Kırklık nedir TDK

Erdemitlee

Global Mod
Global Mod
Kırklık, Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından kullanılan bir terimdir. TDK tarafından üç alt kategoride sınıflandırılmıştır: fonetik kırklık, morfoloji kırklık, ve sözcük kırklık. Fonetik kırklık, bir sözcüğün seslerinin incelenmesine dayalıdır ve sözcüklerin fonetik özelliklerini keşfetmek için kullanılır. Morfoloji kırklık, sözcüklerin şekilsel özelliklerini keşfetmeye yöneliktir ve sözcüklerin nasıl biçimlendirildiğini inceler. Sözcük kırklık ise sözcüklerin anlamlarının incelenmesine dayalıdır ve sözcükleri ne anlama geldiğini anlamak için kullanılır.

Fonetik Kırklık
Fonetik kırklık, bir sözcük için kullanılan seslerin incelenmesiyle ilgilidir. Fonetik kırklık, ünlüler, sessizler, kalın çizgiler, kalın çizgiler, sert çizgiler, sert ve yumuşak çizgiler, hareketli ve sabit ünlüler, hareketli ve sabit sessizler, kısa ve uzun ünlüler, kısa ve uzun sessizler gibi fonetik özelliğe sahip sözcüklerin incelenmesiyle ilgilidir. Fonetik kırklık, seslerin ağızdan çıkarılışını inceler ve sözcüklerin nasıl telaffuz edildiğini belirler.

Morfoloji Kırklık
Morfoloji kırklık, bir sözcük için kullanılan şekilsel özelliklerin incelenmesiyle ilgilidir. Morfoloji kırklık, sözcüklerin biçimleri, çekim ekleri, kökleri, ekleri, köklerin biçimleri ve çekim eklerinin anlamları gibi şekilsel özelliklerini inceler. Morfoloji kırklık, sözcüklerin sözlük anlamlarının yanı sıra, sözcükleri oluşturan öğelerin anlamlarını da inceler.

Sözcük Kırklık
Sözcük kırklık, bir sözcük için anlamın incelenmesiyle ilgilidir. Sözcük kırklık, sözcüklerin anlamlarını, sözcüklerin nasıl kullanıldığını ve sözcüklerin çevresindeki bağlamı inceler. Sözcük kırklık, sözcüklerin genel anlamlarının yanı sıra, sözcüklerin bağlam içindeki anlamlarını da inceler.
 
Üst