Genellikle vücudumuz için daha sağlıklı seçimler yapmaya çalışıyoruz ve meyve ve sebzeler uzun süredir beslenme süper kahramanları olarak selamlanıyor. Bu gıdalar ayrıca sindirim sağlığını geliştirmesi ve kabızlığı önlemesiyle ünlüdür. Ancak bol meyve ve sebze ile zenginleştirilmiş sağlıklı bir diyet uyguluyor ve buna rağmen sabahları kendinizi rahatlatmakta zorlanıyor musunuz? Sisteminizdeki bu kadar lif varken neden kabızlık sizi rahatsız ediyor? Çok fazla iyi bir şey olabilir mi? Lif tüketiminin daha az bilinen tarafını keşfedelim: kabızlığa yol açan aşırı lif paradoksu.
öyleyse oku: Sindirimi Doğal Olarak İyileştirmek İçin 5 Kolay Yöntem)
İlk olarak, bir adım geriye gidelim ve lifin sindirim sistemimiz üzerindeki yararlı etkileri nedeniyle neden kutlandığını anlayalım.
Her gün lif yemek iyi mi? Elyafın sağlığa faydaları:
Elyaf iki biçimde gelir: çözünür ve çözünmez. Yulaf, fasulye ve meyvelerde bulunan çözünür lif suda çözünür ve jel benzeri bir madde oluşturarak dışkıyı yumuşatmaya ve bağırsaklardan geçişini kolaylaştırmaya yardımcı olur. Tam tahıllarda, kabuklu yemişlerde ve sebzelerde bulunan çözünmez lif, sindirim sisteminden geçerken bozulmadan kalır, dışkıya hacim katar ve düzenli bağırsak hareketlerini destekler. Kabızlıktan muzdarip birçok kişi için elyafı çare haline getiren, yumuşatma ve hacim kazandırmanın bu kombinasyonudur.
Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenmenin ayrılmaz bir parçasıdır.
Fotoğraf Kredisi: iStock
Ama neden hala kabızsın?
Herhangi bir diyet bileşeni gibi, çok fazla lif tüketmek de istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu, özellikle vücutlarına uyum sağlaması için zaman tanımadan lif alımını aniden artıranlar için geçerlidir.
Öyleyse oku: Çocuklarda Kabızlık İçin Ne Yenir ve Nelerden Kaçınılır?
Beslenme ve Zindelik Danışmanı Neha Sahaya şöyle diyor: “Sebzeler ve meyveler besinlerle (vitaminler, mineraller ve diyet lifi) yüklüdür. Bağırsak mikroplarınızın çoğu diyet lifi ile beslenir. Ancak aşırı lif, bağırsak astarınızı tahriş etmeye başlayabilir. mide rahatsızlığına, şişkinliğe, gaza ve kabızlığa yol açar. Bunun nedeni genellikle –
1. Diyetimiz daha az meyve ve sebze içeren abur cubur ve işlenmiş yiyecekler içeriyorsa, sağlıklı yiyecekler yerine bu tür yiyecekleri sindirmek için daha fazla kolonimiz olur. Kötü bakteriler şeker ve abur cubur üzerinde gelişir.
2. Kişi yeterince sıvı almadan aşırı miktarda lif tükettiğinde kabızlığa yol açabilir. Elyaf, sindirim sürecinde etkili bir şekilde çalışması için suya ihtiyaç duyar.
3. Fiziksel aktivite yoksa veya azsa kabız olabilirsiniz. Yeni tanıtılan lifi sindirmek için egzersiz şeklinde vücut hareketi de gereklidir.
Kabızlıktan Nasıl Kurtulunur – Şu Ev İlaçlarını Deneyin:
Neha Sahaya ayrıca kabızlığı yönetmek için bazı kolay çözümler paylaştı:
öyleyse oku: Sindirimi Doğal Olarak İyileştirmek İçin 5 Kolay Yöntem)
İlk olarak, bir adım geriye gidelim ve lifin sindirim sistemimiz üzerindeki yararlı etkileri nedeniyle neden kutlandığını anlayalım.
Her gün lif yemek iyi mi? Elyafın sağlığa faydaları:
Elyaf iki biçimde gelir: çözünür ve çözünmez. Yulaf, fasulye ve meyvelerde bulunan çözünür lif suda çözünür ve jel benzeri bir madde oluşturarak dışkıyı yumuşatmaya ve bağırsaklardan geçişini kolaylaştırmaya yardımcı olur. Tam tahıllarda, kabuklu yemişlerde ve sebzelerde bulunan çözünmez lif, sindirim sisteminden geçerken bozulmadan kalır, dışkıya hacim katar ve düzenli bağırsak hareketlerini destekler. Kabızlıktan muzdarip birçok kişi için elyafı çare haline getiren, yumuşatma ve hacim kazandırmanın bu kombinasyonudur.
Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenmenin ayrılmaz bir parçasıdır.
Fotoğraf Kredisi: iStock
Ama neden hala kabızsın?
Herhangi bir diyet bileşeni gibi, çok fazla lif tüketmek de istenmeyen sonuçlara yol açabilir. Bu, özellikle vücutlarına uyum sağlaması için zaman tanımadan lif alımını aniden artıranlar için geçerlidir.
Öyleyse oku: Çocuklarda Kabızlık İçin Ne Yenir ve Nelerden Kaçınılır?
Beslenme ve Zindelik Danışmanı Neha Sahaya şöyle diyor: “Sebzeler ve meyveler besinlerle (vitaminler, mineraller ve diyet lifi) yüklüdür. Bağırsak mikroplarınızın çoğu diyet lifi ile beslenir. Ancak aşırı lif, bağırsak astarınızı tahriş etmeye başlayabilir. mide rahatsızlığına, şişkinliğe, gaza ve kabızlığa yol açar. Bunun nedeni genellikle –
1. Diyetimiz daha az meyve ve sebze içeren abur cubur ve işlenmiş yiyecekler içeriyorsa, sağlıklı yiyecekler yerine bu tür yiyecekleri sindirmek için daha fazla kolonimiz olur. Kötü bakteriler şeker ve abur cubur üzerinde gelişir.
2. Kişi yeterince sıvı almadan aşırı miktarda lif tükettiğinde kabızlığa yol açabilir. Elyaf, sindirim sürecinde etkili bir şekilde çalışması için suya ihtiyaç duyar.
3. Fiziksel aktivite yoksa veya azsa kabız olabilirsiniz. Yeni tanıtılan lifi sindirmek için egzersiz şeklinde vücut hareketi de gereklidir.
Kabızlıktan Nasıl Kurtulunur – Şu Ev İlaçlarını Deneyin:
Neha Sahaya ayrıca kabızlığı yönetmek için bazı kolay çözümler paylaştı:
- Aç karnına bir çay kaşığı sadeyağ ve ardından bir bardak su için: Sade yağdaki bütirik asit kabızlıktan kurtulabilir ve bağırsak hareketlerini kolaylaştırabilir.
- 1 yemek kaşığı Triphala tozunu suyla karıştırarak ertesi gün kolonun temizlenmesine yardımcı olması için yatmadan önce tüketin. Bu, sindirim sorunları, özellikle kabızlık için doğal bir tedavi yöntemidir.
- Özellikle günün ikinci yarısında çiğ sebzeleri sadece pişmiş olarak tüketin.