Bugünlerde herkes darıdan bahsediyor. Kendi evlerimizde normal buğday rotisinin yerini bajra roti ve jowar roti alıyor. Ve kesinlikle iyi bir hamle. Jowar bhakri veya sorgum gözleme olarak da bilinen Jowar roti, sadece lezzetli değil aynı zamanda buğday bazlı ekmeğe daha sağlıklı bir alternatif olan geleneksel bir Hint ekmeğidir. Bununla birlikte, mükemmel jowar roti’yi yapmak, özellikle de bu işte yeniyseniz, biraz zorlayıcı olabilir. Ayrıca dağılmayan mükemmel yuvarlak jowar roti’yi yapmakta zorlanıyor musunuz? İpuçlarımız bir sonraki denemenizde başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.
Öyleyse oku: Jowar Masala Roti: Normal Rotis’inize Sağlıklı Bir Alternatif
Jowar Roti Yapmanın Zorluğu
Jowar unu, buğday unundan farklı davranır. Buğday hamurunun esnekliğinden sorumlu protein olan glutenden yoksundur. Bu glüten eksikliği, jowar roti’yi çatlamaya ve kırılmaya daha yatkın hale getirir, bu da onu açmayı ve pişirmeyi zorlaştırır.
Ama biz bunu değiştireceğiz. Aşağıdaki ipuçlarının yardımıyla jowar roti yapmak artık bir mücadele olmayacak.
Öyleyse oku: Shilpa Shetty’nin Jowar Ki Roti Tarifi Kilo Verme Yolculuğunuzda Size Yardımcı Olabilir
Jowar roti tipik bir Hint yemeğinde servis edilebilir.
Mükemmel Jowar Roti Yapmak İçin 5 İpucu
1. Kaliteli Un Kullanın
Yüksek kaliteli jowar unuyla başlayın. Tercihen taze öğütülmüş tahıllardan elde edilen ince dokulu unları arayın. Bu, daha pürüzsüz bir hamur ve daha iyi sonuçlar sağlar. Yalnızca taze ürünler kullanabilmeniz için daima un paketinin üzerindeki ambalaj tarihini kontrol ettiğinizden emin olun.
2. Unu Doğru Saklıyor Musunuz?
Ayrıca doğru şekilde saklanması da önemlidir. Paketi açar açmaz unu hava geçirmez bir kaba aktarın. Bu, havadaki nemle teması keserek tazeliğinin korunmasına yardımcı olur.
3. Uygun Karıştırma ve Yoğurma
Unu yoğurma şekliniz, hamurdan yapıldığında roti sonucunu etkiler. Hamuru birleştirmek ve yoğurmak için jowar ununun suya 2:1 oranını kullanın. Aynı anda yoğururken suyu porsiyonlar halinde eklemek daha iyidir. Hamuru elinizle yavaşça yoğurun. Buğday hamurunun aksine kuvvetlice yoğurmanıza gerek yoktur. Sadece kuru veya topaklı parça kalmadığından emin olun. Hamur yumuşak ve esnek olmalıdır.
4. Parşömen/Tereyağı Kağıdını Elinizin Altında Tutun
Bu en sinir bozucu kısımdır; hamurun yapışkan hale gelmesi ve yuvarlanmasının neredeyse imkansız hale gelmesi. Yapışkan durumun üstesinden gelmek için tereyağı veya parşömen kağıdı kullanın. Kağıdın üzerine küçük bir hamur topu koyun, üzerini başka bir kağıtla örtün ve ardından ellerinizle düz bir şekilde bastırın. Bu yapışmayı önlemeye yardımcı olur ve eşit şekilde açılmasını kolaylaştırır.
5. Kırılmadan Yuvarlanmak
Söylemesi yapmaktan daha kolay olduğunu biliyoruz. Ancak pratik her şeyi daha iyi hale getirir. Jowar hamurunu açarken nazik olun. Bir oklava kullanın ve hamuru düzleştirmek için eşit baskı uygulayın. Jowar roti genellikle buğday rotisinden daha kalındır, bu nedenle kağıt inceliğini hedeflemeyin. Yaklaşık 1/4 inç kalınlık idealdir. Çok sert bastırırsanız roti çatlayabilir veya oklavaya yapışabilir.
Yuvarlak mükemmel bir jowar roti açtıktan sonra, her iki kalıpta da her zamanki gibi pişirin. Kabarmayabilir ama yine de tadı lezzetli olacaktır, özellikle de bir parça sade yağla.
Öyleyse oku: Jowar Masala Roti: Normal Rotis’inize Sağlıklı Bir Alternatif
Jowar Roti Yapmanın Zorluğu
Jowar unu, buğday unundan farklı davranır. Buğday hamurunun esnekliğinden sorumlu protein olan glutenden yoksundur. Bu glüten eksikliği, jowar roti’yi çatlamaya ve kırılmaya daha yatkın hale getirir, bu da onu açmayı ve pişirmeyi zorlaştırır.
Ama biz bunu değiştireceğiz. Aşağıdaki ipuçlarının yardımıyla jowar roti yapmak artık bir mücadele olmayacak.
Öyleyse oku: Shilpa Shetty’nin Jowar Ki Roti Tarifi Kilo Verme Yolculuğunuzda Size Yardımcı Olabilir
Jowar roti tipik bir Hint yemeğinde servis edilebilir.
Mükemmel Jowar Roti Yapmak İçin 5 İpucu
1. Kaliteli Un Kullanın
Yüksek kaliteli jowar unuyla başlayın. Tercihen taze öğütülmüş tahıllardan elde edilen ince dokulu unları arayın. Bu, daha pürüzsüz bir hamur ve daha iyi sonuçlar sağlar. Yalnızca taze ürünler kullanabilmeniz için daima un paketinin üzerindeki ambalaj tarihini kontrol ettiğinizden emin olun.
2. Unu Doğru Saklıyor Musunuz?
Ayrıca doğru şekilde saklanması da önemlidir. Paketi açar açmaz unu hava geçirmez bir kaba aktarın. Bu, havadaki nemle teması keserek tazeliğinin korunmasına yardımcı olur.
3. Uygun Karıştırma ve Yoğurma
Unu yoğurma şekliniz, hamurdan yapıldığında roti sonucunu etkiler. Hamuru birleştirmek ve yoğurmak için jowar ununun suya 2:1 oranını kullanın. Aynı anda yoğururken suyu porsiyonlar halinde eklemek daha iyidir. Hamuru elinizle yavaşça yoğurun. Buğday hamurunun aksine kuvvetlice yoğurmanıza gerek yoktur. Sadece kuru veya topaklı parça kalmadığından emin olun. Hamur yumuşak ve esnek olmalıdır.
4. Parşömen/Tereyağı Kağıdını Elinizin Altında Tutun
Bu en sinir bozucu kısımdır; hamurun yapışkan hale gelmesi ve yuvarlanmasının neredeyse imkansız hale gelmesi. Yapışkan durumun üstesinden gelmek için tereyağı veya parşömen kağıdı kullanın. Kağıdın üzerine küçük bir hamur topu koyun, üzerini başka bir kağıtla örtün ve ardından ellerinizle düz bir şekilde bastırın. Bu yapışmayı önlemeye yardımcı olur ve eşit şekilde açılmasını kolaylaştırır.
5. Kırılmadan Yuvarlanmak
Söylemesi yapmaktan daha kolay olduğunu biliyoruz. Ancak pratik her şeyi daha iyi hale getirir. Jowar hamurunu açarken nazik olun. Bir oklava kullanın ve hamuru düzleştirmek için eşit baskı uygulayın. Jowar roti genellikle buğday rotisinden daha kalındır, bu nedenle kağıt inceliğini hedeflemeyin. Yaklaşık 1/4 inç kalınlık idealdir. Çok sert bastırırsanız roti çatlayabilir veya oklavaya yapışabilir.
Yuvarlak mükemmel bir jowar roti açtıktan sonra, her iki kalıpta da her zamanki gibi pişirin. Kabarmayabilir ama yine de tadı lezzetli olacaktır, özellikle de bir parça sade yağla.