Karbonhidratlar – Ne Kadar Yeterli? Karbonhidrat Alımı Ömrü Etkiler mi?

Leila

Global Mod
Global Mod
Diyetlerimizde birincil enerji kaynağı olan karbonhidratlar, son yıllarda artan obezite prevalansı nedeniyle büyük ilgi görmüştür. Hem yüksek hem de düşük karbonhidrat alımını savunan ve hızlı kilo vermeyi vaat eden çok sayıda diyet ortaya çıktı. Bununla birlikte, karbonhidrat tüketiminin genel sağlık ve yaşam süresi üzerindeki etkisini dikkate almak önemlidir. Bu makale, karbonhidrat alımı ile ölüm oranları arasındaki ilişkiye ışık tutacak bilimsel kanıtları incelemektedir.

Bilimsel kanıt:


2016 yılında The Lancet’te yayınlanan bir araştırma, 45-64 yaşları arasındaki 15.428 yetişkinin dahil olduğu Topluluklarda Ateroskleroz Riski (ARIC) çalışmasından elde edilen verileri analiz etti. Diğer yedi prospektif çalışmanın verileriyle birleştirilen çalışma, hem düşük karbonhidrat tüketiminin (toplam kalorinin %40’ından azı) hem de yüksek karbonhidrat alımının (%70’in üzerinde) 25 yıl sonra artan ölüm riski ile ilişkili olduğunu ortaya koydu. takip süresi.

2023’te Clinical Nutrition Journal’da yayınlanan ve 41 çalışmanın verilerini içeren bir meta-analiz, yüksek karbonhidrat alımının kardiyovasküler sağlığı, inme riskini ve tüm nedenlere bağlı ölümleri olumsuz etkilediği sonucuna vardı.

Öyleyse oku: Sağlıklı Beslenmeye Takıntılı mısınız? İşte Ne Zaman Sağlıksız Olabilir

Ek olarak, 2021 yılında Science Direct dergisinde yayınlanan bir Japon araştırması, 45-75 yaşları arasındaki 43.008 erkek ve 50.646 kadını 16 yıl boyunca takip etti. Çalışma, yüksek hayvansal yağ ve protein içeren düşük karbonhidratlı bir diyet uygulayan bireylerin yanı sıra yüksek karbonhidrat alımı ve düşük hayvansal yağ ve protein tüketen bireylerin ölüm riskinin daha yüksek olduğunu buldu. Bununla birlikte, düşük karbonhidratlı, yüksek bitki bazlı yağ ve protein diyetleri uygulayan bireyler, daha düşük kardiyovasküler hastalık (CVD) ve toplam ölüm riski sergilediler.

Amerikan Kalp Derneği, popüler diyetleri sağlıklı yaşam için beslenme yönergeleriyle karşılaştıran bilimsel bir bildiri yayınladı. Hem düşük proteinli, düşük yağlı, karbonhidratı yüksek diyetlere hem de hayvansal yağ ve proteinleri yüksek düşük karbonhidratlı diyetlere karşı tavsiyede bulundular, çünkü bu yaklaşımlar temel ve koruyucu besinleri kaçırıyor ve bu nedenle uzun vadeli olumsuz sağlık sonuçlarına yol açıyor.


Karbonhidrat yerken ölçülü olmak önemlidir.
Fotoğraf Kredisi: iStock


Öyleyse oku: Çocuklar İçin Dikkatli Yeme Uygulamaları: Çocuklarda Sağlıklı Beslenme Alışkanlığını Engellemek İçin 5 İpucu

Çözüm:

1. Popüler diyetler, birincil sağlık risk faktörü olan hızlı kilo kaybı gösterse de, bu diyetler sürdürülebilir değildir ve beslenme açısından yeterli değildir.
2. Bilimsel çalışmaların kanıtladığı gibi, hem yüksek karbonhidratlı hem de düşük karbonhidratlı diyetlerin tüm nedenlere bağlı ölümler ve KVH ölümleri üzerinde doğrudan etkisi vardır.
3. LCD’de sadece karbonhidrat değil hayvansal protein ve yağ alımı da riski daha da artırır ve yüksek karbonhidratlı diyetlere de katkı sağlar.
4. Bitki bazlı proteinler ve yağlar daha sağlıklı görünüyor.

BİLDİRİMİMİZ:

  • Hem yüksek karbonhidratlı diyetler (toplam kalorinin %65’inden fazlası) hem de düşük karbonhidratlı diyetler (toplam kalorinin %40’ından azı) sağlık ve ölüme zararlıdır.
  • Tam tahıllar, tam meyveler, nişastalı sebzeler ve baklagillerden elde edilen yeterli karbonhidrat vücudumuzun beslenme ihtiyacını karşılar.
  • Doğru miktarda ve kalitede karbonhidrat seçin.
  • Düzenli olarak daha fazla bitki proteini paketleyin ve sağlıklı bitki bazlı yağları seçin.
Geleneksel olarak karbonhidrat alımının yüksek olduğu Hint yemeklerinde, her öğünde bazı karbonhidratları yeterli proteinlerle değiştirme stratejisi ve mevsimlik bütün meyve ve sebzeleri tüketme stratejisi etkili bir şekilde besleyebilir ve KVH, diyabet ve obezite gibi durumlara karşı koruyabilir.

kaynaklar:

https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(18)30135-X/fulltext
 
Üst