Ukrayna Güncellemesi: Şimdi Ukrayna’nın sahip olduğu büyük avantajı gösteriyor

Felaket

New member
Ukrayna güncellemesi: dün gece olanlar

Şimdi Ukrayna’nın sahip olduğu büyük avantaj gösteriliyor

Şu anda devam eden karşı saldırı, özellikle Batı’nın sağladığı malzeme sayesinde Ukrayna’nın sahip olduğu büyük bir avantajı gösteriyor. “Savaş Çalışmaları Enstitüsü” nün yazdığı gibi, Ukrayna birlikleri geceleri giderek daha fazla saldırıyor.

Bu, Ukrayna’nın batı kaynakları sayesinde sahip olduğu “mükemmel” gece görüş teknolojisi ile mümkün olmaktadır. ISW, bu temsilin Rus askerlerinin raporlarıyla da desteklendiğini yazıyor. Ukrayna birlikleri için büyük bir avantaj.

Kanada, Kiev’e multi-milyon dolarlık yeni askeri yardım açıkladı

Trudeau, Kiev ziyareti sırasında, Kachowka Barajı’nın yıkılması amacıyla Kanada’nın insani yardım için on milyon Kanada doları (yaklaşık yedi milyon avro) daha sağladığını söyledi. Cumartesi günü Zelenskyy ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Rusya’nın saldırdığı ülkeye desteğini sürdürdüğünü yineledi. Kanada, ne pahasına olursa olsun ve ne kadar sürerse sürsün Ukrayna’nın yanındadır” dedi. Bu Ukrayna için çok önemli bir an ama aynı zamanda dünya için de çok önemli bir an” dedi.

Trudeau, Ukrayna’ya yaklaşık 500 milyon Kanada doları (yaklaşık 350 milyon avro) tutarında ek askeri yardım sözü verdi. Kanada, Ukraynalı savaş pilotları için çok uluslu eğitim programına ve Leopard ana muharebe tanklarının bakımına da katılacak. Kuzey Amerika NATO devleti, kendi açıklamalarına göre, Rus saldırı savaşının başlamasından bu yana Kiev’e bir milyar dolardan fazla askeri yardım sağladı.

Zelenskyj: Ukrayna karşı saldırıları sürüyor

Video mesajında Zelenskyy, daha önce Ukrayna’nın cephede karşı saldırı başlattığını doğruladıktan sonra yalnızca ülkenin güneyindeki çatışmalara değindi. Cumartesi günü Kiev’de düzenlediği basın toplantısında, savunmanın bir parçası olarak Ukrayna’da karşı saldırıların sürdüğünü söyledi. “Hangi aşamada olduklarını ayrıntılı olarak söylemeyeceğim.” Bunun aylardır beklenen Ukrayna karşı saldırısının başlangıcı olup olmadığını açık bıraktı.

Aynı zamanda Zelenskyi, önceki gün Ukrayna’nın karşı saldırısının başladığını ancak Kiev’in kendisine koyduğu hedeflere ulaşamadığını açıklayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de çelişiyordu. Zelenskyy, ne Telegram kanallarına ne de saldırının başarısızlığını açıklayan Putin’e inanmayacağını söyledi. Generalleriyle her gün konuşuyor ve “keyifleri yerinde”. “Bunu Putin’e söyleyebilirsin.” Sadece Ukrayna ordusuna güvenebilirsin.

Ukrayna genelkurmay Başkanlığı karşı saldırının başladığını henüz kamuoyuna açıklamadı. Saldırı Mart ayından beri bekleniyordu. Kiev, Alman Leopard piyade savaş araçları da dahil olmak üzere Batılı müttefiklerden çok sayıda silah sistemi aldı. Büyük saldırı ile Ukrayna liderliği, Rusya tarafından işgal edilen bölgeleri yeniden fethetmek istiyor. Son zamanlarda güney Ukrayna’da şiddetli çatışmaların yaşandığına dair haberler var.

Rus ordusu dört Leopard tankını daha imha ettiğini iddia ediyor

Rus ordusuna göre, Ukrayna’nın Zaporijya bölgesi ve güney Donetsk’teki ilerleyişini saldırganlara yüksek kayıplar vererek savuşturdu. Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov Cumartesi günü yaptığı açıklamada, “Ukrayna kuvvetlerinin bir gün içinde söz konusu bölgelerdeki toplam kaybı 300 asker, 4 Leopard dahil 9 tank ve 5 Amerikan Bradley dahil 11 zırhlı personel taşıyıcıya ulaştı.” Bir Fransız Cesar obüsünün de imha edildiği söylendi. Bilgi bağımsız olarak doğrulanamaz.

Konaşenkov, Orikhiv kenti yakınlarında ve Velyka Novosilka köyünün güneyindeki Zaporijya ile Donetsk bölgeleri arasındaki sınırda saldırılar olduğunu söyledi. “Düşmanın tüm saldırıları püskürtüldü” denilirken, iki Ukraynalı yürüyüş kolunun Rus topçusu tarafından vurulduğu da sözlerine eklendi. Savunma Bakanlığı daha sonra imha edilen tankların görüntülerini sundu. Bakanlığın Ukrayna kayıplarına ilişkin açıklamalarının geçmişte sıklıkla abartılı olduğu ortaya çıktı.

Pazar günü ne önemli olacak?

Sel nedeniyle Cherson bölgesinde kurtarma ve yardım çalışmaları sürüyor. Bazı bölgelerde su seviyesi şimdiden yeniden düşüyor. Zelenskyj’in karşı saldırılardan ilk kez bahsetmesinin ardından, Ukrayna’nın karşı saldırısına ilişkin olası ek bilgiler de merakla bekleniyor.

10 Haziran tarihli Ukrayna güncellemesi.