Konu İncelemesi: Meta’nın yeni uygulaması Twitter ile nasıl karşılaştırılır?

serdal

New member
Biz – Brian

İkimiz de bir düzine yıldan fazla bir süredir sosyal medyada yazıyoruz. O yılların son yarım düzinesinde, kısa video uygulaması TikTok’un yükselişi dışında, sosyal medya manzarası büyük ölçüde durağandı ve Instagram ve Facebook’un sahibi Meta’nın hakimiyetindeydi.

Instagram’dan doğan ve gerçek zamanlı halka açık sohbetler için önde gelen bir yer olması amaçlanan Thread’in lansmanı bu sahneyi hareketlendiriyor. Yeni uygulama bir heves haline gelebilirken, on yıldan fazla bir süredir konuşma merkezi olarak tacını koruyan Twitter için de ciddi bir tehdit oluşturabilir.

Ama kaçımız konuları takip edeceğiz? Bunu nasıl karşılayacağımızı merak ettik, çünkü birimiz – Brian -… ara sıra twitter kullanıcısıve diğeri – Mike – uzun süredir twitter bağımlısı, bu da Meta’nın yeni uygulamasıyla ilgili deneyimimizi etkileyebilir. İşte ipliklerin artıları ve eksileri ve hayatınızın bir parçası olup olmayacağı hakkında öğrendiklerimiz.


BRİAN Merhaba Mike! Ortak bir inceleme yapmayalı uzun zaman oldu. Yıllar önce yeni PlayStation ve Xbox sürümlerini ele almıştık. Ve şimdi tekrar birlikteyiz – neden yine?

MIKE Evet, geri döndük, bu sefer anın en popüler sosyal uygulamasına göz atmak için: Meta tarafından geliştirilen Threads. Onunla birkaç gün oynadıktan sonra, onu Meta patronu Mark Zuckerberg tarafından oluşturulan daha “arkadaşça” bir sosyal ağla değiştirerek Twitter bağımlılığımdan kurtulabilir miyim diye merak ediyorum.

Şimdiye kadar bundan zevk alıyorum. Ama kesinlikle Twitter’ın soyulmuş bir versiyonu gibi geliyor. Etkileyicilerden büyük ölçüde etkilenen hashtag yok – ve en kötüsü, yanıtlarımdaki birçok insanın, genellikle Twitter’da iyi karşılanan şakalarımı anlamıyor gibi görünmesi.

Brian, Instagram’dan ileti dizilerine gelen tüm insanların nasıl gönderi gönderileceğini bilmediklerinden endişeleniyorum.

BRİAN İlginç olan da bu. Threads, bir Twitter klonudur, ancak Meta, kavramı Instagram’da hiç tweet atmayanlara tanıtır. Yani rahatsız edici bir alışma dönemi olacak.


Ama bir dakika beklememe izin ver. Threads, Apple veya Google App Store’dan indirebileceğiniz ücretsiz bir uygulamadır. Kurmak için Instagram hesabınıza bağlayın. Konular daha sonra sizi Instagram’daki tüm arkadaşlarınızı takip etmeye davet ediyor.

Oradan, bir gönderi zaman çizelgesi görünecek ve daha sonra halkın görmesi için yayınlanacak olan kısa notlar oluşturabilirsiniz. Fotoğrafları da katıştırabilirsiniz, ancak odak noktası metindir, tıpkı Twitter gibi.

Twitter’da hangi farklılıkları hemen fark ettiniz?

MIKE Twitter gibi hissettiriyor ama basit modda.

Birincisi, Facebook veya Instagram gibi Threads, algoritmik olarak küratörlüğünü yapıyor. Bu, içeri girdiğinizde, ister beş saat önce ister beş dakika önce gönderilmiş olsun, ilgi alanlarınıza göre bir dizi farklı gönderi göreceğiniz anlamına gelir. (Gönderildi mi yoksa bir ileti dizisi mi? Söz konusuna henüz karar vermedik mi?)

Bu, kayan yazı özelliğinin ters kronolojik zaman çizelgesini temsil ettiği Twitter’dan alışık olduğumuzdan farklı. Bu, takip ettiğiniz kişilerin her bir gönderisini ters sırada göreceğiniz anlamına gelir; bu da Twitter’ı son dakika haberleri ve canlı etkinlikler için vazgeçilmez hale getirdi.


Konular için, algoritmik küratörlüğün Instagram tarafında kasıtlı olduğunu düşünüyorum. Konu girerken konuları “arkadaşça” yapmak istediklerini söylediler. Bana biraz kısır geliyor ama aynı zamanda büyük bir artı olduğunu düşündüğüm nefret söylemi ve ırkçı tiradlarla bombardımana tutulmuyorum.


BRİAN Benim için Meta’nın ilgi alanına dayalı algoritması büyük bir sorun. Konularımın, takip etmediğim hesaplardan, çoğunlukla etkileyicilerden ve ürünlerini tanıtan markalardan gelen gönderilerle bir yığın doldurmasına neden oldu. Gerçek arkadaşlarımdan çok az gönderi görüyorum.

Adil olmak gerekirse, Twitter’ın zaman çizelgesi de harika değil. Gönderilerinizin başkalarının zaman çizelgelerinde görünmesi için Twitter Blue aboneliği için ayda 8 ABD doları ödemenizi gerektirmesi de dahil olmak üzere, insanların sitede okuduklarını etkileyen değişiklikler nedeniyle kalite düşüyor.

Threads ve Twitter arasındaki bir diğer büyük fark: Threads’te karakter sınırı 500 karakter iken, ücretsiz Twitter hesaplarında bu 280 karakterdir.


Daha fazla karakter iyi bir şey mi?

MIKE Buna inanmıyorum. Kısalık zekanın ruhudur, değil mi? Bana göre bir tweet’in anahtarı kısa biçimdedir, kısa bir mesaj olması gereken şeyin içine bir blog yazısı koymakta değil.

Twitter, insanların 10.000 karakterlik inanılmaz uzun tweet’ler göndermesine izin veren bu ücretli Twitter Blue seçeneğini test etti. Bunun Twitter’daki kısa mesajların orijinal amacından saptığı hissine kapılıyorum. Ama belki de ben sadece huysuz biriyimdir.

Merak ediyorum, Twitter benliğinizle Instagram takipçilerinizi başlıklarda kesiştirmek size nasıl geldi?

Benim için yıpratıcı bir deneyimdi. Insta’mda Twitter’dakinden çok farklıyım. Insta’da genellikle bu hafta yaptığım yemekleri veya son gittiğim konseri paylaşıyorum. Twitter daha çok iş ve teknoloji endüstrisi hakkında yazmak ve ara sıra kişisel hayatımdan kesitler yayınlamak için benim yerim. Konular, en azından şimdilik, her ikisinin karışımı gibi geliyor.

BRİAN Benim için de zordu, bu yüzden fazla gönderi paylaşmadım. Birçok insan gibi ben de yıllar önce ailemin fotoğraflarını herkesin görmesini istemediğim için Instagram hesabımı özel bir hesaba çevirdim. Sadece arkadaşlar için bir ağ haline geldi.


Konularla ilgili olarak, şimdi herkese açık olarak ne paylaşacağımı yeniden düşünmem gerekiyor. Bu bir yolculuk.

MIKE Seni tamamen anlıyorum. Yine de deneyeceğim, ama bunun bir sonraki büyük şey olacağını düşünüyor musun merak ediyorum? Özellikle Twitter’da benden biraz daha az aktif olduğun düşünülürse.

BRİAN Teknik ürünlere atmış gibi bahse girmem. Ancak, teknolojiyi kullanan ancak bunu takıntı haline getirmeyen sıradan insanların sosyal medyayla nasıl etkileşime girdiğine dair anlatımlarıma dayanarak, muhtemelen başlıklara pek fazla gönderi göndermeyecekler.

Gerçek şu ki, Twitter bir sosyal ağ değil, Threads de değil. Her ikisi de büyük markalar, ünlüler, politikacılar ve medya şirketlerinin takipçileriyle bilgi paylaşması için yayın yapan platformlardır.

Bu tür bir ağ, insanların topluluklarda gerçekte nasıl sosyalleştiğine katkıda bulunmaz. Sosyal kulüplerde insanlar ortak çıkarlar nedeniyle daha küçük gruplar halinde toplanırlar. Twitter’da ve şimdi de Threads’te yaptığımız gibi büyük bir konferans odasına toplanıp bağırmıyorlar.

MIKE Kesinlikle. Çoğu benden ne bekleyeceğini bilen ve şaka yaptığımda anlayan hatırı sayılır bir Twitter takipçim var. Ama bir tweet’im viral olur ve beni tanıyan insanların dışında yayılırsa, yüzde 100 yanlış yorumlanacağımı ve muhtemelen alınacağımı çok iyi biliyorum. Biz buna “bağlam çöküşü” diyoruz.


BRİAN Meta da bunu biliyor. Birkaç yıl önce Mark Zuckerberg’in insanların büyük sosyal medya platformundan giderek daha küçük, daha sessiz ağlara geçtiğini söylediğini bildirmiştiniz. Buna özel Facebook grupları ve mesajlaşma uygulamaları da dahildir.

MIKE Sadece bir avuç yakın arkadaşımın olduğu özel Slack ve Discord grupları sayesinde.

BRİAN Ve bunların hepsi mantıklı. İnsanlar, halka açık yerlerde çok fazla kişisel bilgi paylaşmanın iyi bir fikir olmadığını öğrendiler.

Ve seninle konuşmak istesem, neden sana mesaj atmak yerine herkesin içinde @@@ diyeyim? Bu muhtemelen Threads’in Twitter’a kıyasla en büyük eksikliği – doğrudan mesajlar – ki bu da Threads’i şu anda daha düşük bir ürün yapıyor. Ancak bu özelliğin zaten Instagram’ın bir parçası olduğu için eklenmesi an meselesi.

MIKE Kamusal alanlarda konuşmanın bir tür performatif unsuru olduğuna inanıyorum, sizinle konuşmalarım farklı bir ton ve anlam kazanıyor – sanki sahnede bir seyirci önünde konuşuyormuşuz gibi. Bunda komik bir şey var. Ancak genellikle çok hızlı bir şekilde çok eğlenceli hale gelebilir. Fark ettiğiniz gibi, mesajlar bu sorunu aşmanıza yardımcı olabilir.


BRİAN Metin, markalar ve etkileyicilerle etkileşim söz konusu olduğunda da çoktan kaybetti. TikTok ve Instagram Reels’in artan popülaritesi, sıradan teknoloji kullanıcılarının, özellikle gençlerin, kısacık metinlerini okumaktansa takip ettikleri ünlülerin ve etkileyicilerin videolarını izlemeyi tercih ettiklerinin kanıtıdır.

Sonuç olarak, Twitter ve Threads’i karşılaştırmak zordur çünkü Threads, Twitter’dan çok daha büyük olan Instagram’ın bir parçasıdır. Instagram’ın devasa boyutu göz önüne alındığında, özellikler geliştikçe, kendimi bir noktada Twitter’dan Threads’e geçerken görebiliyordum, bu da bana daha fazla takipçi getirebilirdi. (Bu arada, ileti dizilerinde @bxchen’im.) Ama diğerleri gibi, muhtemelen orada arkadaşlarımla fazla zaman geçirmeyeceğim.

Senden ne haber?

MIKE Şu anda altı farklı ağda farklı şeyler yayınlamaya çalışmak gibi sıkıcı bir hokkabazlık yapıyorum ve bu pek eğlenceli değil. Ama en azından bir noktada bir şeylerin öleceğini ve gönderileri çalkalamayı bırakabileceğimi varsayıyorum. En azından ben öyle umuyorum.

Konularda görüşürüz sanırım?

BRİAN Önce beni takip etmelisin, Mike.
 
Üst