Saksonya'daki CDU, SPD ve BSW koalisyon araştırmaları yürütmek istiyor

Felaket

New member
CDU, SPD ve Sahra Wagenknecht İttifakı (BSW), ortak bir Sakson hükümeti kurmanın önündeki ilk engeli aştı. Çarşamba akşamı sona eren çok sayıda “tanıtım tartışmasının” ardından, partilerin eyalet yönetim kurullarının artık keşif görüşmelerine başlayıp başlamama konusunda resmi olarak karar vermesi bekleniyor. Ancak bu yolun seçileceğine dair çok az şüphe var.

CDU, BSW ve SPD Saksonya'da keşif kursunda


Tartışmaların sonuçlarının iç tutanakları ertesi gün Özgür Devlet Sanayi ve Ticaret Odaları tarafından kamuya açık olarak değerlendirildi. Diğer şeylerin yanı sıra, üç partinin oybirliğiyle sosyal piyasa ekonomisine bağlılıklarını ve bürokrasiyi azaltmak için çalışmak istemelerini övdüler. IHK Leipzig Başkanı ve Sakson IHK sözcüsü Kristian Kirpal, “Koalisyon ortaya çıkarsa, bürokrasiyi gerçekten yerine getirip getirmediğiyle ölçülmesi gerekecek” dedi.

Protokol her konuyu üç kategoriye ayırır. Benzerliklerin ve daha fazla tavsiye gerektiren alanların yanı sıra tartışmalı noktalar da tespit edilmiştir. Göç ve iç güvenlik söz konusu olduğunda sığınmacılara sağlanan ayni yardımlar veya CDU'nun aradığı sınır polisi gibi şeyler tartışmalı. Ancak eğitim politikası, sağlık ve bakım, tarıma yönelik yardımlar, Kültür Alanları Kanunu'nda düzenleme gibi pek çok noktada da fikir birliği var.

SPD olası bir keşif konusunda iyimser


SPD olası bir keşif konusunda iyimser. Parti lideri Henning Homann, üç farklı ortağı birbirine bağlayan şeyin “bu ülkenin istikrarlı bir hükümete sahip olmasını sağlama konusundaki ortak sorumluluk” olduğunu söyledi. SPD'nin müzakere grubu şimdi partinin eyalet yönetim kuruluna, keşif görüşmelerine başlamasını önermek istiyor.

Homann, “İstikrarlı bir hükümetin Saksonya için en iyi işbirliği şekli olduğuna kesinlikle inanıyoruz” dedi. Ülkenin net bir gelecek stratejisine ihtiyacı var. Bunu ancak çoğunluk hükümeti başarabilirdi. Azınlık hükümeti, her siyasi karar için parlamentoda çoğunluğun toplanması anlamına gelir. Bu ülkenin çıkarına değil.

1 Eylül eyalet seçimlerinde SPD'nin birinci adayı olarak yarışan Sosyal Bakan Petra Köpping, son tartışmalarda ortaklar arasındaki hoş etkileşimden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Orada hep birlikte bir şeyler yaratmak istediğimize dair herkesin çabası görülüyor. Sonunda bunun olup olmayacağını henüz bilmiyoruz.” Eğitim ve sağlık politikası gibi konularda kısa sürede ortak zemin bulduk.

BSW başkanı daha ileri çalışmalar için iyi bir temel görüyor


BSW başkanı Sabine Zimmermann tartışmaların yapıcı atmosferine övgüde bulundu. “Sorunlar üzerinde çok çalıştılar”. Oluşturulan makale geçici bir sonuçtur. Örneğin CDU finans alanında tavizler verdi, SPD ise iltica politikasında tavizler verdi. Makaleyi daha sonraki çalışmalar için iyi bir temel olarak gördüğünü söyledi.

1 Eylül'de yapılan eyalet seçimlerinde CDU yüzde 31,9 oyla AfD'nin (yüzde 30,6) önünde en güçlü güç oldu. Birlik, AfD ile ittifakı kategorik olarak reddettiği için çoğunluk hükümeti için yalnızca CDU, BSW (yüzde 11,8) ve SPD'nin (yüzde 7,3) ittifakı mümkün. CDU, Yeşiller (yüzde 5,1) ve SPD'den oluşan eski koalisyonun devam etmesi yeterli değil.

Yeni gelen biri olarak BSW, diğerleriyle eşit şartlarda pazarlık yapmak istiyor


Brandenburg ve Thüringen'de de yerleşik partiler yeni gelen BSW'ye bağımlı. Sakson BSW'nin patronu Zimmermann, diğer iki tarafla eşit şartlarda müzakere yapmayı planladığını birkaç kez açıkça belirtmişti. “Biz yeniyiz, bu doğru. Ancak Saksonya'da 30 yılı aşkın süredir var olan sağlam yapılara yeni bir soluk getiriyoruz. Geçenlerde “Buna saygı duymalısın” dedi.

Gözlemciler, Saksonya'daki keşif aşamasının nispeten hızlı ilerleyebileceğini düşünüyor çünkü konular zaten giriş tartışmaları arasında çalışılıyor.

Federal partilerin ilerleme üzerinde ne gibi etkileri olacağı, daha sonraki müzakereler için de hayati önem taşıyacak. CDU lideri Friedrich Merz geçtiğimiz günlerde BSW ile bir ittifakın “çok, çok, çok düşük ihtimal” olduğunu söyledi. BSW'nin adaşı Sahra Wagenknecht, dış politika taleplerini sürdürdü.
 
Üst