Yazın gelmesiyle birlikte karpuz mevsimi de artık kapıda. Yılın bu zamanında sokaklarda ve el arabalarında karpuz satıcılarını her yerde görebilirsiniz. Tatlı, etli karpuzlar, bu kavurucu sıcakta susuz kalmanın en iyi yoludur. Karpuz, yüksek su içeriği ve antioksidanlar açısından zengin olması nedeniyle yaz aylarında yenebilecek en iyi meyvelerden biridir. Karpuz, iltihapla mücadelede yardımcı olur ve mideyi serin tutar. Sade yenebilir, nane ve beyaz peynirli salatalarda veya meyve suyu veya smoothie olarak yenebilir, olasılıklar sonsuzdur. Ve her biri bir öncekinden daha canlandırıcı. Ancak çoğu zaman kafa karıştıran şeylerden biri, doğru olanı nasıl seçeceğinizdir. Daha önceki günlerde satıcılar, tatmanız ve test etmeniz için karpuzdan parçalar keserdi. Ancak son zamanlarda, artan hijyen endişesiyle, bu artık popüler bir uygulama değil. Peki karpuzun tamamen olgun olup olmadığını nasıl anlarız? Yerel pazardan satın aldığınız karpuzun olgunluğunun zirvesinde olup olmadığını belirlemenin birkaç kolay yolu vardır ve bunları sizin için bir araya getirdik.
Ayrıca Okuyun: Hazır mı Değil mi? Bu Kolay İpuçlarıyla Papayanın Olgun Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır
İşte Karpuzun Olgun Olduğunu Kontrol Etmenin 5 Yolu:
1. Ağırlığı kontrol edin
Karpuzun ağırlığını kontrol etmek, olgun olup olmadığını anlamanın harika bir yoludur. Yaklaşık olarak aynı büyüklükteki iki kavunu karşılaştırın ve ellerinizde tartın. Daha ağır olanın daha sulu ve olgun olma olasılığı daha hafif olandan daha fazladır.
Satın almadan önce karpuzun ağırlığını kontrol edin. Fotoğraf Kredisi: istock
2. Kavunu Vurun
Tıpkı bir kapıyı çalmak gibi, karpuzu çalmak için parmaklarınızı kullanın. Olgun bir karpuz derin bir ses çıkarırken, daha az olgun bir karpuz daha tiz bir sese sahip olacaktır. İçi boş veya düz geliyorsa, büyük olasılıkla olgunlaşmıştır.
3. Karpuz Kokusu
Burnunuza güvenin ve karpuz aromasını derin bir şekilde içinize çekin. Karpuzların tatlı ve ağır aroması oldukça belirgindir. Sığır etinden herhangi bir koku alamıyorsanız, büyük ihtimalle olgunlaşmamış demektir. Öte yandan, aroma çok güçlüyse, büyük olasılıkla olgunlaşmıştır.
Öyleyse oku: Olgun Muzların Yenilebilir Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır? İpuçları İçeride
4. Dokuya Bakın
Sığırların dokusu (dış kaplama) genellikle oldukça açıklayıcıdır. Diğer birçok meyvenin aksine, bu kaplama veya kabuk oldukça serttir ancak mükemmel şekilde olgunlaşmış karpuz kabuğu, parmaklarınızla bastırdığınızda sadece biraz verir. Basınca oldukça kolay teslim oluyorsa ve yumuşacık bir sınırdaysa, o zaman olgunlaşmış demektir. Bununla birlikte, olgunlaşmamış bir karpuz çok sert bir kabuğa sahip olacaktır.
Susuzluğunuzu gidermek için karpuz slush yapın. Fotoğraf Kredisi: istock
5. Rengi kontrol edin ve alan noktasını arayın
Bu, hangi karpuzun olgun, hangisinin olmadığını öğrenmenin en kolay yoludur. Koyu yeşil renkli ve açık yeşil desenli olanlar olgunlaşmıştır. Bir renk parçası için kavunun kenarını da kontrol edebilirsiniz. Eğer o leke sarı ise karpuz tarlada asma üzerinde olgunlaşmış demektir. Bununla birlikte, bu parça beyazsa, karpuzun çok erken toplanmış olması ve en yüksek olgunluğunda olmaması muhtemeldir.
Karpuzu Saklamanın En İyi Yolu Nedir?
Karpuz tamamen olgunlaşana ve kesilmemiş olana kadar oda sıcaklığında tezgahta saklayın. Ancak olgun ve tüketime hazır bir karpuz aldıysanız buzdolabında yaklaşık bir hafta saklayabilirsiniz. Hazır olduğunuzda kesmeniz için taze ve soğuk kalacaktır. Karpuzu dilimleyin veya küp küp doğrayın ve çiğ olarak tüketin. Karpuz kesildikten sonra ağzı sıkıca kapatılarak buzdolabında saklanmalı ve 3-4 gün içerisinde tüketilmelidir.
Sade ve sade karpuz yemekten sıkıldıysanız, onunla serinletici meyve suları, smoothie’ler ve salatalar da yapabilirsiniz. Bazı tarif ilhamı için buraya tıklayın.
Artık mükemmel şekilde olgunlaşmış karpuzu nasıl seçeceğinizi bildiğinize göre, aşağıya bir yorum bırakarak bize karpuzu nasıl yediğinizi anlatın.
Ayrıca Okuyun: Hazır mı Değil mi? Bu Kolay İpuçlarıyla Papayanın Olgun Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır
İşte Karpuzun Olgun Olduğunu Kontrol Etmenin 5 Yolu:
1. Ağırlığı kontrol edin
Karpuzun ağırlığını kontrol etmek, olgun olup olmadığını anlamanın harika bir yoludur. Yaklaşık olarak aynı büyüklükteki iki kavunu karşılaştırın ve ellerinizde tartın. Daha ağır olanın daha sulu ve olgun olma olasılığı daha hafif olandan daha fazladır.
Satın almadan önce karpuzun ağırlığını kontrol edin. Fotoğraf Kredisi: istock
2. Kavunu Vurun
Tıpkı bir kapıyı çalmak gibi, karpuzu çalmak için parmaklarınızı kullanın. Olgun bir karpuz derin bir ses çıkarırken, daha az olgun bir karpuz daha tiz bir sese sahip olacaktır. İçi boş veya düz geliyorsa, büyük olasılıkla olgunlaşmıştır.
3. Karpuz Kokusu
Burnunuza güvenin ve karpuz aromasını derin bir şekilde içinize çekin. Karpuzların tatlı ve ağır aroması oldukça belirgindir. Sığır etinden herhangi bir koku alamıyorsanız, büyük ihtimalle olgunlaşmamış demektir. Öte yandan, aroma çok güçlüyse, büyük olasılıkla olgunlaşmıştır.
Öyleyse oku: Olgun Muzların Yenilebilir Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır? İpuçları İçeride
4. Dokuya Bakın
Sığırların dokusu (dış kaplama) genellikle oldukça açıklayıcıdır. Diğer birçok meyvenin aksine, bu kaplama veya kabuk oldukça serttir ancak mükemmel şekilde olgunlaşmış karpuz kabuğu, parmaklarınızla bastırdığınızda sadece biraz verir. Basınca oldukça kolay teslim oluyorsa ve yumuşacık bir sınırdaysa, o zaman olgunlaşmış demektir. Bununla birlikte, olgunlaşmamış bir karpuz çok sert bir kabuğa sahip olacaktır.

Susuzluğunuzu gidermek için karpuz slush yapın. Fotoğraf Kredisi: istock
5. Rengi kontrol edin ve alan noktasını arayın
Bu, hangi karpuzun olgun, hangisinin olmadığını öğrenmenin en kolay yoludur. Koyu yeşil renkli ve açık yeşil desenli olanlar olgunlaşmıştır. Bir renk parçası için kavunun kenarını da kontrol edebilirsiniz. Eğer o leke sarı ise karpuz tarlada asma üzerinde olgunlaşmış demektir. Bununla birlikte, bu parça beyazsa, karpuzun çok erken toplanmış olması ve en yüksek olgunluğunda olmaması muhtemeldir.
Karpuzu Saklamanın En İyi Yolu Nedir?
Karpuz tamamen olgunlaşana ve kesilmemiş olana kadar oda sıcaklığında tezgahta saklayın. Ancak olgun ve tüketime hazır bir karpuz aldıysanız buzdolabında yaklaşık bir hafta saklayabilirsiniz. Hazır olduğunuzda kesmeniz için taze ve soğuk kalacaktır. Karpuzu dilimleyin veya küp küp doğrayın ve çiğ olarak tüketin. Karpuz kesildikten sonra ağzı sıkıca kapatılarak buzdolabında saklanmalı ve 3-4 gün içerisinde tüketilmelidir.
Sade ve sade karpuz yemekten sıkıldıysanız, onunla serinletici meyve suları, smoothie’ler ve salatalar da yapabilirsiniz. Bazı tarif ilhamı için buraya tıklayın.
Artık mükemmel şekilde olgunlaşmış karpuzu nasıl seçeceğinizi bildiğinize göre, aşağıya bir yorum bırakarak bize karpuzu nasıl yediğinizi anlatın.