Hissediyorsunuz? Yardımcı Olabilecek Beslenme Uzmanı Onaylı 5 İçecek
Sindirim sisteminizin iyileşmesine yardımcı olmak için bir detoks suyu veya şişkinlik önleyici çay yapın. Fotoğraf: iStock
2. Zencefil:
Zencefil, şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar ve sindirim özelliklerine sahiptir. Sindirim sistemini uyarmaya yardımcı olur, mide boşalmasını destekler ve bağırsaktaki iltihaplanmayı azaltır. Ayurveda zencefili, sindirime yardımcı olan ve şişkinliği azaltan bir ‘sindirim ateşi’ güçlendiricisi olarak görür.
3. Menteşe/Asafoetida:
Her Hint mutfağında bulunan sihirli bir baharat olan Hing, Ayurveda’da saygıdeğer bir yere sahiptir ve nesiller boyu sevgiyle anılmıştır. Asafoetida olarak bilinen bu olağanüstü bileşen, etkileyici şişkinlik önleyici özelliklere sahiptir. Asmanın, geleneksel Hint mutfağında, özellikle zayıf sindirim sistemi olan bireyler için sindirimi zor olabilecek dals ve bakliyatlara eklenen tadkas (tavlama) şeklinde yaygın bir şekilde benimsenmesi şaşırtıcı değildir. Tarih boyunca, asafoetida içeren sindirim sonrası tabletler olan asılı golis, şişkinlikten kurtulma konusunda güvenilir müttefikler olmuştur. Ayrıca hassas kişilerde şişkinliği azaltmak için bir tutam salçayı ılık suda karıştırarak yemeklerden 30-40 dakika sonra tüketmenizi öneririz.
Bütünleştirici Yaşam Tarzı Uzmanı Luke Coutinho’dan Şişkinlik Önleyici Çay Tarifi
Doğa bize doğal diüretikler olarak çalışan bazı bitki ve baharatlar bahşetmiştir. Kişniş tohumu da bunlardan biridir. Basit bir kişniş tohumu demlemesi bile sisteminizdeki fazla ve hapsolmuş suyu dışarı atarak kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
İşte hastalarımız için iyi çalışan bir tarif –
İçindekiler:
-Geceden ıslatın, sabahları suyu kaynatın ve yarı yarıya azaltın. İnfüzyon gibi yap. Süzün ve başka bir şişeye ekleyin.
– Gün boyunca yudumlayın.
Öyleyse oku: Shadi Sezonunda Aşırı Yemekten Kaçınmak ve Şişkinliği Önlemek İçin 5 İpucu
Jeera da şişkinlik için mükemmel bir doğal çare olabilir. Fotoğraf: iStock
Sindirim sağlığının kişiden kişiye değişebileceğini kabul etmek önemlidir. Gluten (buğday) bazı kişilerde belirgin şişkinliğe yol açarken, diğerlerinde aynı etkiyi göstermeyebilir. Benzer şekilde, bazı kişiler chana ve baklagilleri iyi tolere edebilirken, bazılarında küçük bir porsiyon bile şişkinliğe neden olabilir. Şişkinlik söz konusu olduğunda tetikleyicilerinizi belirlemek ve buna göre diyetinizde, pişirme yöntemlerinizde ve genel yaşam tarzınızda uygun ayarlamaları yapmak çok önemlidir.
Kullanılan pişirme yöntemi de kişinin şişkinlik yaşayıp yaşamaması konusunda önemli bir rol oynayabilir. Bu nedenle, yiyecekleri doğal ilkelerle uyumlu bir şekilde pişirmek çok önemlidir. Örneğin, bazı kişiler rajma ve chana tükettikten sonra şişkinlikten şikayet ederler, ancak bu mutlaka yemeğin kötü olduğunun göstergesi değildir. Pişirme işlemi kusurlu olabilir. Geleneksel bilgeliğimiz dalları ve bakliyatları ıslatmanın önemini vurgular ve bu uygulamayı takip etmekten kazanılacak çok şey vardır. Islatma, bu baklagillerin sindirimini kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda lektinlerin ve anti-besinlerin sızmasını da bir dereceye kadar azaltmaya yardımcı olur.
Bir diğer çok önemli husus ise çiğnemedir. Ne yemeyi seçerseniz seçin, iyi çiğnenmeyen herhangi bir gıda maddesi şişkinliği tetikleyebilir. Bu nedenle, sindirimi artırmaya ve şişkinlik sorunlarını gidermeye yönelik ilk adım, dikkatli çiğnemek olmalıdır.
Yazar Hakkında: Luke Coutinho, Holistik Beslenme, Yaşam Tarzı ve Bütünleyici Tıp alanlarında çalışmaktadır.
Feragatname: Tavsiye içeren bu içerik, yalnızca genel bilgi sağlar. Hiçbir şekilde nitelikli bir tıbbi görüşün yerine geçmez. Daha fazla bilgi için her zaman bir uzmana veya kendi doktorunuza danışın. Haberler bu bilgiler için sorumluluk kabul etmez.
Aşırı Şişkinliğe Ne Sebep Olabilir? | Şişkinlik Nedenleri
1. Çok Fazla Lif:
Lif, sağlıklı bir sindirim sistemi için gerekli olmakla birlikte, aşırı miktarda tüketilmesi, özellikle yüksek lifli bir diyete alışık olmayan kişilerde şişkinliğe neden olabilir. Fasulye, mercimek, brokoli, lahana ve kepekli tahıllar gibi lif bakımından zengin gıdaların sindirimi zor olabilir ve bağırsakta fermente edilerek gaz ve şişkinliğe yol açabilir. Lif alımınızı artırıyorsanız, bunu kademeli olarak yapmanız ve sindirime yardımcı olması için bol su içmeniz önemlidir.
2. Alkol:
Alkol, birçok kişide şişkinlik ve rahatsızlığa neden olduğu bilinen bir suçludur. Çeşitli şekillerde şişkinliğe katkıda bulunabilir. İlk olarak, alkol sindirim sistemini tahriş edebilir ve iltihaplanmaya neden olarak şişkinliğe neden olabilir. İkincisi, alkol su tutmayı destekleyerek vücudunuzun sıvıları tutmasına ve şişkin hissetmesine neden olabilir. Son olarak, alkollü içecekler genellikle şişkinlik ve gaza katkıda bulunabilen karbonatlaşma içerir.
Öyleyse oku: Yemekten Sonra Şişkin Olmanıza Neden Olan 3 Aptalca Hata – Uzmanlar Açıklıyor
Sık sık şişkinlik yaşıyorsanız, alkolü yavaşlatın. Fotoğraf Kredisi: iStock
3. Aşırı Rafine Tuz:
Aşırı miktarda rafine tuz tüketmek de şişkinliğe katkıda bulunabilir. Tuzun ana bileşeni olan sodyum, vücutta su tutulmasına neden olarak şişkinlik ve şişkinliğe neden olabilir. Atıştırmalıklar, konserve çorbalar ve fast food gibi işlenmiş ve paketlenmiş yiyecekler genellikle rafine tuz bakımından yüksektir. İşlenmiş gıda alımınızı azaltarak ve taze, tam gıdaları tercih ederek, sodyum alımınızı azaltabilir ve potansiyel olarak şişkinliği azaltabilirsiniz.
Yeme hızınızı yavaşlatın. Yemeğimizi çok hızlı yediğimizde, yiyecekleri daha küçük parçacıklara ayırmak ve kısmen sindirilmiş ve daha büyük yiyecek parçalarını midemize göndermek için dişlerimizi kullanamayız. Bu, midemizin yiyecekleri parçalamak için ağzımızda olması gerekenden daha fazla asit ve enzim üretmesine yol açar. Bu da asitliğin ve sindirimin yolunu açar. Ayrıca, bu sindirilmemiş yiyecek parçaları ince bağırsağımıza doğru ilerler. Bu yiyecek parçaları bağırsağın mukozal astarlarını tahriş ederek bağırsak iltihabına, şişkinliğe, daha fazla asitliğe ve bağırsak mikrobiyomunun bozulmasına neden olur.
İşte Şişkinliği Doğal Olarak Giderebilecek Bazı Baharatlar:
1. Gaz giderici baharatlar:
Kimyon (jeera), karabiber (kali mirch), piskopos otu (ajwain), rezene tohumu (saunf), kekik ve maydanoz gibi baharatlar gaz giderici özelliklere sahiptir, yani normalde sindirimi zor olan gıdaların sindirimini destekleyerek gaz oluşumunu önlerler. sağlığı zayıf olan bireylerde sokaklar oluşturabilir. Geleneksel Hint yemek pişirme yöntemlerinde, bu baharatlar zaten tarifin bir parçasıdır, ancak yemeklerden sonra rezene tohumu veya saunf çiğnemek gibi basit Hint uygulamaları bile şişkinliği önlemeye veya hafifletmeye yardımcı olabilir. Artı, bu bir ağız spreyi!
Öyleyse oku: Yemekten Sonra Şişkin Mi Hissediyorsunuz? Yardımcı Olabilecek Beslenme Uzmanı Onaylı 5 İçecek

Sindirim sisteminizin iyileşmesine yardımcı olmak için bir detoks suyu veya şişkinlik önleyici çay yapın. Fotoğraf: iStock
2. Zencefil:
Zencefil, şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar ve sindirim özelliklerine sahiptir. Sindirim sistemini uyarmaya yardımcı olur, mide boşalmasını destekler ve bağırsaktaki iltihaplanmayı azaltır. Ayurveda zencefili, sindirime yardımcı olan ve şişkinliği azaltan bir ‘sindirim ateşi’ güçlendiricisi olarak görür.
3. Menteşe/Asafoetida:
Her Hint mutfağında bulunan sihirli bir baharat olan Hing, Ayurveda’da saygıdeğer bir yere sahiptir ve nesiller boyu sevgiyle anılmıştır. Asafoetida olarak bilinen bu olağanüstü bileşen, etkileyici şişkinlik önleyici özelliklere sahiptir. Asmanın, geleneksel Hint mutfağında, özellikle zayıf sindirim sistemi olan bireyler için sindirimi zor olabilecek dals ve bakliyatlara eklenen tadkas (tavlama) şeklinde yaygın bir şekilde benimsenmesi şaşırtıcı değildir. Tarih boyunca, asafoetida içeren sindirim sonrası tabletler olan asılı golis, şişkinlikten kurtulma konusunda güvenilir müttefikler olmuştur. Ayrıca hassas kişilerde şişkinliği azaltmak için bir tutam salçayı ılık suda karıştırarak yemeklerden 30-40 dakika sonra tüketmenizi öneririz.
Bütünleştirici Yaşam Tarzı Uzmanı Luke Coutinho’dan Şişkinlik Önleyici Çay Tarifi
Doğa bize doğal diüretikler olarak çalışan bazı bitki ve baharatlar bahşetmiştir. Kişniş tohumu da bunlardan biridir. Basit bir kişniş tohumu demlemesi bile sisteminizdeki fazla ve hapsolmuş suyu dışarı atarak kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.
İşte hastalarımız için iyi çalışan bir tarif –
İçindekiler:
- Kavanozda / Bardakta 1 litre su
- 2 yemek kaşığı Jeera
- 1 yemek kaşığı kişniş tohumu
- 1 yemek kaşığı Rezene tohumu
- 1 çay kaşığı Ayvayn
-Geceden ıslatın, sabahları suyu kaynatın ve yarı yarıya azaltın. İnfüzyon gibi yap. Süzün ve başka bir şişeye ekleyin.
– Gün boyunca yudumlayın.
Öyleyse oku: Shadi Sezonunda Aşırı Yemekten Kaçınmak ve Şişkinliği Önlemek İçin 5 İpucu

Jeera da şişkinlik için mükemmel bir doğal çare olabilir. Fotoğraf: iStock
Sindirim sağlığının kişiden kişiye değişebileceğini kabul etmek önemlidir. Gluten (buğday) bazı kişilerde belirgin şişkinliğe yol açarken, diğerlerinde aynı etkiyi göstermeyebilir. Benzer şekilde, bazı kişiler chana ve baklagilleri iyi tolere edebilirken, bazılarında küçük bir porsiyon bile şişkinliğe neden olabilir. Şişkinlik söz konusu olduğunda tetikleyicilerinizi belirlemek ve buna göre diyetinizde, pişirme yöntemlerinizde ve genel yaşam tarzınızda uygun ayarlamaları yapmak çok önemlidir.
Kullanılan pişirme yöntemi de kişinin şişkinlik yaşayıp yaşamaması konusunda önemli bir rol oynayabilir. Bu nedenle, yiyecekleri doğal ilkelerle uyumlu bir şekilde pişirmek çok önemlidir. Örneğin, bazı kişiler rajma ve chana tükettikten sonra şişkinlikten şikayet ederler, ancak bu mutlaka yemeğin kötü olduğunun göstergesi değildir. Pişirme işlemi kusurlu olabilir. Geleneksel bilgeliğimiz dalları ve bakliyatları ıslatmanın önemini vurgular ve bu uygulamayı takip etmekten kazanılacak çok şey vardır. Islatma, bu baklagillerin sindirimini kolaylaştırmakla kalmaz, aynı zamanda lektinlerin ve anti-besinlerin sızmasını da bir dereceye kadar azaltmaya yardımcı olur.
Bir diğer çok önemli husus ise çiğnemedir. Ne yemeyi seçerseniz seçin, iyi çiğnenmeyen herhangi bir gıda maddesi şişkinliği tetikleyebilir. Bu nedenle, sindirimi artırmaya ve şişkinlik sorunlarını gidermeye yönelik ilk adım, dikkatli çiğnemek olmalıdır.
Yazar Hakkında: Luke Coutinho, Holistik Beslenme, Yaşam Tarzı ve Bütünleyici Tıp alanlarında çalışmaktadır.
Feragatname: Tavsiye içeren bu içerik, yalnızca genel bilgi sağlar. Hiçbir şekilde nitelikli bir tıbbi görüşün yerine geçmez. Daha fazla bilgi için her zaman bir uzmana veya kendi doktorunuza danışın. Haberler bu bilgiler için sorumluluk kabul etmez.