Thüringen AfD belediye meclis üyesinin “Sieg Heil” diye bağırdığı iddia edildi – polis soruşturma başlattı

Felaket

New member
Thüringen'deki yerel seçimlerden kısa bir süre önce ortaya atılan iddialar ciddi: Tekrar aday olan Sonneberg AfD belediye meclis üyesi Alexander Escher'in bir barda Nazi sloganı “Sieg Heil”i birkaç kez bağırdığı söyleniyor. Bar sahibi Marcel Rocho daha önce bunu Haberler'a çevrimiçi bir beyanda belirtmişti.

Saalfeld Eyaleti Polis Müdürlüğü sözcüsü, Perşembe günü talep üzerine Haberler'a çevrimiçi olarak yaptığı açıklamada, “Resmen suç duyurusunda bulunuldu ve Ceza Yasası'nın 86a Bölümü uyarınca bir soruşturma başlatıldı” dedi.

Fıkrada “anayasaya aykırı ve terör örgütü işaretlerinin” kullanılması cezalandırılıyor. Mahkumiyet, üç yıla kadar hapis veya para cezasıyla sonuçlanabilir.

Bar sahibi Rocho: “İki 'Sieg Heil' bağırmasının ardından dışarı atıldı ve tesisten men edildi”

Peki tam olarak ne oldu? Rocho, 2022 baharında bir akşam konuklar arasında Escher'i hemen fark ettiğini söylüyor. Aynı zamanda Thüringen tatil kasabasının gençlik ve kültür komitesinde de yer alan belediye meclisi üyesi, AfD logolu açık mavi bir polo gömlek giyiyordu.

“Gewürge Bar” sahibi bir refakatçinin tişörtünde “HTLR'yi Seviyorum” yazısının basıldığını ifade etti. HTLR, aşırı sağcı çevrelerde “Hitler” anlamına geliyor.

Kısa bir süre sonra AfD belediye meclisi üyesi doğrudan tezgahta “Şerefe” yerine Nazi sloganı “Sieg Heil” diye bağırdı, kendi ifadelerine göre her akşam tezgahta konuklara bizzat hizmet veren Rocho'yu hatırlıyor.

Başka bir kişi Rocho'nun ifadelerini doğruluyor

Hemen AfD belediye meclisini uyardı ve bu tür sözlerin barında hoş karşılanmadığını söyledi. “Kısa süre sonra Escher yeniden 'Sieg Heil' diye bağırdı. Onu kovdum ve evden yasakladım” dedi Rocho.

O akşam yaşananlara tanık olan bir kişi de bilgilerini internet üzerinden Haberler'a doğruladı.

Aynı zamanda AfD'nin Sonneberg bölgesindeki bölge kurulunda değerlendirici olarak görev yapan ve internette Haberler'un bar sahibinin iddialarıyla karşı karşıya kaldığı Escher, yazı işleri ekibinin bir sorusunu yanıtsız bıraktı.

Başka bir yerde iddiaları “tamamen uydurma” olarak nitelendirdi ve “Sieg Heil” diye bağırdığını, “Gewölbe Bar”dan atıldığını ve mekana girişinin yasaklandığını reddetti.

Sonneberg bölge meclisi üyesi Berlin'deki Holokost stellerinin üzerinde gülerek dans etti

Sonneberg'in haberciliğin odak noktası olması ilk kez değil. 2022'de bir başka AfD'li siyasetçi tatsız davranışıyla dikkat çekti: Holger Winterstein.

AfD bölge meclisi üyesi, Ekim 2022'de, Berlin'deki Holokost Anıtı'nın stellerinden birinin üzerinde kollarını uzatmış halde durduğunu gösteren fotoğrafları sosyal medyada paylaşarak dehşete neden olmuştu. Hatta bazı sahnelerde gülüyor.

AfD federal yönetim kurulu bile Winterstein'ı bu “son derece saygısız davranış” nedeniyle azarladı. Winterstein daha sonra Sonneberg'deki AfD bölgesel birliğinin başkan yardımcılığından istifa etti, ancak bölge konseyi görevini sürdürdü.

• Ayrıca şunu okuyun: Yeni dizi: Bıktım, Doğu'ya gidiyorum – “Çocuklar artık aileleriyle AfD hakkında konuşmuyor – onları kaybetme korkusuyla”

AfD bölgesel derneğine göre “Junge Alternatifi” artık “kesinlikle aşırı sağcı” olarak da sınıflandırılıyor.

Thüringen'deki AfD bölgesel derneği, birkaç yıl önce Anayasayı Koruma Dairesi tarafından “kesinlikle aşırı sağcı” olarak sınıflandırılmıştı. Yerel seçimlerden dört gün önce ve Thüringen'deki eyalet seçimlerinden üç aydan biraz daha uzun bir süre önce, eyaletteki “Junge Alternatif” derneği de Perşembe günü “kesinlikle aşırı sağcı” olarak sınıflandırıldı.

En son, Thüringen şehri Sonneberg ve aynı adı taşıyan bölge, AfD'li siyasetçi Robert Sesselmann'ın Almanya'da ilk kez 25 Haziran 2023'te bölge yöneticisi seçilmesinin ardından uluslararası manşetlere bile taşındı.

Escher aleyhindeki suçlamalar veya yargılamaların durdurulması hâlâ devam ediyor

Bir sözcünün Perşembe günü çevrimiçi olarak Haberler'tan gelen bir talebe yanıt olarak açıkladığı gibi, Meiningen'deki sorumlu savcılık ofisi henüz Sonneberg'deki AfD belediye meclisi üyesinin davasıyla ilgilenmiyor.

Şu anda suçlamaların getirilip getirilmeyeceği veya yargılamanın durdurulup durdurulmayacağı belli değil. Nihai mahkumiyet kararı verilene kadar etkilenen herkesin masum olduğu varsayılıyor.