Bir gün için ideal diyet nedir? Uzmanlar ve beslenme uzmanları her gün en az beş porsiyon meyve ve sebze tüketilmesini tavsiye ediyor. Bu doğa harikaları, detoksifikasyona yardımcı olan ve vücudumuza gerekli besinleri sağlayan temel mikro besinler ve lifle doludur. Peki porsiyon büyüklüğünü nasıl belirleyeceğiz? Meyve ve sebzeler çeşitli şekil ve boyutlarda olduğundan, bir porsiyonu neyin oluşturduğunu bilmek zor olabilir. Günlük porsiyon gereksinimlerimizi karşılamamızı sağlamanın kolay bir yolunu sağlayan meyve ve sebze boyutlarına ilişkin Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) kılavuzuna baktık. Ve bunu sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.
öyleyse oku: Her Gün Porsiyon Kontrolü Yapmanın Doğru Yolu
Günde 5 Meyve Porsiyonları – Bir Porsiyon Meyve Nedir:
Küçük taze meyveler:
Erik, kivi, liçi, kayısı, kiraz veya çilek gibi küçük meyveler için iki veya daha fazla küçük boyutlu meyve bir porsiyon olarak sayılır.
Orta boy taze meyve:
Muz, elma, armut veya portakal gibi bir parça orta boy meyve, bir porsiyona eşdeğerdir.
Büyük taze meyveler:
Kavun, papaya ve ananas gibi daha büyük meyveler söz konusu olduğunda, yarım greyfurt, bir dilim kavun veya papaya, iki dilim mango veya bir büyük dilim ananas bir porsiyona eşittir.
Kurutulmuş meyveler:
Yaklaşık 30 gram kuru meyve bir porsiyonu oluşturur. Bir tepeleme çorba kaşığı kuş üzümü veya kuru üzüm, bir çorba kaşığı karışık meyve, üç kuru erik, iki incir veya bir avuç kuru muz cipsi alabilirsiniz. Kurutulmuş meyvelerin genellikle yüksek şeker içerdiğini unutmayın, bu nedenle diş çürümesi riskini en aza indirmek için özellikle öğün aralarında taze meyve ile değiştirmek akıllıca olacaktır.
Konserve veya konserve meyve:
Bir porsiyon için gereken konserve veya konserve meyve miktarı, taze meyveninkine benzer. Taze meyveler daha iyi olsa da, konserveyi tercih ederseniz, şurup yerine her zaman doğal suyu olan konserve meyveleri tercih edin.
Öyleyse oku: Diyetiniz Fad mı yoksa Fab mı? Ünlü Beslenme Uzmanı Rujuta Diwekar Fasulyeleri Dökmek İçin Burada
Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenmenin ayrılmaz bir parçasıdır.
Fotoğraf Kredisi: iStock
Günde 5 Sebze Porsiyonu – Bir Porsiyon Sebze Nedir?
Yeşil sebzeler:
Yeşil sebzeler bir dizi sağlık yararı sunar ve diyetimize mutlaka eklenmesi gerekir. İki brokoli mızrağı veya dört yemek kaşığı pişmiş yapraklı sebze, bahar yeşillikleri veya yeşil fasulye, yeşil sebzelerin bir bölümünü oluşturur. Ölçüleri ıspanak, hardal ve çemen yaprağı gibi diğer yeşilliklerle eşleştirebilirsiniz.
Pişmiş sebzeler:
Bezelye, havuç ve tatlı mısır da dahil olmak üzere üç yemek kaşığı dolusu pişmiş sebze bir porsiyon oluşturur. Büyük boy pişmiş sebze yiyorsanız; karnabahar çiçeği gibi, sekiz çiçek karnabahar ve benzeri sebzeler bir porsiyon sayılır.
Salata sebzeleri:
Salatalık, kereviz, domates veya kiraz domates gibi salata sebzeleri için 5 cm’lik küçük bir parça salatalık, üç çubuk kereviz, bir orta boy domates veya yedi çeri domates bir porsiyon olarak sayılır.
Konserve ve dondurulmuş sebzeler:
Konserve veya dondurulmuş sebzelerin porsiyon boyutu, taze sebzelerinkine benzer. Şeker veya tuz ilave edilmeden suda konserve edilmiş sebzeleri tercih edin.
Meyve SULARI ve meyve SEBZE püresi:
Taze meyve/sebze suları ve smoothie tüketiminizi günde toplam 150 ml ile sınırlandırın. Meyvelerin suyu sıkıldığında veya karıştırıldığında dişlere zarar verebilecek şekerler açığa çıkar. Bununla birlikte, şeker meyvenin yapısında bulunduğundan, bütün meyvelerin diş çürümesine neden olma olasılığı daha düşüktür.
Seviye:
Patates, manyok, muz ve yer elması, günde 5 öğününüze sayılmaz. Bu nişastalı sebzeler, pirinç, ekmek veya makarna gibi diğer nişasta kaynaklarının bulunduğu yerlerde tüketilebilir. Ancak yine de beslenmemizde önemli bir rol oynarlar.
Peki Yemeye Hazır Yemekler?
Tüketime hazır yemek satın alırken, etiketleri dikkatlice okumak önemlidir. Önceden paketlenmiş bazı yiyecekler yüksek düzeyde tuz, şeker ve yağ içerebilir. Bu nedenle, bu tür yemekleri ara sıra ve küçük miktarlarda tüketin.
Günlük 5 günlük meyve ve sebze ihtiyacınızı karşılamak, sağlıklı bir yaşam tarzının ayrılmaz bir parçasıdır. NHS tarafından belirtilen porsiyon boyutlarını anlayarak, bu besleyici gıdalardan yeterli miktarda tükettiğinizden emin olabilirsiniz. Seçimlerinizi çeşitlendirmeyi, farklı meyve ve sebze türlerini keşfetmeyi ve genel sağlığınız için sundukları sayısız faydanın tadını çıkarmayı unutmayın.
öyleyse oku: Her Gün Porsiyon Kontrolü Yapmanın Doğru Yolu
Günde 5 Meyve Porsiyonları – Bir Porsiyon Meyve Nedir:
Küçük taze meyveler:
Erik, kivi, liçi, kayısı, kiraz veya çilek gibi küçük meyveler için iki veya daha fazla küçük boyutlu meyve bir porsiyon olarak sayılır.
Orta boy taze meyve:
Muz, elma, armut veya portakal gibi bir parça orta boy meyve, bir porsiyona eşdeğerdir.
Büyük taze meyveler:
Kavun, papaya ve ananas gibi daha büyük meyveler söz konusu olduğunda, yarım greyfurt, bir dilim kavun veya papaya, iki dilim mango veya bir büyük dilim ananas bir porsiyona eşittir.
Kurutulmuş meyveler:
Yaklaşık 30 gram kuru meyve bir porsiyonu oluşturur. Bir tepeleme çorba kaşığı kuş üzümü veya kuru üzüm, bir çorba kaşığı karışık meyve, üç kuru erik, iki incir veya bir avuç kuru muz cipsi alabilirsiniz. Kurutulmuş meyvelerin genellikle yüksek şeker içerdiğini unutmayın, bu nedenle diş çürümesi riskini en aza indirmek için özellikle öğün aralarında taze meyve ile değiştirmek akıllıca olacaktır.
Konserve veya konserve meyve:
Bir porsiyon için gereken konserve veya konserve meyve miktarı, taze meyveninkine benzer. Taze meyveler daha iyi olsa da, konserveyi tercih ederseniz, şurup yerine her zaman doğal suyu olan konserve meyveleri tercih edin.
Öyleyse oku: Diyetiniz Fad mı yoksa Fab mı? Ünlü Beslenme Uzmanı Rujuta Diwekar Fasulyeleri Dökmek İçin Burada
Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenmenin ayrılmaz bir parçasıdır.
Fotoğraf Kredisi: iStock
Günde 5 Sebze Porsiyonu – Bir Porsiyon Sebze Nedir?
Yeşil sebzeler:
Yeşil sebzeler bir dizi sağlık yararı sunar ve diyetimize mutlaka eklenmesi gerekir. İki brokoli mızrağı veya dört yemek kaşığı pişmiş yapraklı sebze, bahar yeşillikleri veya yeşil fasulye, yeşil sebzelerin bir bölümünü oluşturur. Ölçüleri ıspanak, hardal ve çemen yaprağı gibi diğer yeşilliklerle eşleştirebilirsiniz.
Pişmiş sebzeler:
Bezelye, havuç ve tatlı mısır da dahil olmak üzere üç yemek kaşığı dolusu pişmiş sebze bir porsiyon oluşturur. Büyük boy pişmiş sebze yiyorsanız; karnabahar çiçeği gibi, sekiz çiçek karnabahar ve benzeri sebzeler bir porsiyon sayılır.
Salata sebzeleri:
Salatalık, kereviz, domates veya kiraz domates gibi salata sebzeleri için 5 cm’lik küçük bir parça salatalık, üç çubuk kereviz, bir orta boy domates veya yedi çeri domates bir porsiyon olarak sayılır.
Konserve ve dondurulmuş sebzeler:
Konserve veya dondurulmuş sebzelerin porsiyon boyutu, taze sebzelerinkine benzer. Şeker veya tuz ilave edilmeden suda konserve edilmiş sebzeleri tercih edin.
Meyve SULARI ve meyve SEBZE püresi:
Taze meyve/sebze suları ve smoothie tüketiminizi günde toplam 150 ml ile sınırlandırın. Meyvelerin suyu sıkıldığında veya karıştırıldığında dişlere zarar verebilecek şekerler açığa çıkar. Bununla birlikte, şeker meyvenin yapısında bulunduğundan, bütün meyvelerin diş çürümesine neden olma olasılığı daha düşüktür.
Seviye:
Patates, manyok, muz ve yer elması, günde 5 öğününüze sayılmaz. Bu nişastalı sebzeler, pirinç, ekmek veya makarna gibi diğer nişasta kaynaklarının bulunduğu yerlerde tüketilebilir. Ancak yine de beslenmemizde önemli bir rol oynarlar.
Peki Yemeye Hazır Yemekler?
Tüketime hazır yemek satın alırken, etiketleri dikkatlice okumak önemlidir. Önceden paketlenmiş bazı yiyecekler yüksek düzeyde tuz, şeker ve yağ içerebilir. Bu nedenle, bu tür yemekleri ara sıra ve küçük miktarlarda tüketin.
Günlük 5 günlük meyve ve sebze ihtiyacınızı karşılamak, sağlıklı bir yaşam tarzının ayrılmaz bir parçasıdır. NHS tarafından belirtilen porsiyon boyutlarını anlayarak, bu besleyici gıdalardan yeterli miktarda tükettiğinizden emin olabilirsiniz. Seçimlerinizi çeşitlendirmeyi, farklı meyve ve sebze türlerini keşfetmeyi ve genel sağlığınız için sundukları sayısız faydanın tadını çıkarmayı unutmayın.