Üreme, genetik programlara 2024'te 800 bin avronun üzerinde kaynak ayrıldı

HoCaM

Global Mod
Global Mod
Bölgesel konseyin 2024 yılı için ayırdığı kaynak, ARAT (Toskana Bölgesel Yetiştiriciler Birliği) teknisyenlerinin soyağacı defterlerine kayıtlı hayvanların çiftliklerinde gerçekleştirdiği veri toplama ve genetik programları yürütme faaliyetleri için 805.160 avrodur (249.280 avro bölgesel fon ve 555.880 avro devlet fonu).

Tahsis edilen 805 bin avro, kabul edilebilir azami harcama tutarının yüzde 86,63'ünü oluşturuyor.

Çiftliklerde önceki yıllarla süreklilik arz eden veri toplama programı, damızlıkların iyileştirilmesi yoluyla sığır, domuz, koyun ve keçi ırklarının genetik seleksiyon veya koruma/idame programlarına işlevsel olup, yetiştirilen ırkların özelliklerinin korunmasına veya iyileştirilmesine, böylece daha verimli ve dayanıklı, sağlık koşulları daha iyi hayvanlara sahip olunmasına ve yerli ırkların sürdürülmesine katkıda bulunmaktadır.

Toplanan veriler üreme olayları, üretimin niceliksel ve niteliksel özelliklerine ilişkindir.

Genel amaç, daha üretken ve dayanıklı hayvanlar elde etmek amacıyla yetiştirilen ırkların özelliklerinin hem korunması hem de iyileştirilmesi için genetik programların tanımlanması için gerekli veri tabanını oluşturmak ve aynı zamanda Toskana'nın yerel hayvan mirasının sürdürülmesini sağlamaktır.

Toskana Bölgesi'nin bir süredir hedeflediği iyileştirme, DEFR'nin yetiştirici satın alımına yönelik özel ihale çağrıları, PSR 2014-2022'nin 14. Tedbiri ile uygulanan hayvan refahı düzeyini iyileştirme müdahalesi ve yerli ırkların korunmasını amaçlayan PSP 2023-2027 müdahaleleriyle de sağlandı.

“Toskana Bölgesi bir süredir genetik iyileştirmeye odaklanıyor – Tarımsal Gıda Başkan Yardımcısı ve Danışmanı Stefania Saccardi açıkladı – ayrıca DEFR'den yetiştirici satın almaya yönelik özel çağrılar, PSR 2014-2022'nin 14. tedbiri ile uygulanan hayvan refahı seviyesini iyileştirme müdahalesi ve PSP 2023-2027'nin yerli ırkları korumayı amaçlayan müdahaleleri ile. Toskana'nın tipik hayvancılık üretimini geliştirmeyi başarması, uluslararası düzeyde tarımsal gıda sektöründe prestijli bir konuma ulaşmasının nedeni tam olarak genetik iyileştirme, yetiştiricilerimizin yüksek düzeydeki profesyonelliği ve yerli hayvan biyoçeşitliliğinin mirasıdır”.
 
Üst