Rain + Khichdi = Nihai Muson Yemeği! Khichdi’nin Konforu Neden Tanımladığını Bilin

Leila

Global Mod
Global Mod
Hindistan’da her mevsime uygun yiyecek bulabilirsiniz. Yaz, hafif ve serinletici öğünler gerektirirken, kış tamamen zengin, sıcak ve yozlaşmış iyilikle ilgilidir. Aynı şekilde muson da mevsimin havasına uyan yiyeceklerden nasibini alıyor. Yağmur mevsimi, ritmik sağanak yağış ve temiz ve yeşil doğanın yanı sıra, sağlığımız ve zindeliğimiz konusunda daha bilinçli olmamızı sağlayan bir dizi can sıkıcı hastalığı da beraberinde getiriyor. Ne de olsa kimse sezonu yatakta yatarak ve doktorları ziyaret ederek geçirmek istemez! Muson mevsimine özel yiyeceklerin devreye girdiği yer burasıdır. Uzmanlar, çeşitli hastalıklara karşı bağışıklığı artırmak için mevsim boyunca her zaman hijyenik, ev yapımı ve besleyici yiyecekler önerir ve bu tür popüler seçeneklerden biri de khichdi’dir. Daha fazla açıklığa kavuşturalım.

Khichdi’yi Popüler Bir Muson Yemeği Yapan Nedir?


Khichdi, şüphesiz Hindistan’daki en iyi konfor yiyeceğidir. Yapması kolaydır ve karmaşık olmayan bir tat karışımına sahiptir, bu da onu tembel bir muson öğleden sonra hazırlamak için mükemmel bir yemek haline getirir. Khichdi genellikle doyurucu bir dal ve pirinç karışımı içerir, bu da onu lezzetli ve sağlıklı kılar ve sizi temel besinlerle zenginleştirir. Makrobiyotik beslenme uzmanı ve sağlık koçu Shilpa Arora’ya göre, “Muson, çeşitli bağırsak problemlerini beraberinde getiriyor ve khichdi, karnımızı anında yatıştırmaya yardımcı oluyor. Pirinç, dal, ghee tadka ile birlikte, onu tüm makro besinlerle dolu eksiksiz bir yemek haline getiriyor. Ayrıca, sağlıklı metabolizma ve sindirime yardımcı olan üç doshanın (pitta, vata ve kapha) dengelenmesine de yardımcı olur.” Ayrıca khichdi’nin iyiliğini artırmak ve daha sağlıklı hale getirmek için tarife bazı mevsim sebzeleri de ekleyebileceğinizi belirtti.
Öyleyse oku: Hindistan’ın Dört Bir Yanından Mutlaka Denemeniz Gereken 7 Popüler Khichdi Çeşitleri


Fotoğraf Kredisi: iStock

İşte Khichdi’nin Sindirime İyi Gelmesinin 5 Nedeni:

1. Fiberle Yüklendi:


Khichdi’de kullanılan dal ve pirinç, bir lif deposudur. Metabolizmanın düzenlenmesine yardımcı olur ve sağlıklı bağırsak hareketine yardımcı olarak hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık ve diğer sindirim sorunlarını önler.

2. Sizi Uzun Süre Tok Tutar:


Khichdi ayrıca kendinizi tok ve tok hissetmenizi sağlayan, zamansız aşırı yemeyi önleyen proteinle zenginleştirilmiştir. Bu ayrıca çeşitli gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

3. Toksinlerin Atılmasına Yardımcı Olur:


Geleneksel olarak, khichdi, antioksidanları ve antienflamatuar özellikleri ile bilinen bir tadka ghee içerir. Bu faktörler, toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve vücutta sağlıklı kan ve oksijen akışını teşvik ederek sindirim sorunlarına yol açan her türlü stresi önler.

4. Sağlıklı Bağırsak Bakterileri Üretir:


Khichdi genellikle achar veya dahi ile eşleştirilir – bunların her ikisi de güçlü probiyotik kaynaklarıdır. Bu otomatik olarak khichdi ile eksiksiz bir yemek anlamına gelir, aynı zamanda bağırsaklarınızda sağlıklı bir mikrobiyom üretmeye yardımcı olur, sindirimi ve bağışıklığı daha da artırır.

5. Viral Enfeksiyonları Önler:


Bir khichdi tarifinde kullanılan zerdeçal ve menteşe, kimyon vb. baharatlar, viral ve bakteriyel saldırıları önleyen ve sindirim sistemini iyileştiren antiseptik, antiviral ve antiinflamatuar özellikler içerir.
Artık muson diyetinize khichdi’yi dahil etmek için tüm iyi nedenlerinize sahip olduğunuza göre, daha da iştah açıcı hale getirmek için tarifte farklı varyasyonlar deneyin. Khichdi’nin en sevdiğimiz versiyonlarından bazıları için buraya tıklayın.

Feragatname: Tavsiye içeren bu içerik, yalnızca genel bilgi sağlar. Hiçbir şekilde nitelikli bir tıbbi görüşün yerine geçmez. Daha fazla bilgi için her zaman bir uzmana veya kendi doktorunuza danışın. Haberler bu bilgiler için sorumluluk kabul etmez.
 
Üst