Ukrayna’da anket: Yüzde 90 Rusya’ya karşı zafere inanıyor
10 Eylül Pazar, 12:35: Ukrayna’da halkın yüzde 90’ı ordunun tüm Ukrayna topraklarını geri alabileceğine inanıyor, yalnızca yüzde 6’sı buna inanmıyor. Bu, Ukrayna’daki bir araştırma enstitüsü (Demokratik Girişimler Vakfı) tarafından “Bild am Sonntag” için belirlendi. Temsili olarak seçilen 1025 katılımcının tamamı Ukrayna tarafından kontrol edilen bölgelerde yaşıyor.
Buna göre ankete katılanların yüzde 83’ü Ukrayna’nın bu yıl yeterli başarıyı elde edememesi durumunda gelecek yıl yeni bir karşı saldırı yapılmasını istiyor. Ukrayna ile Rusya arasında savaşın sona erdirilmesine yönelik doğrudan müzakereleri destekleyip desteklemedikleri sorulduğunda ise yüzde 30 evet yanıtı verdi. Yüzde 63’ü ise bunu reddediyor. Ve: Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinden dokuz yıl sonra Ukraynalıların yüzde 40’ı, savaştan sonra yarımadanın Rusya’nın elinde kalması durumunda bunu bir yenilgi olarak görmüyor. Ancak yüzde 50’si farklı düşünüyor.
Ancak NATO içindekiler, Ukrayna’nın topraklarının bir kısmından vazgeçip barış yapabileceği ve karşılığında NATO üyeliği kazanabileceği yönündeki görüşlere açık bir şekilde karşı çıkıyor. Ukraynalıların yüzde 86’sı bunu reddediyor.
Ankete göre Ukraynalılar Berlin’den destek konusunda ikiye bölünmüş durumda. Almanya’dan şu ana kadar yapılan silah teslimatlarından yüzde 43 memnun değil, yüzde 40 memnun, yüzde 17 ise kararsız. Şansölye Olaf Scholz (SPD) ve onun Rusya ile olası müzakerelerde lider konumda yer alıp almaması sorusuna gelince, görüş daha açık: Yüzde 52 karşı, yüzde 28 lehte.
Veriler aynı zamanda Ukrayna’da savaşın ne kadar şiddetli olduğunu da gösteriyor: Ukraynalıların yüzde 85’i 24 Şubat 2022’den bu yana savaşta ölen birini tanıyordu.
NATO ülkesi Romanya, Ukrayna sınırında yeniden insansız hava aracı parçaları buldu
21:23: NATO’nun Romanya eyaletinde ordu, Ukrayna sınır bölgesinde bir kez daha şüpheli bir Rus insansız hava aracının parçalarını bulduğunu açıkladı. Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, parçaların Cumartesi günü Romanya’nın Plaur köyü yakınlarında ele geçirildiği ve Rus ordusunun kullandığı insansız hava araçlarına benzediği belirtildi. Başlangıçta bunların yeni bir Rus insansız hava aracı saldırısının sonucu olup olmadığı belirsizliğini koruyordu. Rumen ordusu Çarşamba günü Plaur yakınlarında insansız hava aracı parçaları bulmuştu. Kasaba, Ukrayna sınırını oluşturan Tuna Nehri’nin Şili kolunda yer almaktadır.
Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Cumartesi günü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yeni buluş hakkında konuştu ve eski adıyla Twitter olan X platformunda açıkladığı gibi, Romanya hava sahasının ihlalini şiddetle kınadı. Stoltenberg de orada şunları söyledi: “NATO topraklarını vurma niyeti olduğuna dair bir işaret yok, ancak bu saldırılar istikrarı bozuyor.” Bükreş’teki hükümet de Rusya’nın kendi topraklarına saldırma niyetinde olduğunu varsaymıyor.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Romanya hava sahasını denetlemek üzere Romanya’ya ilave F-16 savaş uçağı göndereceğini duyurdu. Stoltenberg artık bu adımı açıkça memnuniyetle karşıladı.
Hafta başında Rusya, Ukrayna’nın Tuna Nehri’ndeki İzmail limanına insansız hava araçlarıyla birkaç kez saldırdı. Plaur, Tuna Nehri’nin tam karşı kıyısında yer almaktadır. Moskova geçtiğimiz günlerde Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl ihraç etmesine izin veren bir anlaşmayı iptal etti. O tarihten bu yana Kiev, tahılı kendi Tuna nehri limanları ve komşu AB üyesi Romanya üzerinden taşımayı giderek daha fazla denedi.
Kırım’daki Rus askeri üssü yanıyor
17:01: İşgalcilere göre, Kırım’ın başkenti Simferopol’deki Rus askeri birliğinde yangın çıktı. Rusya’nın ilhak edilmiş Karadeniz yarımadasındaki liderliğinin danışmanı Oleg Kryuchkov Cumartesi günü Telegram’da “Simferopol’deki bir askeri birimde sıradan bir evde yangın çıktı” diye yazdı. Yangın zaten yerelleştirildi. Ancak büyük bir siyah duman sütununun Habersu sosyal ağlarda geniş çapta paylaşıldı. Yangının nedeni başlangıçta belirsizliğini korudu.
Birkaç saat önce kullanıcılar sabah Staryi Krym’de iki büyük patlamanın rapor edildiğini bildirdi. Şehir, Simferopol’un 78 kilometre doğusunda yer almaktadır.
Rusya, G20’nin açıklamasını ‘dengeli’ olarak övdü
16:11: Ukrayna’daki savaşa değinen G20 zirvesi deklarasyonu üzerinde zorlu müzakerelerin ardından Rusya, nihai belgeyi “dengeli” olarak övdü. Rus müzakereci Svetlana Lukash Cumartesi günü Hindistan’ın başkentinde gazetecilere verdiği demeçte, Moskova’nın Yeni Delhi’nin sonucunu memnuniyetle karşıladığını söyledi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ev sahibi olarak, Ukrayna’daki savaşa ilişkin söylem üzerinde yaşanan mücadeleye rağmen böyle bir deklarasyonun yapıldığına dair “hoş bir haber” verdi.
Nihai deklarasyonda, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırı savaşı, geçen yılki G20 zirvesinde olduğu gibi artık açıkça kınanmıyor. Bunun yerine artık yalnızca ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına ve genel olarak toprak bütünlüğüne, yani sınırların dokunulmazlığına atıf yapılıyor.
Rusya daha önce nihai belgeye ancak kendi pozisyonunun da dahil edilmesi halinde destek vereceğini vurgulamıştı. Lukasch, yine de bunun en zor zirvelerden biri olduğunu söyledi. “Bildirgenin oylanması zirveden 20 gün önce ve burada beş gün sürdü” dedi. “Bu sadece Ukrayna hakkındaki fikir ayrılıklarıyla değil, aynı zamanda iklim değişikliği ve daha düşük karbonlu enerji sistemlerine geçiş gibi bazı temel konulardaki farklı tutumlarla da açıklanabilir.”
Ancak Lukash, Ukrayna konusunda “çok zorlu müzakerelerin” yürütüldüğünü de itiraf etti. Sonuçta Brics ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ve diğer ortaklar dengeli deklarasyona katkıda bulundular. Lukasch, sonunda devletler arasında “dünyanın her yerinde barışın, güvenliğin ve çatışmaların çözümü” adına birlikte hareket etme konusunda bir fikir birliğinin ortaya çıkacağını söyledi.
G20 zirvesinde Ukrayna’daki savaşa ilişkin uzlaşma metni üzerinde anlaşma sağlandı
12.10: Yeni Delhi’de düzenlenen G20 zirvesinde önde gelen sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeler, Ukrayna’daki savaşa ilişkin büyük görüş ayrılıklarına rağmen ortak bir deklarasyon üzerinde anlaşmaya vardı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin söylediği buydu.
Alman Basın Ajansı’nın edindiği bilgiye göre, Ukrayna savaşına ilişkin metinde hem Rusya’dan hem de Batı’dan gelen talepler yer alıyor. Böylece Moskova, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırı savaşının, geçen yıl olduğu gibi artık açıkça kınanmadığını başardı. Bunun yerine, ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına ve Ukrayna’da “toprak kazanımları” elde etmek için “güç kullanımına” atıfta bulunuluyor.
Batı ise tüm devletlerin diğer devletlerin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına yönelik saldırılardan kaçınması gerektiği yönünde bir formülasyon üzerinde müzakere yaptı. Ayrıca Rusya’nın nükleer silah tehditleri de en azından dolaylı olarak yeniden eleştiriliyor. Raporda, “Nükleer silahların kullanılması veya kullanma tehdidi kabul edilemez” denildi.
Moskova için özellikle önemli olan şey, metnin aynı zamanda Rusya’nın Batı yaptırımlarının hafifletilmesi yönündeki taleplerine de değinmesidir. “Rusya Federasyonu ve Ukrayna’dan tahıl, gıda ve gübre/katkı maddelerinin derhal ve engellenmeden tesliminin” sağlanması yönünde bir çağrının olduğu belirtiliyor. Bu, gelişmekte olan ülkelerin, özellikle de Afrika’dakilerin ihtiyaçlarının karşılanması için gereklidir.
Rusya’nın savaşıyla ilgili G20 anlaşmazlığı: Hindistan uzlaşma sağlıyor
11.20: Yeni Delhi’deki G20 zirvesinde Ukrayna’daki savaşın nasıl çözüleceği konusundaki anlaşmazlıkta uzlaşma ortaya çıkıyor. Alman Basın Ajansı’ndan alınan bilgiye göre müzakereciler, ev sahibi Hindistan’ın sunduğu metnin önde gelen sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerin katılacağı zirve toplantısı sonunda kabul edilebileceğini varsayıyor. Hem Rusya’nın hem de Batı’nın taleplerini karşılıyor.
Böylece Moskova, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırı savaşının, geçen yıl olduğu gibi artık açıkça kınanmadığını başardı. Bunun yerine artık yalnızca ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına atıfta bulunulmaktadır.
Batı ise tüm devletlerin diğer devletlerin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına yönelik saldırılardan kaçınması gerektiği yönünde bir formülasyon üzerinde müzakere yaptı. Ayrıca Rusya’nın nükleer silah tehditleri de en azından dolaylı olarak yeniden eleştiriliyor.
Cumartesi günü Alman Basın Ajansı’na ulaşan metinde, “Nükleer silah kullanımı veya kullanma tehdidi kabul edilemez” deniyor. Hindistan ile birlikte Güney Afrika, Brezilya ve Endonezya tarafından önerildi.
Londra: Rusya karşı saldırı nedeniyle kısıtlandı
9 Eylül Cumartesi, 10:20: İngiliz askeri uzmanlarına göre, Ukrayna’daki Rus işgal birliklerinin yetenekleri, Ukrayna’nın karşı saldırısı sırasında kaydedilen ilerlemelerle sınırlı. Bu, Britanya Savunma Bakanlığı’nın Cumartesi günü yayınladığı günlük istihbarat raporundan ortaya çıkıyor.
Moskova’nın, daha önce Ukraynalıların çok katmanlı Rus savunma hatlarını aşmayı başardığı Robotyne kasabası çevresindeki bölgede cephenin diğer kısımlarından kuvvet toplamış olması kuvvetle muhtemel. Açıklamada şöyle devam edildi: “Bu asker transferleri, Rusya’nın cephenin diğer bölgelerinde kendi saldırı operasyonlarını yürütme kabiliyetini muhtemelen sınırlayacaktır.”
İngilizlere göre Ukrayna piyade birlikleri, Rus mevzilerine karşı kademeli taktiksel ilerleme kaydetmeye ve bölgedeki Rus kuvvetlerini yıpratmaya devam ediyor. Ukraynalılar aynı zamanda Bakhmut’un güneyindeki Rus mevzilerine de baskı yapıyor.
Zelensky: “Putin Prigozhin’i öldürdü”
19.40: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Wagner patronu Yevgeny Prigozhin’in Rusya’daki uçak kazasında ölümünden doğrudan Rusya lideri Vladimir Putin’i sorumlu tuttu. “Prigozhin’i öldürdü. En azından hepimizin sahip olduğu bilgi bu, başka bilgimiz yok” dedi Zelensky Cuma günü yaptığı konuşmada. Zelensky, olayın Putin’in artık “siyasi açıdan zayıf” hale geldiğini gösterdiğini ifade etti.
Rus paralı asker grubunun başkanının bulunduğu özel uçak, 23 Ağustos’ta Moskova’dan St. Petersburg’a giderken düştü. Wagner patronunun yanı sıra yardımcısı Dmitri Utkin ve sekiz kişi daha hayatını kaybetti.
Prigozhin’in ölümünden bir hafta sonra Kremlin her yönden soruşturma başlatıldığını duyurdu. Ayrıca “kasten suç” ihtimali de incelenecek. Daha önce Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Kremlin’in Prigozhin’in ölüm emrini vermiş olabileceği yönündeki “spekülasyonların” “kesinlikle yalan” olduğunu söyledi.
Putin, Haziran ayında Wagner paralı askerlerinin isyanından bu yana Prigozhin’i hain olarak görüyordu. Ölümünün ertesi günü Putin, eski sırdaşını hayatında “ciddi hatalar” yapmış “yetenekli” bir adam olarak tanımladı.
Ukrayna’daki savaşla ilgili daha fazla haberi ilerleyen sayfalarda okuyabilirsiniz.
10 Eylül Pazar, 12:35: Ukrayna’da halkın yüzde 90’ı ordunun tüm Ukrayna topraklarını geri alabileceğine inanıyor, yalnızca yüzde 6’sı buna inanmıyor. Bu, Ukrayna’daki bir araştırma enstitüsü (Demokratik Girişimler Vakfı) tarafından “Bild am Sonntag” için belirlendi. Temsili olarak seçilen 1025 katılımcının tamamı Ukrayna tarafından kontrol edilen bölgelerde yaşıyor.
Buna göre ankete katılanların yüzde 83’ü Ukrayna’nın bu yıl yeterli başarıyı elde edememesi durumunda gelecek yıl yeni bir karşı saldırı yapılmasını istiyor. Ukrayna ile Rusya arasında savaşın sona erdirilmesine yönelik doğrudan müzakereleri destekleyip desteklemedikleri sorulduğunda ise yüzde 30 evet yanıtı verdi. Yüzde 63’ü ise bunu reddediyor. Ve: Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinden dokuz yıl sonra Ukraynalıların yüzde 40’ı, savaştan sonra yarımadanın Rusya’nın elinde kalması durumunda bunu bir yenilgi olarak görmüyor. Ancak yüzde 50’si farklı düşünüyor.
Ancak NATO içindekiler, Ukrayna’nın topraklarının bir kısmından vazgeçip barış yapabileceği ve karşılığında NATO üyeliği kazanabileceği yönündeki görüşlere açık bir şekilde karşı çıkıyor. Ukraynalıların yüzde 86’sı bunu reddediyor.
Ankete göre Ukraynalılar Berlin’den destek konusunda ikiye bölünmüş durumda. Almanya’dan şu ana kadar yapılan silah teslimatlarından yüzde 43 memnun değil, yüzde 40 memnun, yüzde 17 ise kararsız. Şansölye Olaf Scholz (SPD) ve onun Rusya ile olası müzakerelerde lider konumda yer alıp almaması sorusuna gelince, görüş daha açık: Yüzde 52 karşı, yüzde 28 lehte.
Veriler aynı zamanda Ukrayna’da savaşın ne kadar şiddetli olduğunu da gösteriyor: Ukraynalıların yüzde 85’i 24 Şubat 2022’den bu yana savaşta ölen birini tanıyordu.
NATO ülkesi Romanya, Ukrayna sınırında yeniden insansız hava aracı parçaları buldu
21:23: NATO’nun Romanya eyaletinde ordu, Ukrayna sınır bölgesinde bir kez daha şüpheli bir Rus insansız hava aracının parçalarını bulduğunu açıkladı. Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, parçaların Cumartesi günü Romanya’nın Plaur köyü yakınlarında ele geçirildiği ve Rus ordusunun kullandığı insansız hava araçlarına benzediği belirtildi. Başlangıçta bunların yeni bir Rus insansız hava aracı saldırısının sonucu olup olmadığı belirsizliğini koruyordu. Rumen ordusu Çarşamba günü Plaur yakınlarında insansız hava aracı parçaları bulmuştu. Kasaba, Ukrayna sınırını oluşturan Tuna Nehri’nin Şili kolunda yer almaktadır.
Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, Cumartesi günü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile yeni buluş hakkında konuştu ve eski adıyla Twitter olan X platformunda açıkladığı gibi, Romanya hava sahasının ihlalini şiddetle kınadı. Stoltenberg de orada şunları söyledi: “NATO topraklarını vurma niyeti olduğuna dair bir işaret yok, ancak bu saldırılar istikrarı bozuyor.” Bükreş’teki hükümet de Rusya’nın kendi topraklarına saldırma niyetinde olduğunu varsaymıyor.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Romanya hava sahasını denetlemek üzere Romanya’ya ilave F-16 savaş uçağı göndereceğini duyurdu. Stoltenberg artık bu adımı açıkça memnuniyetle karşıladı.
Hafta başında Rusya, Ukrayna’nın Tuna Nehri’ndeki İzmail limanına insansız hava araçlarıyla birkaç kez saldırdı. Plaur, Tuna Nehri’nin tam karşı kıyısında yer almaktadır. Moskova geçtiğimiz günlerde Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl ihraç etmesine izin veren bir anlaşmayı iptal etti. O tarihten bu yana Kiev, tahılı kendi Tuna nehri limanları ve komşu AB üyesi Romanya üzerinden taşımayı giderek daha fazla denedi.
Kırım’daki Rus askeri üssü yanıyor
17:01: İşgalcilere göre, Kırım’ın başkenti Simferopol’deki Rus askeri birliğinde yangın çıktı. Rusya’nın ilhak edilmiş Karadeniz yarımadasındaki liderliğinin danışmanı Oleg Kryuchkov Cumartesi günü Telegram’da “Simferopol’deki bir askeri birimde sıradan bir evde yangın çıktı” diye yazdı. Yangın zaten yerelleştirildi. Ancak büyük bir siyah duman sütununun Habersu sosyal ağlarda geniş çapta paylaşıldı. Yangının nedeni başlangıçta belirsizliğini korudu.
Birkaç saat önce kullanıcılar sabah Staryi Krym’de iki büyük patlamanın rapor edildiğini bildirdi. Şehir, Simferopol’un 78 kilometre doğusunda yer almaktadır.
Rusya, G20’nin açıklamasını ‘dengeli’ olarak övdü
16:11: Ukrayna’daki savaşa değinen G20 zirvesi deklarasyonu üzerinde zorlu müzakerelerin ardından Rusya, nihai belgeyi “dengeli” olarak övdü. Rus müzakereci Svetlana Lukash Cumartesi günü Hindistan’ın başkentinde gazetecilere verdiği demeçte, Moskova’nın Yeni Delhi’nin sonucunu memnuniyetle karşıladığını söyledi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ev sahibi olarak, Ukrayna’daki savaşa ilişkin söylem üzerinde yaşanan mücadeleye rağmen böyle bir deklarasyonun yapıldığına dair “hoş bir haber” verdi.
Nihai deklarasyonda, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırı savaşı, geçen yılki G20 zirvesinde olduğu gibi artık açıkça kınanmıyor. Bunun yerine artık yalnızca ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına ve genel olarak toprak bütünlüğüne, yani sınırların dokunulmazlığına atıf yapılıyor.
Rusya daha önce nihai belgeye ancak kendi pozisyonunun da dahil edilmesi halinde destek vereceğini vurgulamıştı. Lukasch, yine de bunun en zor zirvelerden biri olduğunu söyledi. “Bildirgenin oylanması zirveden 20 gün önce ve burada beş gün sürdü” dedi. “Bu sadece Ukrayna hakkındaki fikir ayrılıklarıyla değil, aynı zamanda iklim değişikliği ve daha düşük karbonlu enerji sistemlerine geçiş gibi bazı temel konulardaki farklı tutumlarla da açıklanabilir.”
Ancak Lukash, Ukrayna konusunda “çok zorlu müzakerelerin” yürütüldüğünü de itiraf etti. Sonuçta Brics ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ve diğer ortaklar dengeli deklarasyona katkıda bulundular. Lukasch, sonunda devletler arasında “dünyanın her yerinde barışın, güvenliğin ve çatışmaların çözümü” adına birlikte hareket etme konusunda bir fikir birliğinin ortaya çıkacağını söyledi.
G20 zirvesinde Ukrayna’daki savaşa ilişkin uzlaşma metni üzerinde anlaşma sağlandı
12.10: Yeni Delhi’de düzenlenen G20 zirvesinde önde gelen sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeler, Ukrayna’daki savaşa ilişkin büyük görüş ayrılıklarına rağmen ortak bir deklarasyon üzerinde anlaşmaya vardı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin söylediği buydu.
Alman Basın Ajansı’nın edindiği bilgiye göre, Ukrayna savaşına ilişkin metinde hem Rusya’dan hem de Batı’dan gelen talepler yer alıyor. Böylece Moskova, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırı savaşının, geçen yıl olduğu gibi artık açıkça kınanmadığını başardı. Bunun yerine, ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına ve Ukrayna’da “toprak kazanımları” elde etmek için “güç kullanımına” atıfta bulunuluyor.
Batı ise tüm devletlerin diğer devletlerin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına yönelik saldırılardan kaçınması gerektiği yönünde bir formülasyon üzerinde müzakere yaptı. Ayrıca Rusya’nın nükleer silah tehditleri de en azından dolaylı olarak yeniden eleştiriliyor. Raporda, “Nükleer silahların kullanılması veya kullanma tehdidi kabul edilemez” denildi.
Moskova için özellikle önemli olan şey, metnin aynı zamanda Rusya’nın Batı yaptırımlarının hafifletilmesi yönündeki taleplerine de değinmesidir. “Rusya Federasyonu ve Ukrayna’dan tahıl, gıda ve gübre/katkı maddelerinin derhal ve engellenmeden tesliminin” sağlanması yönünde bir çağrının olduğu belirtiliyor. Bu, gelişmekte olan ülkelerin, özellikle de Afrika’dakilerin ihtiyaçlarının karşılanması için gereklidir.
Rusya’nın savaşıyla ilgili G20 anlaşmazlığı: Hindistan uzlaşma sağlıyor
11.20: Yeni Delhi’deki G20 zirvesinde Ukrayna’daki savaşın nasıl çözüleceği konusundaki anlaşmazlıkta uzlaşma ortaya çıkıyor. Alman Basın Ajansı’ndan alınan bilgiye göre müzakereciler, ev sahibi Hindistan’ın sunduğu metnin önde gelen sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkelerin katılacağı zirve toplantısı sonunda kabul edilebileceğini varsayıyor. Hem Rusya’nın hem de Batı’nın taleplerini karşılıyor.
Böylece Moskova, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırı savaşının, geçen yıl olduğu gibi artık açıkça kınanmadığını başardı. Bunun yerine artık yalnızca ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına atıfta bulunulmaktadır.
Batı ise tüm devletlerin diğer devletlerin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına yönelik saldırılardan kaçınması gerektiği yönünde bir formülasyon üzerinde müzakere yaptı. Ayrıca Rusya’nın nükleer silah tehditleri de en azından dolaylı olarak yeniden eleştiriliyor.
Cumartesi günü Alman Basın Ajansı’na ulaşan metinde, “Nükleer silah kullanımı veya kullanma tehdidi kabul edilemez” deniyor. Hindistan ile birlikte Güney Afrika, Brezilya ve Endonezya tarafından önerildi.
Londra: Rusya karşı saldırı nedeniyle kısıtlandı
9 Eylül Cumartesi, 10:20: İngiliz askeri uzmanlarına göre, Ukrayna’daki Rus işgal birliklerinin yetenekleri, Ukrayna’nın karşı saldırısı sırasında kaydedilen ilerlemelerle sınırlı. Bu, Britanya Savunma Bakanlığı’nın Cumartesi günü yayınladığı günlük istihbarat raporundan ortaya çıkıyor.
Moskova’nın, daha önce Ukraynalıların çok katmanlı Rus savunma hatlarını aşmayı başardığı Robotyne kasabası çevresindeki bölgede cephenin diğer kısımlarından kuvvet toplamış olması kuvvetle muhtemel. Açıklamada şöyle devam edildi: “Bu asker transferleri, Rusya’nın cephenin diğer bölgelerinde kendi saldırı operasyonlarını yürütme kabiliyetini muhtemelen sınırlayacaktır.”
İngilizlere göre Ukrayna piyade birlikleri, Rus mevzilerine karşı kademeli taktiksel ilerleme kaydetmeye ve bölgedeki Rus kuvvetlerini yıpratmaya devam ediyor. Ukraynalılar aynı zamanda Bakhmut’un güneyindeki Rus mevzilerine de baskı yapıyor.
Zelensky: “Putin Prigozhin’i öldürdü”
19.40: Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Wagner patronu Yevgeny Prigozhin’in Rusya’daki uçak kazasında ölümünden doğrudan Rusya lideri Vladimir Putin’i sorumlu tuttu. “Prigozhin’i öldürdü. En azından hepimizin sahip olduğu bilgi bu, başka bilgimiz yok” dedi Zelensky Cuma günü yaptığı konuşmada. Zelensky, olayın Putin’in artık “siyasi açıdan zayıf” hale geldiğini gösterdiğini ifade etti.
Rus paralı asker grubunun başkanının bulunduğu özel uçak, 23 Ağustos’ta Moskova’dan St. Petersburg’a giderken düştü. Wagner patronunun yanı sıra yardımcısı Dmitri Utkin ve sekiz kişi daha hayatını kaybetti.
Prigozhin’in ölümünden bir hafta sonra Kremlin her yönden soruşturma başlatıldığını duyurdu. Ayrıca “kasten suç” ihtimali de incelenecek. Daha önce Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Kremlin’in Prigozhin’in ölüm emrini vermiş olabileceği yönündeki “spekülasyonların” “kesinlikle yalan” olduğunu söyledi.
Putin, Haziran ayında Wagner paralı askerlerinin isyanından bu yana Prigozhin’i hain olarak görüyordu. Ölümünün ertesi günü Putin, eski sırdaşını hayatında “ciddi hatalar” yapmış “yetenekli” bir adam olarak tanımladı.
Ukrayna’daki savaşla ilgili daha fazla haberi ilerleyen sayfalarda okuyabilirsiniz.