Ham Zerdeçal ve Zerdeçal Tozu Arasındaki Fark – Sizin İçin Hangisi Daha İyi?

Leila

Global Mod
Global Mod
Bir Hint mutfağı bizi büyülemeyi asla başaramadı. Çok yönlü olan ve sadece gıda katkı maddelerinden daha fazla işlev gören çeşitli öğeleri depolar. Örneğin baharat rafınıza bakın. Baharatlar, yiyeceklere renk, doku ve tat katmanları ekler. Aslında, baharatların çeşitli kullanımları, Hint mutfağını çokça öne çıkarıyor. İş (baharat) burada bitmiyor. Onların da çeşitli sağlık yararları var. Baharatlar, bize içeriden fayda sağlayan temel besinlerle zenginleştirilmiştir. Örneğin zerdeçal alın. Curcuma longa olarak da bilinen zerdeçal, Hint ve Orta Doğu mutfağında yaygın olarak kullanılan parlak sarı bir baharattır. Zerdeçal, mutfak kullanımına ek olarak, sağlığa yararlı özellikleri nedeniyle geleneksel tıbbın bir parçası olmuştur. En güçlü baharatlardan biri olarak anılan zerdeçal (veya haldi), her Hint hanesinin farklı sağlık sorunları için çaresi. İyileştirici özelliklerin inanılmaz listesi, birkaç isim vermek gerekirse, antioksidanlar, anti-viral, anti-bakteriyel, anti-fungal, anti-kanserojen, anti-mutajenik ve anti-enflamatuar içerir. Kabul edelim ki, bu kadar çok faydası günlük beslenme düzeninizde kullanımını düşünmeniz için yeterlidir.

İşte Zerdeçalın 5 Başlıca Sağlık Faydası:

1. İltihabı Azaltır:


Zerdeçalın en iyi bilinen faydalarından biri iltihabı azaltma yeteneğidir. Zerdeçal, güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu gösterilen kurkumin adı verilen bir bileşik içerir. Kronik inflamasyonun, kalp problemleri ve daha fazlası dahil olmak üzere birçok hastalığa katkıda bulunan bir faktör olduğuna inanılmaktadır. Kurkumin vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir, böylece bu ve diğer kronik hastalıkların riskini azaltır.

2. Sindirim Sağlığını Teşvik Eder:


Zerdeçal, sindirim sorunlarını tedavi etmek için geleneksel tıpta uzun süredir kullanılmaktadır ve bu amaç için etkili olabileceğini gösteren bazı kanıtlar vardır. Curcumin’in hassas bağırsak sendromu (IBS) ve diğer sindirim bozukluklarının semptomlarını azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Ayrıca sindirim sorunlarına katkıda bulunabilen bağırsaktaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

(Ayrıca Okuyun: Zerdeçal Pişirmek Faydalarını Yok Eder mi? İşte Cevabı!)


Zerdeçallı süt, birçok sağlık nedeninden dolayı iyi bilinen bir ev ilacıdır. Fotoğraf Kredisi: iStock

3. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir:


Zerdeçal ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilir. Curcumin’in antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir, bu da zararlı bakteri ve virüslerle savaşmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir. Ek olarak, kurkuminin immünomodülatör etkileri olduğu gösterilmiştir, yani bağışıklık sistemini düzenlemeye ve sağlıklı bir bağışıklık tepkisini desteklemeye yardımcı olabilir.

4. Eklem Sağlığını Destekler:


Curcumin’in, eklemlerde ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir. Eklem ağrısı ve sertliği ile karakterize dejeneratif bir eklem hastalığı olan osteoartritin ilerlemesini yavaşlatmaya da yardımcı olabilir.

5. Beyin Fonksiyonunu İyileştirir:


Zerdeçaldaki kurkuminin, beyindeki nöronların büyümesini ve hayatta kalmasını destekleyen bir protein olan beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) seviyelerini arttırdığı gösterilmiştir. Düşük BDNF seviyeleri, depresyon gibi durumlarla ilişkilendirilmiştir. Zerdeçal, BDNF düzeylerini artırarak beyin işlevini iyileştirmeye ve bu ve diğer bilişsel bozuklukların riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Artık zerdeçalın faydalarını iyice öğrendiğinize göre, baharatı günlük beslenmenize dahil etmenizi ve faydalarından sonuna kadar yararlanmanızı öneririz. Bununla birlikte, çoğumuz hangisinin bizim için daha iyi çalıştığı konusunda kafamız karışır – çiğ zerdeçal mı yoksa toz zerdeçal mı? Hadi burada bulalım.

(Ayrıca Okuyun: Hiç Lakadong Zerdeçalı Duydunuz mu? Meghalaya’dan Dünyanın En İyi Baharatıdır)

aoic3qj


Ham zerdeçal, zerdeçal bitkisinin kökünden başka bir şey değildir. Fotoğraf: iStock

Çiğ Zerdeçal Nedir?


Taze zerdeçal olarak da bilinen ham zerdeçal, zerdeçal bitkisinin taze hasat edilmiş ve herhangi bir işleme tabi tutulmamış köküdür. Zencefil köküne benzer bir görünüme sahiptir ancak rengi parlak turuncu veya sarıdır. Çiğ zerdeçal, özellikle Güney Asya ve Güneydoğu Asya mutfağında yemek pişirmede baharat olarak yaygın olarak kullanılan benzersiz, keskin bir aromaya ve hafif acı bir tada sahiptir.

Ham zerdeçal, anti-enflamatuar ve antioksidan özellikleri içeren potansiyel sağlık yararları için geleneksel tıpta sıklıkla kullanılır. Çiğ zerdeçal rendelenebilir, dilimlenebilir veya kıyılabilir ve körilere, çorbalara, güveçlere, smoothie’lere eklenebilir ve hatta çay haline getirilebilir.

Zerdeçal Tozu Nedir?


Zerdeçal tozu, zerdeçal bitkisinin kökünden yapılan bir baharattır. Günlük yemek pişirmede yaygın olarak kullanılan parlak sarı-turuncu bir tozdur. Besinlerle de yüklüdür. Zerdeçal tozu genellikle körilerde, çorbalarda ve pirinç bazlı yemeklerde kullanılır. Soslara, soslara ve soslara lezzet ve renk katmak için de kullanılabilir. Zerdeçal tozu çoğu markette mevcuttur. Bugün organik zerdeçal tozunu eczanelerde de bulabilirsiniz.

(Ayrıca Okuyun: Haldi-Doodh’dan Sıkıldınız mı? İşte Zerdeçal Diyetinize Dahil Etmenin 3 Lezzetli Yolu)

Zerdeçal tozu


Zerdeçal tozu veya çiğ zerdeçal, hangisi sizin için daha iyi?

Zerdeçal Tozu Vs Ham Zerdeçal: Hangisi Sizin İçin Daha İyi?


Daha önce de belirtildiği gibi, zerdeçal ham haliyle besin açısından daha iyi çalışır. Ancak toz zerdeçal, kolay bulunabilmesi ve rahatlığı nedeniyle birçok kişi arasında popüler bir seçimdir. Aslında, zerdeçal her iki biçimde de yaygın olarak kullanılmaktadır ve faydaları genellikle birbirinin yerine geçer. Sağlık uzmanlarına göre, aklınızda bulundurmanız gereken tek şey dozajdır – hangi tür kullanıldığına bağlı olarak miktarların ayarlanması gerekir. Tükettiğiniz zerdeçal tozunun organik olduğunu, daha az koruyucu içerdiğini veya hiç koruyucu içermediğini de unutmamalısınız.

Her zaman bilinçli bir karar verin ve genel sağlığın tadını en uzun süre çıkarın. Ve evet, yaşam tarzınızda herhangi bir değişiklik yapmadan önce bir uzmana danışmayı asla unutmayın. Sağlıklı beslen ve formda kal!

Feragatname: Tavsiye içeren bu içerik, yalnızca genel bilgi sağlar. Hiçbir şekilde nitelikli bir tıbbi görüşün yerine geçmez. Daha fazla bilgi için her zaman bir uzmana veya kendi doktorunuza danışın. Haberler bu bilgiler için sorumluluk kabul etmez.

Günün Öne Çıkan Videosu



Sıcak Toddy Tarifi | Sıcak Toddy Nasıl Yapılır
 
Üst