Pisa Üniversitesi ile birlikte gıda israfına karşı mücadele, Bölge

HoCaM

Global Mod
Global Mod
Toskana tarım-gıda zincirinin ilk aşamalarındaki gıda fazlalarının nereye vardığı ve bunların geri kazanımı ve yeniden dağıtımının nasıl iyileştirilebileceği. Bunlar, Bölgenin şart koştuğu bir anlaşma çerçevesinde yürütülen “Toskana Bölgesi tarım-gıda şirketlerinin gıda israfı ve kayıplarına ilişkin girişimler ve gıda fazlalıklarının geri kazanım faaliyetleri” başlıklı yakın tarihli bir doktora projesinin ortaya çıkardığı sorulardır. Pisa Üniversitesi Tarım, Gıda ve Tarımsal-Çevre Bilimleri Bölümü ile işbirliği içinde geliştirilmiş ve doktora öğrencisi Giulia Gallo tarafından geliştirilmiştir.

Kamu yönetimi (PA) için SiyasetR bakanlık fonunda öngörülen staj kapsamına giren doktora dersi projesi, Üniversite ile Toskana Bölgesi arasında mutabakata varılan bazı adımların ardından uygulanacak ve ana Toskana tarım-gıda şirketlerinin haritalanmasını içerecektir. fazlalık akışlarının, nedenlerinin incelenmesi, ilgili yönetime ilişkin uygulanan ve devam eden girişimlerin ve bununla ilgili ortaya çıkan ihtiyaç ve sorunların belirlenmesi.

Ayrıca Toskana'daki fazlalıkları toplayan ve yeniden dağıtan bazı Toskana tarım-gıda şirketleri ve hayır kurumlarının ihtiyaçları ve zorluklarının belirlenmesi için haritası çıkarılacak ve onlarla görüşmeler yapılacak.

Tarımsal Gıdadan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Meclis Üyesi Stefania Saccardi şöyle konuştu: “Bir süredir gıda israfına karşı mücadeleye kendimizi adadık. Ekonomik kriz birçok aileyi yoksullaştırdı ve onları gıda satın alırken bile zor durumda bıraktı. Bu olguyla mücadele etmek için Toskana Bölgesi, 2015'ten bu yana Caritas ve Toskana Gıda Bankası Birliği ile birlikte bir müdahale programı ve gıda yoksulluğuyla mücadeleye yönelik yeni bir müdahale planı uyguluyor. Bu nedenle, atıkların önlenmesi ve atıklarla mücadele alanında hem Avrupa düzeyinde hem de ulusal ve bölgesel düzeyde mevcut düzenlemeler göz önüne alındığında, yoksulluğun büyümesiyle mücadeleye yönelik girişimleri harekete geçirmek ve planlamak göz önüne alındığında, fazlalıkları, bunların nedenlerini ve yönetimini bilmek özellikle önemli hale gelmiştir. eşitsizlikler. Bu araştırmanın sonuçları bize bölgemize özel olarak uygulanacak politika ve düzenlemelere yönelik öneriler oluşturma fırsatı verebilir.”

Bazı sayılar

En son tahminlere göre (Adinolfi ve diğerleri, 2023), İtalya'da 2023 yılında tarım-gıda zincirindeki fazlalık ve atık, kişi başına 146 kg'a karşılık gelen 8,7 milyon ton olarak gerçekleşti.

Bunların %15'i birincil üretim sırasında, %73'ü ise iç tüketim düzeyinde ortaya çıkmaktadır. Bu fazlalıklar ve israf edilen yiyecekler, İtalya için kişi başına yaklaşık 0,4 Kg CO2 eşdeğeri/kişi başına yaklaşık 0,36 Kg CO2 eşdeğeri/ olan Avrupa ortalamasının üzerinde güçlü bir çevresel etkiye sahiptir. Üstelik bu fazlalıkların ardından ortaya çıkan ekonomik boyut da gözden kaçırılmamalı: Aslında İtalya'da gıda israfından kaynaklanan ekonomik kayıp 22,8 milyar avroya ulaşıyor; bunun 17,92'si iç tüketim, 2,40'ı tarımsal aşamadan, 960 milyonu gıdadan kaynaklanıyor. sanayi ve 970 milyonu gıda dağıtımı için.

Bu, İtalya'da son yıllarda yoksulluğun arttığı bir ortamda ortaya çıkıyor: Aslında İtalya'da aileler arasındaki mutlak yoksulluk 2021'de %7,7'den 2022'de %8,3'e yükseldi (Toskana Bölgesi, 2023).

En son Caritas raporuna göre (Caritas Toscana ve VoisLab srl., 2024), 2022 yılında Toskana nüfusunun %13,2'si yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaydı. Özellikle, düşük ISEE'ye sahip ailelerin payı, bölgenin kuzeyindeki (Apuane) sosyo-sağlık alanlarında ve eyalet başkentinin bulunduğu bazı bölgelerde (Floransa, Pisa, Livorno) daha belirgindir.

2023 yılında Tuscan Caritas, 28.203 savunmasız kişiye yardım etti; bu sayı 2019 ile 2022 arasında yaklaşık %20 arttı. Bunların %55'i, en yoğun şekilde Toskana'nın merkezindeki (Floransa, Fiesole, Pistoia, Pescia ve Prato) bir hizmete başvurdu. nüfuslu alan (Caritas Toscana ve VoisLab srl., 2024).

Ayrıca, ihtiyaç fazlası gıdaları zor durumdaki insanlara bağışlamak üzere toplayan Toskana Gıda Bankası'nın, 2022 yılına kadar yoksullar için 554 bağlı yardım dağıtım tesisi bulunuyordu. 2022'de bu tesisler yaklaşık 132.000 kişiye yardım etti; bunların %93'ü sürekli (yaklaşık 13.400) ve %7'si ara sıraydı (yaklaşık 8.600). 2019'dan bu yana sürekli hastalarda yaklaşık 25.500 birim (+%26) ve ara sıra hastalarda yaklaşık 1.300 birim (+%18) artış yaşandı (Toskana Bölgesi, 2023).

Bu veriler bir yanda gıda fazlası sorununu, diğer yanda hala yenilebilir olan bu gıdalara ulaşabilen zor durumdaki insanların ihtiyaç ve taleplerini çerçeveliyor. Aslında, çeşitli yasalar, fazla ürünlerin toplanmasını ve hayır kurumlarına ücretsiz dağıtımını düzenlemektedir; buna Ortak Piyasalar Organizasyonu (CMO) (AB) 2017/891 (1308/2013 sayılı Reg.'yi entegre eden ve tarım ürünlerinin dağıtımını ödüllendiren) düzenlemesi de dahildir. -ücretsiz amaçlı gıda ürünleri) ve İtalyan Ulusal Kanunu n. Gıda ürünlerinin son kullanma tarihlerini uzatan ve bağışçı şirketlere vergi indirimi sağlayan Gadda Yasası olarak adlandırılan 166/2016 sayılı yasa.
 
Üst