Bir şefin hayatı mutfakta veya sektördeki zorluklar ve baskılarla dolu olabilir, ancak bu hayat inanılmaz öğrenme deneyimleri, derin tutku ve insanları beslemenin en saf neşesini de beraberinde getirir. Her yıl 20 Ekim'de dünya, mütevazı malzemeleri bir sanat eserinden başka bir şey olmayan lezzetli yemeklere dönüştüren mutfağın ustalarına bir saygı duruşu niteliğindeki Uluslararası Şefler Günü'nü kutluyor. Peki bu mutfak dahilerine hayatlarını yemeğe adamaya ilham veren şey neydi?
2024 Uluslararası Şefler Günü'nde, Haberler Food'un dünyanın dört bir yanından en iyi şeflerle yaptığı, aile, kültür ve kişisel yolculukların onları mutfakta nasıl büyük bir başarı elde etmeye nasıl yönlendirdiğini ortaya koyan bazı harika aday sohbetlerine bir geri dönüş sunuyoruz. Not: Bu yetenekli şeflerin farklı bir kariyer seçmiş olsalardı neler yapacaklarını öğrenmeyi kaçırmayın!
Şef Gary Mehigan: Konukseverliğin Mirası
Fotoğraf: Instagram/garymehigan
MasterChef Avustralya'dan sonra herkesin bildiği bir isim haline gelen Avustralyalı şef ve restoran işletmecisi Gary Mehigan'ın mutfak kökenleri ailesine, özellikle de büyükbabasına kadar uzanıyor. “Yaratıcı genetiğimi annemden aldığımı düşünüyorum ama ilham kaynağım her zaman aşçı olan büyükbabamdı” diye düşünüyor. “Babam bir mühendisti ve çok ölçülü, zeki ve sabırlı bir insandı ama ben bunların hiçbiri değildim. Sabırsız ve sinir bozucuydum. Büyükbabamla bağlantı kurdum çünkü o insanları severdi, misafirperverlik onun hayatıydı ve büyümeyi severdi Şef olmayı seçtiğimde bunu gerçekten anladığımı sanmıyorum ama şimdi çok net bir şekilde anlıyorum.”
Patron olmasaydı ne olurdu diye sorulduğunda sadece “Çok üzülürdüm!” dedi.
Şef David Myers: Tarladan Sofraya Kökler
Fotoğraf: Instagram/gypsychef
Bir aile çiftliğinde büyümek Şef David Myers'a, pişirdiği yemekle derin bir bağ aşıladı. “Kendi yiyeceğini yetiştiren bir ailede büyüdüğüm için çok şanslıydım. Ailemin geniş bir arazisi ve her çeşit meyve ağacı ve fındık ağacının bulunduğu büyük bir bahçesi vardı. Mevsimleri takip eder, konserve yapar, saklardık. Çocukken bunu pek düşünmezdim – normal görünüyordu – ama şimdi geriye dönüp baktığımda bunun ne kadar özel olduğunu anlıyorum: bu kadar saf, taze ve sağlıklı yiyecekler yiyebilmenin.”
Ayrıca kendisini harika yemeklerle tanıştırdığı ve lezzet tutkusunu ateşlediği için ailesine de teşekkür ediyor. “Ailem yemek yiyebileceğiniz en iyi yerleri bulma konusunda gerçekten iyiydi; en iyi pizzayı, en iyi kızarmış tavuğu, kendi dondurmasını yapan en iyi dondurmacıyı. Uzman olmaya çalışmıyorlardı; sadece bulmaya çalışıyorlardı. yemek yenebilecek en iyi yerler. Kötü bir yemek yeseydik hepimiz üzülürdük!”
Peki ya bu yolu izlemeseydi? “Ben bir aktör olurdum” diye açıkladı.
Şef Gaggan Anand: Cesaret ve Büyük Hayaller
Fotoğraf: Instagram/gaggan_anand
Şef Gaggan Anand'ın Bangkok'taki ilerici Hint restoranı Gaggan, 'Asya 2024'ün En İyi Restoranı' olarak tanındı. Uzun yıllar Tayland'da yaşayan Şef Gaggan, mutfak yolculuğunun profesyonel aşçılığa geçişini simgeleyen bir şehir olan Delhi'de başladığını anlattı. “Delhi, profesyonel şef olmaya başladığım yerdi. Sektöre girdiğim yer burasıydı. 12 yıl sonra restoranımı kapatıp ekibimi getirme güvenini kazandım” diye paylaştı.
Ancak alternatif bir evrende Şef Gaggan'ın farklı bir hayali vardır: “Bir rock grubunda davulcu olurdum.”
Öyleyse okuyun: Dünyanın En İyi 50 Restoranı 2024: Bangkok'taki Bu Hint Restoranı İlk 10 Arasında
Şef Ranveer Brar: Gurudwara Mutfağından Küresel Şöhret'e
Fotoğraf: Instagram/ranveer.brar
Şef Ranveer Brar, annesine yemek yaptıktan sonra yemek pişirme konusunda kendine güven kazandı. “Mutfaktaki ilk deneyimim oldukça genç yaşta Gurudwara'da olmasına rağmen, 15 yaşlarında ciddi şekilde yemek pişirmeye başladım. O zaman annem için Rajma yaptım (o hastaydı) ve babamın ona yemeklerimi övdüğünü duydum. !” Babasının yemeklerini övdüğünü duymak, yemek alanında bir geleceği olduğunu anladığı an oldu.
Hayat onu mutfağa yönlendirmemiş olsaydı, Brar farklı türde bir macera hayal ediyor. “Seyahat etmeyi seviyorum ve kameralarımı seviyorum; bu yüzden patron olmasaydım muhtemelen vahşi yaşam fotoğrafçısı olurdum.”
Şef Sarah Todd: Aussie Twist ile Hint Yemekleri
Fotoğraf: Instagram/sarahtodd
Şef Sarah Todd, Avustralyalı ünlü bir şef, restoran işletmecisi ve yemek kitabı yazarıdır. Şef Sarah Hint yemeklerini çok seviyor ve ilk kez oğlu doğduktan sonra Hint mutfağı pişirmeyi denedi. “O yarı Pencaplı, bu yüzden onu mirasının yemekleriyle tanıştırmam çok doğaldı. Fransız mutfak teknikleri konusunda eğitim aldım ve pişirme tarzları arasındaki farkı biraz göz korkutucu buldum. Ancak baharatlara ve baharatlara aşık oldum. Artık Hint yemeklerini pişirmeyi eğlenceli ve heyecan verici buluyorum ve bu benim tercih ettiğim pişirme tarzıdır; tabii ki benim Aussie tarzımla!”
Eğer bir patron olmasaydı, Sarah başka bir tutkulu yarış arabasının peşinden giderdi. “Her zaman bir yarış arabası sürücüsü olmayı hayal etmiştim. Kırsal kesimde açık bir yolda araba sürmeyi seviyorum. Bunu çok rahatlatıcı buluyorum ve aklımı her şeyden uzaklaştırıyor.”
Öyleyse okuyun:Gerçek İnsanlar, Mutfakta Özgürlüğü Bulmanın Gerçek Hikayeleri
Şef Vikas Khanna: Yiyecekleri Duygularla Bağlamak
Fotoğraf: Instagram/vikaskhannagroup
Şef Vikas Khanna'nın yemeğe olan derin tutkusu, gözün görebileceğinin ötesine geçiyor. Önemli olan sadece teknik ve malzemeler değil, şef, basit bir yemeği bile ekstra özel kılan şeyin belli bir miktar sevgi ve tutku olduğunu kabul ediyor. Çocukluğundan bahsederek şöyle konuştu: “Her ne kadar herhangi bir yemeği sadece tadarak yeniden yaratabilme yeteneğine sahip olsam da, büyükannemin methi aloo'su kopyalayamadığım bir yemek. Beş basit malzemeye sahip, hiç de süslü değil. Belki de bu yemeğin kalbimde taşıdığı kutsallıktır, onu her zaman büyükannemin anısına kutsal tutmak isterim.”
Şef Vikas, yemek yapmasa çiftçi olmayı çok istediğini söyledi. “Bu mesleğimle yakından bağlantılı ve iyi ürünün kıymetine değer veriyorum. Çiftçi olmak felsefemle örtüşüyor. Ayrıca belgeseller çekmeyi de çok isterim. Filmde canlılığı yakalamak çok güçlü ve ilgi çekici. Bir izleyicinin nasıl bir şey olduğunu deneyimledim. becerikli sinema sanatından etkileniyor; bu bana da büyük bir mutluluk verir!”
Şef Sumeet Saigal: Büyükbabadan İlham
Fotoğraf: Instagram/sumeetsaigal_
MasterChef Avustralya Sezon 16'da panipuri servis ederek interneti kasıp kavuran şef Sumeet Saigal, büyükbabasının yemek konusundaki merakının mutfak yolculuğunda kalıcı bir etki yarattığını paylaştı. “Darjim (büyükbabam) çok meraklı bir adamdı ve yemek dahil yaptığı her şeyi merak ediyordu. Eğer bir şey yiyorsa, içine hangi baharatların konulduğuna, ürünün nereden geldiğine, ne olduğuna çok hayrandı. Satın aldığı kavanozların etiketlerinde falan yazıyordu. Büyürken onun yemeğe nasıl bu kadar meraklı olduğunu ve ona nasıl yaklaştığını gösteren pek çok örnek vardı; bu onun benim üzerimde yarattığı en büyük etkiydi.”
Bu yetenekli şefler, mutfağa giden yolun, yarattıkları yemekler kadar çeşitli olduğunu bize hatırlatıyor. Aile geleneklerinden kişisel hayallere kadar her hikaye, sevdiğimiz yemeğin yapımında gösterilen tutkunun, yaratıcılığın ve yüreğin bir kanıtıdır. Bu Uluslararası Şefler Günü'nde dünyadaki tüm inanılmaz şeflerin şerefine kadeh kaldıralım!
2024 Uluslararası Şefler Günü'nde, Haberler Food'un dünyanın dört bir yanından en iyi şeflerle yaptığı, aile, kültür ve kişisel yolculukların onları mutfakta nasıl büyük bir başarı elde etmeye nasıl yönlendirdiğini ortaya koyan bazı harika aday sohbetlerine bir geri dönüş sunuyoruz. Not: Bu yetenekli şeflerin farklı bir kariyer seçmiş olsalardı neler yapacaklarını öğrenmeyi kaçırmayın!
Şef Gary Mehigan: Konukseverliğin Mirası
Fotoğraf: Instagram/garymehigan
MasterChef Avustralya'dan sonra herkesin bildiği bir isim haline gelen Avustralyalı şef ve restoran işletmecisi Gary Mehigan'ın mutfak kökenleri ailesine, özellikle de büyükbabasına kadar uzanıyor. “Yaratıcı genetiğimi annemden aldığımı düşünüyorum ama ilham kaynağım her zaman aşçı olan büyükbabamdı” diye düşünüyor. “Babam bir mühendisti ve çok ölçülü, zeki ve sabırlı bir insandı ama ben bunların hiçbiri değildim. Sabırsız ve sinir bozucuydum. Büyükbabamla bağlantı kurdum çünkü o insanları severdi, misafirperverlik onun hayatıydı ve büyümeyi severdi Şef olmayı seçtiğimde bunu gerçekten anladığımı sanmıyorum ama şimdi çok net bir şekilde anlıyorum.”
Patron olmasaydı ne olurdu diye sorulduğunda sadece “Çok üzülürdüm!” dedi.
Şef David Myers: Tarladan Sofraya Kökler
Fotoğraf: Instagram/gypsychef
Bir aile çiftliğinde büyümek Şef David Myers'a, pişirdiği yemekle derin bir bağ aşıladı. “Kendi yiyeceğini yetiştiren bir ailede büyüdüğüm için çok şanslıydım. Ailemin geniş bir arazisi ve her çeşit meyve ağacı ve fındık ağacının bulunduğu büyük bir bahçesi vardı. Mevsimleri takip eder, konserve yapar, saklardık. Çocukken bunu pek düşünmezdim – normal görünüyordu – ama şimdi geriye dönüp baktığımda bunun ne kadar özel olduğunu anlıyorum: bu kadar saf, taze ve sağlıklı yiyecekler yiyebilmenin.”
Ayrıca kendisini harika yemeklerle tanıştırdığı ve lezzet tutkusunu ateşlediği için ailesine de teşekkür ediyor. “Ailem yemek yiyebileceğiniz en iyi yerleri bulma konusunda gerçekten iyiydi; en iyi pizzayı, en iyi kızarmış tavuğu, kendi dondurmasını yapan en iyi dondurmacıyı. Uzman olmaya çalışmıyorlardı; sadece bulmaya çalışıyorlardı. yemek yenebilecek en iyi yerler. Kötü bir yemek yeseydik hepimiz üzülürdük!”
Peki ya bu yolu izlemeseydi? “Ben bir aktör olurdum” diye açıkladı.
Şef Gaggan Anand: Cesaret ve Büyük Hayaller
Fotoğraf: Instagram/gaggan_anand
Şef Gaggan Anand'ın Bangkok'taki ilerici Hint restoranı Gaggan, 'Asya 2024'ün En İyi Restoranı' olarak tanındı. Uzun yıllar Tayland'da yaşayan Şef Gaggan, mutfak yolculuğunun profesyonel aşçılığa geçişini simgeleyen bir şehir olan Delhi'de başladığını anlattı. “Delhi, profesyonel şef olmaya başladığım yerdi. Sektöre girdiğim yer burasıydı. 12 yıl sonra restoranımı kapatıp ekibimi getirme güvenini kazandım” diye paylaştı.
Ancak alternatif bir evrende Şef Gaggan'ın farklı bir hayali vardır: “Bir rock grubunda davulcu olurdum.”
Öyleyse okuyun: Dünyanın En İyi 50 Restoranı 2024: Bangkok'taki Bu Hint Restoranı İlk 10 Arasında
Şef Ranveer Brar: Gurudwara Mutfağından Küresel Şöhret'e
Fotoğraf: Instagram/ranveer.brar
Şef Ranveer Brar, annesine yemek yaptıktan sonra yemek pişirme konusunda kendine güven kazandı. “Mutfaktaki ilk deneyimim oldukça genç yaşta Gurudwara'da olmasına rağmen, 15 yaşlarında ciddi şekilde yemek pişirmeye başladım. O zaman annem için Rajma yaptım (o hastaydı) ve babamın ona yemeklerimi övdüğünü duydum. !” Babasının yemeklerini övdüğünü duymak, yemek alanında bir geleceği olduğunu anladığı an oldu.
Hayat onu mutfağa yönlendirmemiş olsaydı, Brar farklı türde bir macera hayal ediyor. “Seyahat etmeyi seviyorum ve kameralarımı seviyorum; bu yüzden patron olmasaydım muhtemelen vahşi yaşam fotoğrafçısı olurdum.”
Şef Sarah Todd: Aussie Twist ile Hint Yemekleri
Fotoğraf: Instagram/sarahtodd
Şef Sarah Todd, Avustralyalı ünlü bir şef, restoran işletmecisi ve yemek kitabı yazarıdır. Şef Sarah Hint yemeklerini çok seviyor ve ilk kez oğlu doğduktan sonra Hint mutfağı pişirmeyi denedi. “O yarı Pencaplı, bu yüzden onu mirasının yemekleriyle tanıştırmam çok doğaldı. Fransız mutfak teknikleri konusunda eğitim aldım ve pişirme tarzları arasındaki farkı biraz göz korkutucu buldum. Ancak baharatlara ve baharatlara aşık oldum. Artık Hint yemeklerini pişirmeyi eğlenceli ve heyecan verici buluyorum ve bu benim tercih ettiğim pişirme tarzıdır; tabii ki benim Aussie tarzımla!”
Eğer bir patron olmasaydı, Sarah başka bir tutkulu yarış arabasının peşinden giderdi. “Her zaman bir yarış arabası sürücüsü olmayı hayal etmiştim. Kırsal kesimde açık bir yolda araba sürmeyi seviyorum. Bunu çok rahatlatıcı buluyorum ve aklımı her şeyden uzaklaştırıyor.”
Öyleyse okuyun:Gerçek İnsanlar, Mutfakta Özgürlüğü Bulmanın Gerçek Hikayeleri
Şef Vikas Khanna: Yiyecekleri Duygularla Bağlamak
Fotoğraf: Instagram/vikaskhannagroup
Şef Vikas Khanna'nın yemeğe olan derin tutkusu, gözün görebileceğinin ötesine geçiyor. Önemli olan sadece teknik ve malzemeler değil, şef, basit bir yemeği bile ekstra özel kılan şeyin belli bir miktar sevgi ve tutku olduğunu kabul ediyor. Çocukluğundan bahsederek şöyle konuştu: “Her ne kadar herhangi bir yemeği sadece tadarak yeniden yaratabilme yeteneğine sahip olsam da, büyükannemin methi aloo'su kopyalayamadığım bir yemek. Beş basit malzemeye sahip, hiç de süslü değil. Belki de bu yemeğin kalbimde taşıdığı kutsallıktır, onu her zaman büyükannemin anısına kutsal tutmak isterim.”
Şef Vikas, yemek yapmasa çiftçi olmayı çok istediğini söyledi. “Bu mesleğimle yakından bağlantılı ve iyi ürünün kıymetine değer veriyorum. Çiftçi olmak felsefemle örtüşüyor. Ayrıca belgeseller çekmeyi de çok isterim. Filmde canlılığı yakalamak çok güçlü ve ilgi çekici. Bir izleyicinin nasıl bir şey olduğunu deneyimledim. becerikli sinema sanatından etkileniyor; bu bana da büyük bir mutluluk verir!”
Şef Sumeet Saigal: Büyükbabadan İlham
Fotoğraf: Instagram/sumeetsaigal_
MasterChef Avustralya Sezon 16'da panipuri servis ederek interneti kasıp kavuran şef Sumeet Saigal, büyükbabasının yemek konusundaki merakının mutfak yolculuğunda kalıcı bir etki yarattığını paylaştı. “Darjim (büyükbabam) çok meraklı bir adamdı ve yemek dahil yaptığı her şeyi merak ediyordu. Eğer bir şey yiyorsa, içine hangi baharatların konulduğuna, ürünün nereden geldiğine, ne olduğuna çok hayrandı. Satın aldığı kavanozların etiketlerinde falan yazıyordu. Büyürken onun yemeğe nasıl bu kadar meraklı olduğunu ve ona nasıl yaklaştığını gösteren pek çok örnek vardı; bu onun benim üzerimde yarattığı en büyük etkiydi.”
Bu yetenekli şefler, mutfağa giden yolun, yarattıkları yemekler kadar çeşitli olduğunu bize hatırlatıyor. Aile geleneklerinden kişisel hayallere kadar her hikaye, sevdiğimiz yemeğin yapımında gösterilen tutkunun, yaratıcılığın ve yüreğin bir kanıtıdır. Bu Uluslararası Şefler Günü'nde dünyadaki tüm inanılmaz şeflerin şerefine kadeh kaldıralım!