Günüme sıcak bir demleme yapmadan başlayamıyorum ama aç karnına girdiğinde etkilerini okumak beni düşündürdü. Çay yaprakları, süt ve baharatların bu rahatlatıcı karışımı, günlük rutinimde derinden kökleşmiş bir ritüeldir. Ancak, birçok insanın sabah çaylarından sonra yenilenmek yerine beklenmedik bir şekilde durgun hissettiğini gördüm. Bunu daha iyi anlamak için, chai'mizi oluşturan tüm malzemelerdeki besinlere ve bileşiklere baktım ve işte buldum.
Öyleyse okuyun: Sarı çayla ilgili vızıltı nedir? Senin için ne var? Sağlık yararlarını keşfedin
Çaydaki kafein enerji çökmesine neden olur mu?
Çay, geçici olarak uyanıklığı artıran bir uyarıcı olan kafein içerir. Bununla birlikte, aşırı miktarlarda – aç karnına özenle – daha sonra bir enerji çökmesine yol açabilir. Kafein sinir sistemini uyarır ve kısa ömürlü bir enerji artışı sağlar. Etkileri yıprandıktan sonra, vücut enerjide ani bir düşüş yaşar ve durgunluğa neden olur.
Çay yaprakları kafein içerir, ancak kahveden çok daha az, bu nedenle kafein acele ve kazası çok daha hafiftir. Çay, gevşemeyi teşvik ettiği bilinen amino asit için L-theanine içerir ve daha pürüzsüz bir enerji eğrisine yol açar.
İpucu: Sabah fincanınızı sabit enerji seviyelerini korumak için hafif karmaşık karbonhidrat atıştırmalıklarıyla alın.
Öyleyse okuyun: Hindistan Chais: Ülkenin dört bir yanından 8 farklı chai türü
Fazla miktarda çay sizi yorgun hissettirebilir.
Fotoğraf Kredisi: Istock
Aç karnına çay içmek asitliğe neden olur mu?
Çay, gastrik asit sekresyonunun güçlü bir uyarıcısıdır. Sabah ilk şey çay içmek – özellikle yemeden önce – mide asitliğini artırarak, şişirmeye veya rahatsızlığa neden olan olayı bozabilir. Çay, her ikisi de mide astarını tahriş edebilen tanenler ve kafein içerir.
Çalışmalar, süt eklemenin – özellikle delikli süt – ve şekerin bu asitliği azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Demleme süresi, daha kısa bir süre için çayı araştırmak için midede daha nazik hale getirebilir.
İpucu: Kadak chai'nizi günün ilerleyen saatlerinde yapın ve sabahları hafif bir süt çayı yapıştırın.
Çay, demir emilimini bloke edebilir ve yorgunluğa neden olabilir mi?
Çay tanenler, mercimek, yapraklı yeşillikler ve fındık gibi bitki bazlı gıdalardan demir emilimine müdahale edebilen bileşikler içerir. Zamanla, azaltılmış demir seviyeleri, özellikle anemiye eğilimli bireylerde yorgunluğa yol açabilir.
İpucu: Düzenli olarak çay tüketirseniz, yemek arasında olmayı deneyin. Çay içmeden önce yemekten sonra en az 30-60 dakika bekleyin, uygun besin emilimine izin vermek için.
Öyleyse okuyun: Farklı çay türlerine sahip olmanın en iyi yolları
Çay Hindistan'da ve yurtdışında yaygın olarak tüketilmektedir.
Çayınızdaki şeker sizi daha yorgun mu yapıyor?
Chai'nize çok fazla şeker eklemek rahatlatıcı olabilir, ancak bir şeker acelesine yol açabilir ve insülin salınımını tetikleyebilir. Bunu, insülinin yerleşmesi zaman alırken basit şekerler hızla kan dolaşımından çıkarken bir kaza izler. Bu, sabah enerji düşüşünün arkasındaki ana suçlu olabilir.
Ek olarak, ağır işlenmiş çay karışımları veya yapay kremerler, sürekli enerji seviyeleri için harika olmayan katkı maddesi içerebilir.
İpucu: Daha az miktarda bal veya jaggery gibi doğal tatlıları tercih edin. Çayın daha hafif versiyonları ile deney yapın, siyah veya yeşil çay olarak arama yapın. Çayınızı fıstık veya fıstık gibi protein -zengin atıştırmalıklarla eşleştirin. Tarçın veya kakule ile baharatlı çay ekstra şeker olmadan doğal tatlılık katar.
Bağlanmış hissetmeden çay nasıl içilir
Çay düşman değil, nasıl ve ne zaman içtiğiniz önemlidir. Küçük ayarlamalar yaparak – Kafein'i azaltarak, çay zamanlamanızı ayarlamak ve onu eşleştirdiğiniz şeylere dikkat ederek – süzülmüş hissetmeden sabah chai'nizin tadını çıkarabilirsiniz.
İlk fincan çayınızdan önce ılık su içmek, asitliği azaltmaya ve hidrasyonu iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Bir dahaki sefere chai fincanınıza ulaştığınızda, önümüzdeki gün için kendinizi gerçekten beslemek için birkaç küçük ince ayar yapın.
Öyleyse okuyun: Sarı çayla ilgili vızıltı nedir? Senin için ne var? Sağlık yararlarını keşfedin
Çaydaki kafein enerji çökmesine neden olur mu?
Çay, geçici olarak uyanıklığı artıran bir uyarıcı olan kafein içerir. Bununla birlikte, aşırı miktarlarda – aç karnına özenle – daha sonra bir enerji çökmesine yol açabilir. Kafein sinir sistemini uyarır ve kısa ömürlü bir enerji artışı sağlar. Etkileri yıprandıktan sonra, vücut enerjide ani bir düşüş yaşar ve durgunluğa neden olur.
Çay yaprakları kafein içerir, ancak kahveden çok daha az, bu nedenle kafein acele ve kazası çok daha hafiftir. Çay, gevşemeyi teşvik ettiği bilinen amino asit için L-theanine içerir ve daha pürüzsüz bir enerji eğrisine yol açar.
İpucu: Sabah fincanınızı sabit enerji seviyelerini korumak için hafif karmaşık karbonhidrat atıştırmalıklarıyla alın.
Öyleyse okuyun: Hindistan Chais: Ülkenin dört bir yanından 8 farklı chai türü
Fazla miktarda çay sizi yorgun hissettirebilir.
Fotoğraf Kredisi: Istock
Aç karnına çay içmek asitliğe neden olur mu?
Çay, gastrik asit sekresyonunun güçlü bir uyarıcısıdır. Sabah ilk şey çay içmek – özellikle yemeden önce – mide asitliğini artırarak, şişirmeye veya rahatsızlığa neden olan olayı bozabilir. Çay, her ikisi de mide astarını tahriş edebilen tanenler ve kafein içerir.
Çalışmalar, süt eklemenin – özellikle delikli süt – ve şekerin bu asitliği azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. Demleme süresi, daha kısa bir süre için çayı araştırmak için midede daha nazik hale getirebilir.
İpucu: Kadak chai'nizi günün ilerleyen saatlerinde yapın ve sabahları hafif bir süt çayı yapıştırın.
Çay, demir emilimini bloke edebilir ve yorgunluğa neden olabilir mi?
Çay tanenler, mercimek, yapraklı yeşillikler ve fındık gibi bitki bazlı gıdalardan demir emilimine müdahale edebilen bileşikler içerir. Zamanla, azaltılmış demir seviyeleri, özellikle anemiye eğilimli bireylerde yorgunluğa yol açabilir.
İpucu: Düzenli olarak çay tüketirseniz, yemek arasında olmayı deneyin. Çay içmeden önce yemekten sonra en az 30-60 dakika bekleyin, uygun besin emilimine izin vermek için.
Öyleyse okuyun: Farklı çay türlerine sahip olmanın en iyi yolları

Çay Hindistan'da ve yurtdışında yaygın olarak tüketilmektedir.
Çayınızdaki şeker sizi daha yorgun mu yapıyor?
Chai'nize çok fazla şeker eklemek rahatlatıcı olabilir, ancak bir şeker acelesine yol açabilir ve insülin salınımını tetikleyebilir. Bunu, insülinin yerleşmesi zaman alırken basit şekerler hızla kan dolaşımından çıkarken bir kaza izler. Bu, sabah enerji düşüşünün arkasındaki ana suçlu olabilir.
Ek olarak, ağır işlenmiş çay karışımları veya yapay kremerler, sürekli enerji seviyeleri için harika olmayan katkı maddesi içerebilir.
İpucu: Daha az miktarda bal veya jaggery gibi doğal tatlıları tercih edin. Çayın daha hafif versiyonları ile deney yapın, siyah veya yeşil çay olarak arama yapın. Çayınızı fıstık veya fıstık gibi protein -zengin atıştırmalıklarla eşleştirin. Tarçın veya kakule ile baharatlı çay ekstra şeker olmadan doğal tatlılık katar.
Bağlanmış hissetmeden çay nasıl içilir
Çay düşman değil, nasıl ve ne zaman içtiğiniz önemlidir. Küçük ayarlamalar yaparak – Kafein'i azaltarak, çay zamanlamanızı ayarlamak ve onu eşleştirdiğiniz şeylere dikkat ederek – süzülmüş hissetmeden sabah chai'nizin tadını çıkarabilirsiniz.
İlk fincan çayınızdan önce ılık su içmek, asitliği azaltmaya ve hidrasyonu iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Bir dahaki sefere chai fincanınıza ulaştığınızda, önümüzdeki gün için kendinizi gerçekten beslemek için birkaç küçük ince ayar yapın.