Yıllar geçtikçe bağışıklığın önemini öğrendik. Vücuttaki her dengesizliğe karşı ilk savunma hattı olarak çalışır. Oksidatif stresi önlemek için metabolizmamızı düzenlemekten, bağışıklık sağlığınız her şeyi yapar. Bununla birlikte, bazı insanlar güçlü bir bağışıklığa sahip değildir. Bu nedenle, vücudumuzun savunma mekanizmasını güçlendirmek için her zaman sağlıklı besinler yüklemeniz önerilir. Ve en iyi yanı, bu besinleri aramak için kilometrelerce gitmenize gerek yok. Tek yapmanız gereken mutfağınızı taramak ve yiyecek malzemelerini akıllıca seçmek. Bu yazıda, bu süreçte size yardımcı olacak, yaygın olarak bulunan bazı yiyecekleri ele alacağız. Okumaya devam etmek.
Öyleyse oku: Sağlıklı Kalbi Teşvik Eden ve Bağışıklığı Artıran Antioksidan Açısından Zengin 5 Yaygın Gıda
Fotoğraf Kredisi: iStock
Bağışıklığı Desteklemeye Yardımcı Besinler Nelerdir?
1. Yağlı Balık:
Bağışıklık için kritik bir besin olan omega 3 açısından zengindir. Omega 3 ayrıca güçlü bir anti-inflamatuar ajandır. Omega 3 hücre zarlarının bir parçasıdır, yağlı balık yemek bağışıklık hücrelerinin zarını güçlendirmeye yardımcı olur. Uskumru, somon, alabalık, sardalye, ton balığı iyi omega 3 yağ kaynaklarıdır.
2. Turunçgiller:
C vitamini yüklü, akciğer sağlığı için en önemli besindir ve grip semptomlarını azalttığı bilinmektedir. C vitamini ayrıca bağışıklık hücrelerinin işleyişini iyileştirmekle de ilişkilidir. C vitamini dokuların iyileşmesi için önemlidir ve enfeksiyon sonrası iyileşmeye yardımcı olur. Portakal, limon, misket limonu, kinu kolayca bulunabilen bazı meyvelerdir.
3. Sarımsak:
Antiseptik, antifungal ve antiseptik özellikleri nedeniyle toplumumuzda yüzyıllardır kullanılmaktadır. Sarımsak, bağışıklık hücrelerinin aktivitesini artırmakla ilişkilidir. Stresin bağışıklığı azalttığı bilinmektedir. Sarımsak, adrenal bezlerin strese tepkisini etkileme yeteneğine sahiptir. Sarımsağın klinik çalışmalarda stres hormonlarının üretimini azalttığı görülmüştür. Sarımsak ayrıca çinkonun yiyeceklerden emilmesine yardımcı olur. Çinko kritik bir bağışıklık besinidir. Yemeklerimize sarımsak ekliyoruz, yeterli olduğundan emin olun.
4. Zencefil:
Sağlığı destekleyici faaliyetleri ile bilinen bir diğer Hint baharatı ise zencefildir. Ayrıca çok etkileyici antioksidan, antiinflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Aşırı serbest radikaller, bağışıklık hücreleri de dahil olmak üzere hücrelere saldırır ve yok eder. Antioksidanlar, bağışıklık sistemini koruyarak bu aktiviteyi nötralize eder. Zencefil ayrıca tümü bağışıklığı artıran magnezyum, C vitamini ve potasyum içerir.
5. Zerdeçal:
Zerdeçaldaki kurkumin, anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleriyle bilinen yerleşik bir bileşiktir. Aynı zamanda bir anti-viral ajandır. Zerdeçalın bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve enfeksiyonlarla savaşmanın yanı sıra iyileşmeyi hızlandırdığı bilinmektedir. Yaz aylarında ekstra doz için limonatalara, soğuk kahvelere, buzlu çaylara ekleyebilirsiniz.
6. Brokoli:
Brokolinin kükürt bileşikleri, serbest radikalleri temizleyen ve bağışıklık sistemini koruyan Glutatyon üretimine yardımcı olur. Ek olarak, tüm güçlü antioksidanlar olan ve bağışıklığı artırma yetenekleriyle bilinen A, E ve C Vitaminleri için iyi bir kaynaktır. Diğer turpgiller arasında karnabahar ve lahana bulunur.
7. Dolmalık biber:
Sarı ve kırmızı biber, bağışıklığı güçlendirici aktivitesi için gerekli olan ve mükemmel bir antioksidan olan C vitamininin en zengin kaynaklarından biridir.
8. Ispanak:
Ispanak da dahil olmak üzere yeşil yapraklı sebzelerin çoğu, A vitamini ve beta karoten kaynaklarıdır. Beta karotenin bağışıklık hücresi fonksiyonunu arttırdığı ve güçlü bir antioksidan olduğu bilinmektedir.
9. Fındık:
Badem, Brezilya fıstığı, Ceviz, Yer fıstığı, bağışıklık hücrelerinin temel yapı taşı olan protein kaynağıdır. Ayrıca badem, mükemmel bir antioksidan olan E vitamini için iyi bir kaynaktır ve ceviz, bağışıklığı güçlendirmek için de gerekli olan omega 3 yağlarını içerir. Tüm kuruyemişler, iki önemli bağışıklık besin maddesi olan çinko, magnezyum kaynaklarıdır.
10. Tohumlar:
Ayçekirdeği E Vitamini ile yüklüdür, Chia tohumları özellikle magnezyum ve çinko gibi zengin bir mineral profiline sahiptir. Kabak çekirdeği omega 3 ekler ve Keten tohumu, besin profili nedeniyle iltihapla savaşmaya yardımcı olur. Bunların tümü içerdikleri besinler yoluyla bağışıklığı artırır, iltihabın korunmasına yardımcı olur ve sağlığı teşvik eden lif ekler, sindirime yardımcı olur ve oksidatif stresi kontrol eder.
Öyleyse oku: İşte Bağırsaklarınız ve Bağışıklığınız Arasındaki Şaşırtıcı Bağlantı Ve Her İkisini de Nasıl Sağlıklı Tutabilirsiniz?
Fotoğraf Kredisi: Pixabay
Bağışıklık ve Bağırsak Sağlığı Arasındaki Bağlantı Nedir?
Bağışıklık sistemimizin %70’i bağırsaklarımızda bulunur. Bağırsaklarımızdaki bağışıklık hücreleri, bağırsağın mikrobiyomuyla (bakteri kolonisi) reaksiyona girer. Mikrobiyomun çeşitliliği ve bileşimi, gıdalarımızdan doğrudan etkilenir. Bağırsakları sağlıklı tutmaya yardımcı olan yiyecekler yemek, bağışıklığı artırarak korur.
Yoğurt veya dahi, muhtemelen mevcut en kolay probiyotik besindir. Sattu, fermente pancar kanji gibi geleneksel içecekler de bağırsak bakterilerini iyileştirmeye yardımcı olur. Bael şerbeti de sağlıklıdır. Bu içecekler ayrıca sizi nemli tutacaktır.
Her zaman en iyi neyin işe yaradığını, egzersiz ve yeterince dinlenme ile birlikte genel olarak iyi dengeli bir diyet olduğunu unutmayın. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin bir diyet, bağışıklık sistemini en iyi durumda tutmaya ve daha hızlı iyileşmenize yardımcı olur.
Feragatname: Bu yazıda ifade edilen görüşler, yazarın kişisel görüşleridir. Haberler, bu makaledeki herhangi bir bilginin doğruluğundan, eksiksizliğinden, uygunluğundan veya geçerliliğinden sorumlu değildir. Tüm bilgiler olduğu gibi sağlanır. Makalede yer alan bilgi, gerçek veya görüşler Haberler’nin görüşlerini yansıtmamaktadır ve Haberler bunlarla ilgili herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmemektedir.
Öyleyse oku: Sağlıklı Kalbi Teşvik Eden ve Bağışıklığı Artıran Antioksidan Açısından Zengin 5 Yaygın Gıda
Fotoğraf Kredisi: iStock
Bağışıklığı Desteklemeye Yardımcı Besinler Nelerdir?
1. Yağlı Balık:
Bağışıklık için kritik bir besin olan omega 3 açısından zengindir. Omega 3 ayrıca güçlü bir anti-inflamatuar ajandır. Omega 3 hücre zarlarının bir parçasıdır, yağlı balık yemek bağışıklık hücrelerinin zarını güçlendirmeye yardımcı olur. Uskumru, somon, alabalık, sardalye, ton balığı iyi omega 3 yağ kaynaklarıdır.
2. Turunçgiller:
C vitamini yüklü, akciğer sağlığı için en önemli besindir ve grip semptomlarını azalttığı bilinmektedir. C vitamini ayrıca bağışıklık hücrelerinin işleyişini iyileştirmekle de ilişkilidir. C vitamini dokuların iyileşmesi için önemlidir ve enfeksiyon sonrası iyileşmeye yardımcı olur. Portakal, limon, misket limonu, kinu kolayca bulunabilen bazı meyvelerdir.
3. Sarımsak:
Antiseptik, antifungal ve antiseptik özellikleri nedeniyle toplumumuzda yüzyıllardır kullanılmaktadır. Sarımsak, bağışıklık hücrelerinin aktivitesini artırmakla ilişkilidir. Stresin bağışıklığı azalttığı bilinmektedir. Sarımsak, adrenal bezlerin strese tepkisini etkileme yeteneğine sahiptir. Sarımsağın klinik çalışmalarda stres hormonlarının üretimini azalttığı görülmüştür. Sarımsak ayrıca çinkonun yiyeceklerden emilmesine yardımcı olur. Çinko kritik bir bağışıklık besinidir. Yemeklerimize sarımsak ekliyoruz, yeterli olduğundan emin olun.
4. Zencefil:
Sağlığı destekleyici faaliyetleri ile bilinen bir diğer Hint baharatı ise zencefildir. Ayrıca çok etkileyici antioksidan, antiinflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Aşırı serbest radikaller, bağışıklık hücreleri de dahil olmak üzere hücrelere saldırır ve yok eder. Antioksidanlar, bağışıklık sistemini koruyarak bu aktiviteyi nötralize eder. Zencefil ayrıca tümü bağışıklığı artıran magnezyum, C vitamini ve potasyum içerir.
5. Zerdeçal:
Zerdeçaldaki kurkumin, anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleriyle bilinen yerleşik bir bileşiktir. Aynı zamanda bir anti-viral ajandır. Zerdeçalın bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve enfeksiyonlarla savaşmanın yanı sıra iyileşmeyi hızlandırdığı bilinmektedir. Yaz aylarında ekstra doz için limonatalara, soğuk kahvelere, buzlu çaylara ekleyebilirsiniz.
6. Brokoli:
Brokolinin kükürt bileşikleri, serbest radikalleri temizleyen ve bağışıklık sistemini koruyan Glutatyon üretimine yardımcı olur. Ek olarak, tüm güçlü antioksidanlar olan ve bağışıklığı artırma yetenekleriyle bilinen A, E ve C Vitaminleri için iyi bir kaynaktır. Diğer turpgiller arasında karnabahar ve lahana bulunur.
7. Dolmalık biber:
Sarı ve kırmızı biber, bağışıklığı güçlendirici aktivitesi için gerekli olan ve mükemmel bir antioksidan olan C vitamininin en zengin kaynaklarından biridir.
8. Ispanak:
Ispanak da dahil olmak üzere yeşil yapraklı sebzelerin çoğu, A vitamini ve beta karoten kaynaklarıdır. Beta karotenin bağışıklık hücresi fonksiyonunu arttırdığı ve güçlü bir antioksidan olduğu bilinmektedir.
9. Fındık:
Badem, Brezilya fıstığı, Ceviz, Yer fıstığı, bağışıklık hücrelerinin temel yapı taşı olan protein kaynağıdır. Ayrıca badem, mükemmel bir antioksidan olan E vitamini için iyi bir kaynaktır ve ceviz, bağışıklığı güçlendirmek için de gerekli olan omega 3 yağlarını içerir. Tüm kuruyemişler, iki önemli bağışıklık besin maddesi olan çinko, magnezyum kaynaklarıdır.
10. Tohumlar:
Ayçekirdeği E Vitamini ile yüklüdür, Chia tohumları özellikle magnezyum ve çinko gibi zengin bir mineral profiline sahiptir. Kabak çekirdeği omega 3 ekler ve Keten tohumu, besin profili nedeniyle iltihapla savaşmaya yardımcı olur. Bunların tümü içerdikleri besinler yoluyla bağışıklığı artırır, iltihabın korunmasına yardımcı olur ve sağlığı teşvik eden lif ekler, sindirime yardımcı olur ve oksidatif stresi kontrol eder.
Öyleyse oku: İşte Bağırsaklarınız ve Bağışıklığınız Arasındaki Şaşırtıcı Bağlantı Ve Her İkisini de Nasıl Sağlıklı Tutabilirsiniz?

Fotoğraf Kredisi: Pixabay
Bağışıklık ve Bağırsak Sağlığı Arasındaki Bağlantı Nedir?
Bağışıklık sistemimizin %70’i bağırsaklarımızda bulunur. Bağırsaklarımızdaki bağışıklık hücreleri, bağırsağın mikrobiyomuyla (bakteri kolonisi) reaksiyona girer. Mikrobiyomun çeşitliliği ve bileşimi, gıdalarımızdan doğrudan etkilenir. Bağırsakları sağlıklı tutmaya yardımcı olan yiyecekler yemek, bağışıklığı artırarak korur.
Yoğurt veya dahi, muhtemelen mevcut en kolay probiyotik besindir. Sattu, fermente pancar kanji gibi geleneksel içecekler de bağırsak bakterilerini iyileştirmeye yardımcı olur. Bael şerbeti de sağlıklıdır. Bu içecekler ayrıca sizi nemli tutacaktır.
Her zaman en iyi neyin işe yaradığını, egzersiz ve yeterince dinlenme ile birlikte genel olarak iyi dengeli bir diyet olduğunu unutmayın. Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin bir diyet, bağışıklık sistemini en iyi durumda tutmaya ve daha hızlı iyileşmenize yardımcı olur.
Feragatname: Bu yazıda ifade edilen görüşler, yazarın kişisel görüşleridir. Haberler, bu makaledeki herhangi bir bilginin doğruluğundan, eksiksizliğinden, uygunluğundan veya geçerliliğinden sorumlu değildir. Tüm bilgiler olduğu gibi sağlanır. Makalede yer alan bilgi, gerçek veya görüşler Haberler’nin görüşlerini yansıtmamaktadır ve Haberler bunlarla ilgili herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmemektedir.