Şimdi! Suriye Dışişleri Bakanı toplantıda Baerbock'un elini sıktı

Felaket

New member
Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un Şam ziyareti sırasında el sıkışılmaması yaklaşık bir hafta önce manşetlere çıkmıştı. Suriye'nin fiili Dışişleri Bakanı Asaad al-Shaibani ile Suudi Arabistan'da yaptığı görüşmede, Alman heyet çevrelerinden aktarılan ve fotoğraflarda da görülebileceği üzere el sıkışarak selamlaşma yaşandı. İki siyasetçi Riyad'da düzenlenen Suriye konferansının oturum aralarında bir araya geldi.

Bakan Baerbock Suriye'deki toplantılarda el sıkışmayı reddetti


Suriye'nin fiili hükümdarı Ahmed el Şara, 3 Ocak'ta Suriye'nin başkentine yaptığı ziyaret sırasında Yeşil siyasetçiyi el sıkışmakla karşılamadı, ancak Fransız meslektaşı Jean-Noël Barrot'a elini uzattı. Baerbock daha sonra fotoğraflarda tanınmaz hale getirildi. Alman Dışişleri Bakanı için utanç verici bir çifte skandal.


Suriye'de ve uluslararası alanda insanlar, İslamcı grup HTŞ'den ortaya çıkan geçiş hükümetinin kadın haklarına saygı gösterip göstermeyeceğini ve kadınların ülkedeki kamusal hayata katılmalarına izin verip vermeyeceğini görmek için bu haftalarda yakından izliyor. Yabancı bir adamla yabancı bir kadın arasındaki el sıkışma, İslam toplumlarındaki inananlar arasında olağandışı bir durumdur ve bazı hukuk bilginlerinin bakış açısına göre bu, yasaktır. Ancak net bir kural ve hakim bir dini gelenek yoktur.

Yeşil politikacı, Şam'daki olaydan sonra bir gazetecinin kendisine sorduğu soru üzerine, “Geldiğimde burada sıradan el sıkışmaların olmayacağı açıktı” dedi. Ancak İslamcı ev sahiplerine bu uygulamayı onaylamadıkları da açıkça belirtildi.

Baerbock, Suriye'ye yönelik yaptırımların hafifletilmesi olasılığını öne sürüyor


Riyad'daki toplantıda Baerbock, Suriye'ye uzun süredir iktidarda olan Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından AB yaptırımlarının hafifletilmesi ihtimalini sundu. Yeşil politikacı şunları söyledi: “Tüm haklı şüpheciliğe rağmen, uluslararası toplum olarak biz, Suriye'nin geleceğine dair fırsatın kaçmasına izin veremeyiz. Bu nedenle Almanya ve Avrupa olarak şu anda ilk somut adımları atıyoruz.”

Baerbock, “Suriye'deki korkunç iç savaş sırasında ciddi suçlar işleyen Esad aşireti ve onun yandaşlarına yönelik yaptırımlar sürdürülmeli” dedi.

Ancak federal hükümet, Avrupa Birliği'ne “akıllı bir yaklaşım” benimsemesini ve mağazalarda veya pazarlarda satın alınacak bir şeyler olması, daha fazla elektrik olması ve yeniden inşanın başlayabilmesi için Suriye halkını hızlı bir şekilde desteklemesini teklif ediyor. “Bütün bunlar istikrarı teşvik ediyor ve iktidarın barışçıl transferini sağlıyor.”

Suriye'ye yönelik yaptırımlar 2011'den bu yana yürürlükte


AB dış politika sorumlusu Kaja Kallas, Platform X'te yaptırımların nasıl hafifletilebileceğini inceleyeceklerini yazdı. Ancak buna, Suriye'yi tüm çeşitliliğiyle yansıtan bir siyasi geçişte somut ilerlemenin eşlik etmesi gerekiyor.

AB, Esad hükümetinin sivil nüfusa yönelik şiddetli baskısına yanıt olarak 2011'den itibaren Suriye'ye yaptırımlar uygulamaya koydu. Bunlar, devrilen hükümete ve onun destekçilerine olduğu kadar hükümetin yararlandığı ekonomik sektörlere de yöneliktir. AB tedbirleri arasında Suriye petrol endüstrisine ve Suriye'de elektrik üretmek için yeni enerji santrallerinin inşasında yer alan şirketlere yatırım yasağı, Suriye'den ham petrol ithalatının yasaklanması, silah ambargosu ve diğer ihracat kısıtlamaları yer alıyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan da yaptırımların kaldırılması lehinde konuştu. Devam etmenin yeniden inşa çabalarını engelleyeceğini söyledi.
 
Üst