Haber şeridinde banka sarsılıyor: ABD banka patronu krizin bitmekten çok uzak olduğunu düşünüyor

Felaket

New member
ABD’nin en büyük bankasının başkanı krizin sona ermekten çok uzak olduğunu düşünüyor


19:32: ABD’nin en büyük para evi JPMorgan Chase’in başkanı Jamie Dimon, bankacılık sektöründe daha fazla stres olacağı konusunda uyardı. Banka şefi, Salı günü hissedarlara gönderdiği yıllık mektubunda, “Mevcut kriz sona ermedi ve geride kalsa bile, gelecek yıllardaki yansımaları olacak.” Yine de Dimon, ABD’li politikacıları bankalar için kuralları sıkılaştırarak “aşırı tepki vermemeye” çağırdı. Ancak etkili yönetici, mevcut kurallar dizisinin yakın zamanda çöken ABD para evleri Silicon Valley Bank ve Signature Bank’ın başarısızlığını engelleyemediğini itiraf etti.

Credit Suisse yönetim kurulu özür diledi – hissedarlar sert


4 Nisan Salı, 19:31: Sadece acil bir satışla kurtarılan Credit Suisse’in (CS) en üst katı, büyük bankanın düşüşü için özür diledi. CS Yönetim Kurulu Başkanı Axel Lehmann Salı günü Zürih’teki Yıllık Genel Kurul toplantısında “İçtenlikle üzgünüm” dedi. Yönetim, tüm çabalara rağmen müşteri güveninin kaybını durduramadı. Lehmann, “Banka artık kurtarılamaz” dedi.

Rakip UBS, önümüzdeki aylarda Credit Suisse’i devralmayı planlıyor. Banka patronu Ulrich Körner, iflasa alternatif olarak atılan bu adımın son derece önemli olduğunu söyledi. “Credit Suisse’in çöküşü, küresel ekonomi ve İsviçre için bir felaket olurdu.”

Hissedarlar gelişme konusunda sertti ve sonuçları istedi. Bir hissedar, “Bir hissedar olarak kendimi – evet, İsviçre Almancasında diyorlar – berbat hissediyorum” dedi. Son olarak, bankanın izlenmesinde ciddi hatalar yapıldı.

Lehmann, genel kurulun yönetime ikramiye verilmesine yönelik fiilen amaçlanan oyunun geri çekileceğini duyurdu. “Bu nedenle bu özel ikramiye ödenmeyecektir.” 64 yaşındaki hissedarlar, Yönetim Kurulu Başkanlığı’na yeniden seçildi. Devralmadan önceki enstitü genel kurulunda hissedarların yüzde 55,7’si ona oy verdi. Bankaya göre, toplantıya yaklaşık 1.700 hissedar katıldı.

Lehmann ve Körner sadece 2022’den beri görevdeler. Kendi açıklamalarına göre her ikisi de skandallarla boğuşan finans kurumunda dümeni döndürmeye çalışmıştı. Ancak bu rotadaki ilk başarılar, Mart ayındaki dramatik olaylarla tamamen silindi. Birkaç ABD bankasının sorunları, küresel bir bankacılık krizi korkusunu alevlendirdi ve özellikle Credit Suisse’i vurdu.

Skandallar ve yüz milyarlarca para çıkışından sonra Credit Suisse, Mart sonunda UBS’ye yapılan acil satışla kurtuldu. UBS üç milyar İsviçre frangı ödüyor (iyi bir 3 milyar avro). Anlaşma, diğer şeylerin yanı sıra, 200 milyar CHF’ye varan likidite taahhütleriyle mümkün oldu.

İsviçre Başsavcılığı, Credit Suisse’in satın alınmasıyla ilgili soruşturma başlattı


03 Nisan Pazartesi, 06:29: İsviçre Federal Savcılığı, skandal banka Credit Suisse’in (CS) büyük banka UBS tarafından devralınmasıyla bağlantılı olarak soruşturma başlattı. Yetkili Pazar günü yaptığı açıklamada, “Federal savcılık, son birkaç gün içinde CS’yi çevreleyen olaylara ilişkin medyada yer alan haberleri not aldı ve ilgili tüm iç alanlarla durum hakkında bir değerlendirme yaptı.”

“Ayrıca ulusal ve kanton makamlarıyla temasa geçildi. Soruşturma emirleri de verildi” denildi. Soruşturmayla ilgili ilk olarak Financial Times haber yaptı.

Federal savcı, “İsviçre’de temiz bir finans merkezine katkıda bulunmak” için sorumluluklarını yerine getirmek istediklerini belirtti. Muhtemel suçları “analiz etmek ve belirlemek” ile ilgili olduğunu söyledi. “Bu bağlamda, bilgileri netleştirmek ve derlemek amacıyla çeşitli iç ve dış kuruluşlar görevlendirildi veya onlarla temasa geçildi.”

Hasta Credit Suisse’in İsviçre’nin en büyük bankası UBS tarafından yaklaşık üç milyar İsviçre frangı karşılığında kısa vadeli olarak devralınacağı 19 Mart’ta duyurulmuştu. İsviçre hükümetine göre bu, kaybedilen güveni geri kazanmanın en iyi çözümüydü.

UBS gibi ikinci büyük İsviçre bankası, sistemik olarak önemli kabul ediliyor, ancak iki yıldır skandallarla sarsılıyor. Diğer şeylerin yanı sıra, kara para aklamayı mümkün kıldığı ve suçluların, tartışmalı veya yozlaşmış politikacıların ve yetkililerin işlerini yürütmelerine yardımcı olduğu söyleniyor. Bunu büyük kayıplar izledi, azalan müşteri ve yatırımcı güveni ve nihayetinde finansman sorunları.

ABD’deki Silicon Valley Bank’ın iflası tüm bankacılık sektörünü sarsınca ve en büyük hissedar daha fazla sermaye yatırmak istemeyince, merkez bankasından nakit enjeksiyonuna rağmen Credit Suisse artık tutulamadı.

İsviçre’de Credit Suisse’in devralınması çok tartışmalı çünkü daha da büyük bir finans kurumu yaratıyor. İsviçre mali düzenleyici Finma, Credit Suisse yöneticilerinin sorumlu tutulup tutulamayacağını ve nasıl sorumlu tutulabileceğini araştırıyor. Parlamento, bir soruşturma komisyonu kurup kurmamaya Nisan ayında karar vermek istiyor.

Çeyreğin sonunda, Dax yılın en yüksek seviyesine yaklaşıyor


19:25: Yatırımcılar için bir haftalık toparlanmanın sonunda, Alman borsası Cuma günü yeniden dostane yönünü gösterdi. Öğleden sonra Dax yüzde 0,55 artışla 15.607,65 puan oldu. Son zamanlardaki bankacılık türbülansı dalgaları ve faiz oranı belirsizliği son birkaç gün içinde yatışmıştı. Hafta sonu öncesi euro bölgesi ve ABD’den gelen beklenmedik iyi gelen enflasyon verileri hisse senetlerine olan talebi daha da artırdı.

Yatırımcılar hafta sonu öncesi de borsaların arka sıralarına ulaşmaya devam etti. Orta büyüklükteki hisselerin MDax’ı yüzde 0,60 artışla 27.623,69 puan oldu. Euro bölgesinin önde gelen endeksi EuroStoxx 50 yüzde 0,47 artışla 4305,50 puan oldu.

Euro biraz zayıfladı ve öğleden sonra 1.0888 dolardan işlem görüyordu. Avrupa Merkez Bankası (ECB), Perşembe öğleden sonra referans oranını 1.0886 $ olarak belirledi. Böylece dolar 0,9186 avroya mal olmuştu.

Alman Bund fiyatları Cuma günü düştü. Mevcut verim önceki gün yüzde 2,33’ten yüzde 2,39’a yükseldi. Rex emeklilik endeksi yüzde 0,16 azalarak 125,79 puan oldu. Bund vadeli işlemleri yüzde 0,01 artışla 135,39 puanda neredeyse değişmedi.

Biden bölgesel bankalar için kuralları sıkılaştırmak istiyor


31 Mart 2023 Cuma 06:30: Son bankacılık krizine yanıt olarak ABD Başkanı Joe Biden, bölgesel bankalar için kuralları yeniden sıkılaştırmak istiyor. Beyaz Saray’a göre Biden, Perşembe günü ABD bankacılık düzenleyicilerini, selefi Donald Trump döneminde kaldırılan orta ölçekli bankalar için gereklilikleri geri getirmeye çağırdı. Diğer şeylerin yanı sıra bu, likidite gerekliliklerini ve yıllık stres testlerini içerir.

Beyaz Saray, Biden’ın Başkan Barack Obama’nın yardımcısı olduğu süre boyunca (2009-2017), hükümetin gelecekteki bankacılık krizleri riskini azaltmak için katı kurallar getirdiğini söyledi. “Maalesef, Trump yönetimi altında düzenleyiciler, başarısızlıkları (diğer bankalara) bulaşmaya yol açan Silicon Valley Bank ve Signature Bank gibi büyük bölgesel bankalar için birçok önemli, mantıklı gerekliliği ve gözetimi zayıflattı.”

Biden, teklifleriyle varlıkları 100 milyar dolar ile 250 milyar dolar arasında olan bankaları hedefliyor. Bunlar, kriz zamanları için yeterli likiditeye sahip olmalı, gözetim altında yıllık sermaye stres testlerinden geçmeli, olası bir iflas durumunda çözüm için ayrıntılı planlar sunmalı ve daha katı sermaye gerekliliklerine tabi olmalıdır.

Beyaz Saray, önlemlerin mevcut yasalara dayalı yasal reformlar yapılmadan uygulanabileceğini vurguladı. Bankalar için daha sıkı kuralları eleştiren muhalefetteki Cumhuriyetçiler, yılın başından bu yana Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğa sahip. Kongre’deki herhangi bir yasama reformunu engellemek için kullanabilirsiniz.

Kaliforniya bölgesel bankası Silicon Valley Bank’ın (SVB) yaklaşık üç hafta önce çökmesi, bankacılık sektöründe ve borsalarda önemli çalkantılara neden olmuştu. ABD ve Avrupa’daki bir dizi başka finans kuruluşunun da başı belaya girdi. Silicon Valley Bank’tan kısa bir süre sonra New York Signature Bank da yetkililer tarafından kapatıldı.

2008 küresel mali krizine yanıt olarak, 2010’da Obama’nın görev süresi boyunca, ABD Kongresi gelecekteki krizleri önlemeyi amaçlayan mali piyasa reformlarını kabul etti. Bunlar Dodd-Frank reformları olarak bilinir. Ancak, Obama’nın halefi Trump altında kurallar yeniden yumuşatıldı.

ECB baş ekonomisti Philip Lane: Enflasyon ufukta


11:26: Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) baş ekonomisti Philip Lane, haftalık DIE ZEIT gazetesinin son sayısında verdiği röportajda, “enflasyonda hızlı bir düşüş” beklediğini söyledi. Lane, şu anda muhtemelen “enflasyonun en yoğun aşamasında” olduğundan şüpheleniyor. “Gıda fiyatları hala çok yüksek ve insanlar süpermarkete gittiklerinde bunu görüyorlar.” Ancak üretimin önceki aşamalarına, çiftçilerin fiyatlarına, gıda bileşenlerinin fiyatlarına bakarsanız, “Bir trend tersine döndü” görürsünüz. Enerji fiyatları da düştü ve tedarik zincirlerinde daha az darboğaz yaşanıyor. İleriye bakıldığında Lane, “ilkbahar ve yaz aylarında kademeli, ancak sonbaharda oldukça keskin bir gelişme görüyorsunuz” diyor. ECB’nin son tahminlerine göre enflasyonun 2022 sonunda yüzde 10’dan bu yıl sonunda yüzde 2,8’e düşmesi bekleniyor.

53 yaşındaki İrlandalı, enflasyonu artıracak bir ücret-fiyat sarmalına dair hiçbir işaret görmüyor. “Ama buna dikkat etmeliyiz.” ECB tahmininde bu yıl yüzde 5,3 ve gelecek yıl yüzde 4,4 oranında ücret artışı bekliyor. “Ücret anlaşmalarını her hafta çok yakından izliyoruz ve bunun ötesine geçtiğini görürsek daha fazla endişelenmeye başlarız.”

Enflasyonun yüzde 2’ye düşmesi için ECB’nin beklediği senaryoda faiz artırımına gidilmesi gerekiyor. Bununla birlikte, bankacılık sistemindeki finansal stres artarsa, neyin uygun olduğuna bakılmalıdır.

Swiss UBS eski patronu Ermotti’yi geri getiriyor


29 Mart Çarşamba, 07:24: İsviçre bankası UBS, rakibi Credit Suisse’in devralınmasının bir parçası olarak eski patronu Sergio Ermotti’yi enstitünün başına geri getiriyor. Grup Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Ermotti’nin 5 Nisan’da göreve başlayacağını duyurdu. Görevdeki Ralph Hamers, devralma, İsviçre finans sektörü ve ülke çıkarları için istifa etmeyi kabul etti. Ermotti daha önce reasürans şirketi Swiss Re’de baş denetçiydi. 2011’den 2020’ye kadar UBS’nin başkanıydı.

Bafin banka amiri Röseler: Sistemik bir kriz tehlikesi yok


13:03: Mali düzenleyici Bafin, California Silicon Valley Bank’ın çöküşü ve Credit Suisse’in Alman bankacılık piyasasını göz önünde bulundurarak acil olarak devralınmasının ardından rahatlıyor. Salı günü Frankfurt’ta düzenlenen “Handelsblatt” konferansında Federal Mali Denetleme Kurumu’nun (Bafin) üst düzey bankacılık denetçisi Raimund Röseler, “Piyasada gerçek bir gerginlik” olsa bile “Oldukça rahatız” dedi.

Yeni kurulan şirketleri finanse etmeye odaklanan Silikon Vadisi Bankası, “süper uzmanlaşmış bir iş modeline” sahipti. Röseler, Credit Suisse’in “on yıllardır açık veren, sorunları kontrol altına almayan” bir banka olduğunu söyledi. Röseler, “Alman bankacılık piyasasında kesinlikle böyle bir vakamız yok” dedi.

Röseler, “Elbette bazı Alman bankalarıyla sorunlarımız var ama bankacılık sektörüyle bir sorunumuz yok” dedi. “Dürüst olmak gerekirse, sistemik bir kriz tehlikesini veya şimdi orada olanların burada sistemik bir krize dönüşeceğini görmüyor”.

Bir sonraki sayfada daha fazla banka raporu okuyabilirsiniz.
 
Üst