Jön Türkler ikinci tur seçimler öncesinde kötümser – Erdoğan yönetiminde yaşamaktansa göç etmeyi tercih ediyor
13:52: Ezgi, “Erdoğan kazanırsa Türkiye’den ayrılırım” diyor. Pazar günkü ikinci tur seçimlerden önce, 25 yaşındaki muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 20 yıllık iktidardan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerini alabileceğine dair “tüm umutlarını yitirmişti”. Bu İstanbullu gibi, pek çok genç Türk de kendi ülkelerinde muhafazakar İslami liderlik altında artık kendileri için bir umut görmüyor.
Pazarlama alanında çalışan ve soyadını vermek istemeyen Ezgi, “Ülkemi çok seviyorum ama sonumun İranlı kadınlar gibi olmasını istemiyorum” diyor. Erdoğan yeniden seçilirse ablasıyla birlikte Hollanda’ya taşınmayı planlıyor.
Hasibe Kayaroğlu, seçimin memleketinde değişiklik getireceğini ummuştu. Mayıs ortasındaki ilk tur öncesinde sosyal demokrat Kılıçdaroğlu favoriydi. Aslında, seçmenlerin yüzde 49,5’i Erdoğan’a oy verdi, rakibi oyların yüzde 44,9’unu aldı – birçok genç Türk için bir hayal kırıklığı.
Ankaralı bir mühendislik öğrencisi olan Kayaroğlu, “Oda arkadaşımla her gece sadece buradan nasıl çıkacağımızı konuşuyoruz” diyor. “Gençlerin artık umudu kalmadı”
Pazar günkü ikinci tur seçimlerden kısa bir süre önce AFP haber ajansına verdiği röportajda diğer genç Türkler de aynı derecede karamsardı. Ülkedeki kötü ekonomik durumdan Erdoğan’ı sorumlu tutuyorlar ve özgürlüklerini kısıtlamakla suçluyorlar.
“Güzel bir ülkede yaşıyoruz ama bu ülke düzgün yönetilmiyor ve her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Bu yüzden birçok genç yurt dışına gidiyor” diyor Emre Yörük. Ağabeyi, her yıl on binlerce Türk gencinin yaptığı gibi onu göç etmeye teşvik ediyor.
Konrad Adenauer Vakfı tarafından 2022’nin başlarında yayınlanan bir ankette, 18-25 yaş arasındaki Türklerin yüzde 72,9’u fırsat verilirse yurtdışına taşınacağını söyledi. İstanbul’daki Yeditepe Üniversitesi’nden genç sosyolog Demet Lüküslü, “AKP veya MHP’yi destekleyen gençler arasında bile oran yüksek” diyor. AKP Erdoğan’ın partisi, aşırı milliyetçi MHP ise koalisyon ortağı. Lüküslü, “Gençler ekonomik durumdan olduğu kadar kendilerini rahatsız hissettikleri sosyal ortamdan da şikayetçi” diyor.
Genç, genellikle iyi eğitimli Türklerin göçü, seçim kampanyasında bir sorun değildi. Karardan önceki son günlerde kampanya, Türkiye’deki 3,7 milyon mültecinin kendi ülkelerine geri gönderilip gönderilmeyeceği sorusu etrafında dönüyor.
Sonbaharda Erdoğan, bazı gençlerin “aşağılık kaprislerinden” aşağılayıcı bir şekilde söz etti. Daha güzel bir araba ya da daha iyi bir telefon almak için başka ülkelerin kapılarını çalanlara acıyarak bakıyoruz” dedi.
Kılıçdaroğlu, Mayıs ayı başlarında İstanbul’un ünlü Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının bir Habersunu yanıtlayarak, “Geri gelin gençler. Bu ülkenin size ihtiyacı var.” Kılıçdaroğlu isterse geri döneceklerini söylemişlerdi.
Mezunlardan biri de Ömer Altan. Hâlâ muhalefet adayı için bir zafer umuyor. Danimarka’da elektrik mühendisliği alanında yüksek lisans yapmakta olan Altan, “Kendisini var gücüyle ortaya koyacak” diyor.
Türkiye’deki “eşitsizlik ve yolsuzluğa” üzülerek, “Gittikçe daha fazla genç ve daha az genç yurt dışına gitmeyi düşünüyor” diyor. 25 yaşındaki oyuncu, ikinci turdan bağımsız olarak hala memleketine dönmek istiyor: “Erdoğan kazanırsa, iyilik yapmak daha da önemli.”
Kürt yanlısı HDP çağrıları ikinci tur Erdoğan’a karşı oy kullanmak
26 Mayıs Cuma, 06:32: Türkiye cumhurbaşkanlığı için yapılacak ikinci tur seçimlerden önce, Kürt yanlısı muhalefet partisi HDP seçmenlerini Erdoğan’a karşı oy kullanmaya çağırdı. Parti lideri Pervin Buldan Perşembe günü Ankara’da “Erdoğan bizim için asla bir seçenek değildir.” dedi. Parti daha ilk turdan önce muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na destek çağrısında bulundu. 28 Mayıs’ta görevdeki ve ikinci tur favorisi Recep Tayyip Erdoğan ile karşılaşacak olan CHP’li siyasetçi için HDP seçmeninin oyları önemli görülüyor.
Kılıçdaroğlu, 14 Mayıs seçimlerinde ilk turda Erdoğan’ın yaklaşık 4,5 puan gerisinde kalmış ve ardından aşırı sağcı Zafer partisine yaklaşmıştı. Gözlemciler, HDP’nin desteğinin kendisine mal olabileceğinden korkuyor. Zafer partisi ve lideri Ümit Özdağ, HDP’nin muhalifleri olarak görülüyor ve partiyi yasaklı Kürt İşçi Partisi (PKK) ile bağlantılı olmakla suçluyor. Eleştirmenlerin siyasi güdümlü olarak tanımladıkları HDP’ye karşı bir kapatma prosedürü uygulanıyor.
HDP, Çarşamba günü Kılıçdaroğlu ile Özdağ arasında varılan anlaşmayı da eleştirdi. Terör soruşturmalarıyla bağlantılı olarak siyasi makamların kaldırılmasıyla ilgili. HDP, son yerel seçimlerden bu yana milletvekillerine yönelik terör soruşturmalarında 48 cemaatini kaybetti. Yerlerine hükümet yetkilileri yerleştirildi. Eleştirmenler bunu AKP hükümetinin Kürt yanlısı partiye karşı siyasi baskısı olarak görüyor. HDP ve şimdiye kadar Kılıçdaroğlu’nun CHP’si de yerel meclisten görev değişikliğine karar vermesini talep etmişti. Özdağ ile yapılan anlaşmada Kılıçdaroğlu artık bundan kaçındı. Anlaşmaya göre, terör bağlantıları kanıtlanırsa hükümet temsilcilerini görevlendirmeye devam etmek istiyorlar.
Kılıçdaroğlu, sahte Haber nedeniyle ikinci turdan önce Erdoğan’a dava açtı
25 Mayıs Perşembe, 20:14: Türkiye’deki ikinci tur seçimlerden üç gün önce, muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sahte bir seçim kampanyası Habersu yayınladığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 50.000 dolar (yaklaşık 46.000 avro) tazminat davası açtı. Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik Perşembe günü yaptığı açıklamada, “Sahte Haber nedeniyle hesap sormak için dava açtık.” Dedi.
Video, muhalefet ile Kürt savaşçılar arasında bağlantı kuruyor. Görünüşe göre bir Kürdistan İşçi Partisi (PKK) komutanı muhalefete destek çağrısı yapıyor. PKK, Türkiye ve batılı müttefikleri tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılıyor.
Erdoğan Haberyu mitinglerde defalarca gösterdi, ancak bu hafta bunun bir montaj olduğunu ve mitinglerinde ima ettiği gibi muhalefet tarafından üretilmiş resmi bir kampanya Habersu olmadığını kabul etti.
Kılıçdaroğlu’na göre, 50 bin doları öldürülen Türk askerlerinin çocuklarını eğiten bir kuruluşa bağışlamayı planlıyor.
14 Mayıs’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda adaylardan hiçbiri salt çoğunluğu sağlayamadığı için Pazar günü Kılıçdaroğlu ile Erdoğan arasında ikinci tur seçimleri yapılacak. Erdoğan ilk turda çoğunluğu kaçırdı – Kılıçdaroğlu yaklaşık yüzde beş puan arkasındaydı.
Yurt dışında cumhurbaşkanlığı seçimi sona erdi
21:48: Cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışında oy verme işlemi sona erdi. Türk seçim makamlarından alınan ön rakamlara göre, Almanya’da yaklaşık 1,5 milyon seçmenin yaklaşık 746.000’i Pazar ve Çarşamba akşamı arasında oy kullandı. Almanya’da ilk turda yaklaşık 725 bin kişi oy kullandı.
Görevdeki Recep Tayyip Erdoğan ile muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında Çarşamba akşamına kadar yapılacak ikinci turda seçmenler sandıklarda oy kullanabildiler.
İlk verilere göre, sandıkların kapanmasına kısa bir süre kala toplam 1,74 milyon kişi yurt dışında oy kullandı. Bu, ilk turda oylanan resmi rakamlardan (1,67 milyon) daha fazlaydı. Geçtiğimiz günlerde Berlin’de olduğu gibi sandık merkezlerinde uzun kuyruklar oluştu.
14 Mayıs’taki ilk turda Erdoğan yurt dışında açık ara öndeydi (yüzde 57,7). Genel olarak, o yüzde 49,52’ye, rakibi Kılıçdaroğlu ise yüzde 44,88’e geldi. Çarşamba günü Erdoğan, yurt dışında ilk turda elde edilen sonuçtan ve ikinci turda şimdiye kadarki katılımdan memnun kaldı. Taraftarlarını sandığa gitmeye çağırmaya devam etti.
Türkiye 28 Mayıs’ta oy kullanacak. Ancak o zaman yurt dışından alınan sonuçlar yayınlanacak.
Türkiye’de sınır kapıları, limanlar ve havalimanlarında da oy kullanma işlemi 28 Mayıs’a kadar devam edecek.
türkiye–Seçenek: İlk oylamadakine yakın seçmen sayısı
24 Mayıs Çarşamba 14:52: Aşağı Saksonya, Bremen ve Saksonya-Anhalt’ta yaşayan Türkler, ilk oylamada olduğu gibi Türkiye cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimine de katıldı. Hannover’deki sorumlu Türk başkonsolosluğu sözcüsü, yurtdışında oy kullanmanın son günü olan Çarşamba günü söyledi. Üç federal eyalette 100.000’den fazla seçmen yaşıyor. Görevdeki Recep Tayyip Erdoğan ile meydan okuyan arasında seçim yapabilirsiniz.
İnsanlar diğer yerlerin yanı sıra Hannover Fuarı’nda da oy kullanabiliyordu. Seçmenlerin çoğu hafta sonu geldi. Oylama Çarşamba günü saat 22:00’ye kadar açık.
İlk oylamada, görevdeki Erdoğan Almanya’daki seçmenlerin oylarının yüzde 65’ini aldı – bu, yüzde 50’den az aldığı Türkiye’dekinden çok daha fazla. Ülke çapında yaklaşık 1,5 milyon kişi oy kullanma hakkına sahiptir.
Türkiye seçimleriyle ilgili daha fazla haberi ilerleyen sayfalarda okuyabilirsiniz.