TBMM Finlandiya’nın NATO’ya katılmasını oyladı

Felaket

New member
Türkiye, Finlandiya’nın NATO’ya son üye ülke olarak kabul edilmesini kabul etti. Perşembe günü gece yarısından kısa bir süre önce, Türk parlamentosunun büyük çoğunluğu kuzey Avrupa ülkesini savunma ittifakına dahil etme yönünde oy kullandı. Böylece 30 NATO üyesinin tamamı Finlandiya’nın üyeliğini onayladı. Öte yandan Türkiye, İsveç’in kabulünü engellemeye devam ediyor ve Macaristan’ın onayı hala bekleniyor. Yine de, Stockholm’deki insanlar kendilerine güveniyor.

Finlandiya, Rusya ile 1340 km’lik bir sınırı paylaşıyor. Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlık savaşının izlenimi altında, ülke geçen Mayıs ayında İsveç ile birlikte batı savunma ittifakına katılmak için başvurmaya karar verdi.

Türkiye henüz protokolün onaylandığını ABD Dışişleri Bakanlığı’na bildirmedi


Türkiye’nin nihai onayının ardından Finlandiya önümüzdeki hafta NATO’nun 31. üyesi olabilir. Çok sayıda diplomat Perşembe günü Brüksel’de Alman Basın Ajansına verdiği demeçte, bekleyen formalitelerin önümüzdeki birkaç gün içinde tamamlanması gerektiğini söyledi. O zaman kabul, önümüzdeki Salı ve Çarşamba günü yapılacak NATO dışişleri bakanları toplantısında kesinleştirilebilir.

NATO çevrelerinden edinilen bilgilere göre Türkiye, katılım protokolünün onaylandığını henüz resmi olarak ABD Dışişleri Bakanlığı’na bildirmedi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg daha sonra Finlandiya’yı resmi olarak katılmaya davet edebilir. Finlandiya daha sonra ilgili belgeleri kabul edip tevdi ederse, resmi olarak üye olacaktır.

Bir sonraki NATO zirvesi Temmuz’da Litvanya’da yapılacak


Finlandiya aslında İsveç ile birlikte NATO’ya katılmak istiyordu. Bu şimdiye kadar Ankara ve Budapeşte yüzünden başarısız oldu. Türkiye, İsveç’i “terör örgütlerine” karşı yeterince tutarlı davranmamakla suçluyor ve iade taleplerine cevap verilmemesini eleştiriyor. İsveç kısa süre önce daha sert terör yasaları için bir taslak sundu – ancak bu şimdiye kadar Türk ablukası hakkında hiçbir şeyi değiştirmedi.

Bir sonraki NATO zirvesi Temmuz ayında Litvanya’da yapılacak. Türkiye’nin mevcut itirazlarına rağmen, İsveç hükümeti o zaman Vilnius’taki ittifakın bir üyesi olabileceğinden emindi. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom Perşembe günü TT haber ajansına verdiği demeçte, İsveç’in bunun olacağına dair büyük umutları olduğunu söyledi. Macaristan’ın eylemleriyle ilgili olarak, “Onaylanmamamız için hiçbir neden görmüyoruz” dedi. Bu açıdan, İsveç’in NATO uygulamasından tamamen farklı bir şeyle, yani AB’nin Macaristan’a bakış açısıyla ilgili.
 
Üst