Sadece Şeker Değil: Diyabet Kontrolünü Engelleyebilecek Diğer 5 Faktör

Leila

Global Mod
Global Mod
Diyabetle yaşamak oldukça zorlayıcı olabilir. İlaçlarınızı zamanında almak, kan şekeri seviyenizi izlemek ve doğru türde yiyecekleri yediğinizden emin olmak konusunda endişelenebilirsiniz. Bazı yiyecekler kan şekerinizde ani yükselişlere neden olabileceğinden sizin için uygun olmayabilir. Bunlar arasında yüksek karbonhidratlı yiyecek ve içecekler, işlenmiş etler, kızarmış yiyecekler ve bunların en ölümcülü olan şeker yer alıyor. Bu gıdaları diyetinizden çıkarmak yararlı olsa da, bazı insanlar hala diyabetle mücadele etmekte zorlanıyor. Peki nerede yanlış yapıyorsunuz? Bir şey mi kaçırıyorsun? Önemli olan sadece yediğiniz yemeğin türü değil, aynı zamanda onu nasıl yediğiniz ve diğer yaşam tarzı faktörleridir. Beslenme uzmanı Shweta J Panchal'ın da belirttiği gibi, diyabeti yönetemiyorsanız burada yanlış yapıyor olabilirsiniz.
Öyleyse okuyun: Diyabet Hastalarının Daha İyi Diyabet Yönetimi İçin Kaçınması Gereken 5 Öğle Yemeği Hatası


Fotoğraf Kredisi: iStock

Şeker Dışında Diyabetin Kontrolünü Zorlaştıran 5 Faktör:

1. Şekeri jaggery veya bal ile değiştirdiniz


Şeker, diyabet diyetinde büyük bir hayır-hayırdır. Bu, yalnızca ölçülü olarak ve o zaman bile yalnızca ara sıra tüketmeniz gereken bir şeydir. Ancak şekeri jaggery veya balla değiştirmek işe yaramayacaktır. Jaggery ve balın da şeker içerdiğini ve bunları aşırı tüketmenin diyabetle mücadeleyi zorlaştırabileceğini unutmayalım. Shweta'ya göre kişi her ikisine birden sahipken porsiyon kontrolü yapmalıdır.


2. Çok fazla basit karbonhidrat tüketiyorsunuz


Ayrıca çok fazla basit karbonhidrat tüketmekten de kaçınmalısınız. Bunun nedeni, basit karbonhidratların hızla sindirilmesi ve kan şekeri seviyelerinde hızlı bir artışa neden olabilmesidir. Beslenme uzmanı, diyetinizi basit ve karmaşık karbonhidratlar dengesiyle zenginleştirmenizi önerir. Kompleks karbonhidratların sindirimi daha uzun sürer ve kan şekerinizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Bu nedenle diyetinize yulaf, kinoa veya esmer pirinci dahil ettiğinizden emin olun.

3. Öğünlerinizde yeterli protein yok


Tükettiğiniz protein miktarı da diyabetin kontrolünde büyük rol oynar. Eğer öğünlerinizde sadece roti ve sabzi yerseniz, bunu değiştirmenin zamanı gelmiş demektir. Protein yavaş yavaş glikoza dönüşür, böylece kan şekeri seviyelerinizin dalgalanmamasını sağlar. Shweta, “Gün boyunca tüm öğünlerinizde protein bulunması önemlidir” diyor.

4. Yemeğinize lifli besinlerle başlamayın


Beslenme uzmanına göre yemeğinize her zaman bir lif kaynağıyla başlamalısınız. Lezzetli bir salata veya doyurucu bir çorba tercih edin. Lif kan şekeri kontrolüne yardımcı olduğundan bu sizin lehinize çalışır. Lif bakımından zengin bir gıda tükettikten sonra bir şeyler yediğinizde şekeriniz kontrol altında olacaktır. Öte yandan, lifi atlamak kan şekeri seviyelerinizde hızlı bir artışa ve düşüşe neden olabilir.

5. Fiziksel olarak aktif değilsiniz


Diyabeti yönetememenizin bir başka nedeni de fiziksel olarak aktif olmamanızdır. Tüm beslenme kurallarına uyuyor olabilirsiniz ancak fiziksel olarak aktif değilsiniz. Bu, vücudunuzun kan şekeri düzeylerini yönetmesini zorlaştırabilir ve şekerinizin yüksek olmasının nedeni olabilir. Shweta, “Günlük rutininize bir tür fiziksel aktiviteyi dahil ettiğinizden emin olun, çünkü bu, insülin duyarlılığını artırmaya yardımcı olacaktır.”
Öyleyse okuyun: Erken Başlangıçlı Diyabet Hakkında Endişeli misiniz? Bu 3 Basit Diyet Stratejisini Deneyin

Aşağıdaki Habernun tamamını izleyin:


Artık şeker hastalığının tek sorumlusunun şeker olmadığını bildiğinize göre, bunu daha etkili bir şekilde yönetebileceğinizi umuyoruz.
 
Üst