Binlerce yıl önce keşfedildiği günden bu yana hurmanın iyileştirici güçleri olduğu biliniyordu. Bilim bunu kesin olarak kanıtlamış olsa da, bu koyu renkli meyvelerin çok lezzetli olması nedeniyle onları yemeyi seviyoruz. Tarihe göre hurma ağacının bugünkü Irak’tan geldiği biliniyor ancak Mısırlıların çok daha eski tarihlerde hurmayla şarap yaptıkları da biliniyor.
Ticaret sayesinde hurmalar güneybatı Asya’ya, İspanya’ya, kuzey Afrika’ya gitti ve daha sonra Meksika ve Kaliforniya’ya da götürüldü. Günümüzde Orta Doğu mutfağının en önemli malzemelerinden biri olmaya devam ediyor. Dünya çapında en az 30 çeşit hurma bulunsa da bunlar yumuşak, yarı kuru ve kuru olmak üzere üç genel türe girer ve ayrım glikoz, sakkaroz ve fruktoz içeriğine göre yapılır. En çok imrenilen hurmalardan biri tesadüfen Gazze Şeridi’nde bulunuyor, çünkü ürünlerinin son derece kırmızı ve tatlı olduğu biliniyor. Diğer popüler çeşitlerden bazıları, yalnızca Mısır’da bulunan Zaghloul’dur. Koyu kırmızı bir kabuğu vardır, yapısı uzundur ve dokusu gevrektir. Ayrıca tatlılık ölçeğinde de oldukça yüksektir. Suudi Arabistan’dan gelen Sukkary, en pahalı hurma türlerinden biridir. Koyu kahverengi bir cilde, yumuşak bir ete ve benzersiz bir tatlılığa sahiptir. Ve bir de Araplar arasında oldukça popüler olan yumuşak ve koyu renkli bir hurma olan Khadrawy var. Ve bu sadece başlangıç; Irak’ta 100’den fazla hurmanın mevcut olduğu söyleniyor!
Dünyanın her yerindeki mutfaklarda hurmalar küçük ve büyük miktarlarda kullanılır, ancak hurma ağacının meyvesinin aynı zamanda sağlık açısından da pek çok faydaya sahip olduğunu unutmamak da önemlidir. Hurmanın sağlığa sayısız faydası, lezzetli meyveyi sağlık ve beslenme dünyasında en çok aranan gıdalardan biri haline getirmiştir. Hurma, çeşitli vitamin ve minerallerin yanı sıra enerji ve lif açısından iyi bir kaynaktır. Ayrıca kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, magnezyum ve çinko içerir. Aynı zamanda şekerin aksine boş kaloriye katkıda bulunmadığı için şekerin daha sağlıklı bir alternatifi olarak da adlandırılır.
Öyleyse okuyun:Yaz Aylarında Hurma (Khajur) Yiyebilir misiniz? Öğreniyoruz!
Hurmanın sağlığa faydaları: Düzenli olarak hurma yemenizin nedenlerinden sadece birkaçı:
1.Kolesterolü düşürür
Hurmanın kolesterol içermediğini ve çok az yağ içerdiğini biliyor muydunuz? Bunları günlük beslenmenize daha küçük miktarlarda dahil etmek, kolesterol seviyenizi kontrol etmenize ve hatta kilo vermenize yardımcı olabilir. O halde bugün tarihleri yüklemeye başlayın.
Hurma kolesterol içermez ve çok az yağ içerir
2. Yüksek protein
Protein yüklemeye çalışıyorum. Diyetinize bazı hurmaların eklenmesi yardımcı olabilir. Hurma, formda kalmamıza ve hatta kaslarımızı güçlü tutmamıza yardımcı olan güçlü bir protein kaynağıdır. Düzenli olarak spor salonuna giden birçok kişiden, günlük rutinlerinin bir parçası olarak her gün birkaç hurma yemeleri istenir.
3. Vitamin açısından zengin
Hurma, B1, B2, B3 ve B5 vitaminlerinin yanı sıra A1 ve C vitaminlerini de içerir. Her gün birkaç hurma tüketiyorsanız vitamin takviyesi almanıza gerek kalmayacaktır. Hurma sizi yalnızca sağlıklı tutmakla kalmayacak, aynı zamanda enerji seviyelerinizde de gözle görülür bir değişiklik yaratacaktır çünkü hurma glikoz, sakkaroz ve fruktoz gibi doğal şekerler de içerir. Bu yüzden hızlı bir atıştırmalık olarak gerçekten işe yarıyor.
4. Kemik sağlığını iyileştirir
Hurma kemik sağlığınız için de harikalar yaratabilir. Evet, bizi duydunuz. Hurma selenyum, manganez, bakır ve magnezyum açısından zengindir ve konu kemiklerimizi sağlıklı tutmak ve osteoporoz gibi durumları önlemek olduğunda bunların hepsi gereklidir.
Öyleyse okuyun: Lif Açısından Zengin Gıdalar Kilo Vermeye Yardımcı Olur mu?
Hurma kemik sağlığınız için de harikalar yaratabilir
5. Sinir sistemini güçlendirir
Hurma potasyum yüklü olmasına rağmen çok az sodyum içerir ve bu da sinir sisteminizi düzenli tutmada önemli bir rol oynar. Potasyum kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve felç riskini kontrol altında tutar.
6. Demir açısından zengin
Hurma, diş sağlığını koruyan florun yanı sıra demir de içerir ve demir eksikliği çekenlere şiddetle tavsiye edilir. Şiddetli demir eksikliği anemisi yorgunluk veya bitkinliğe, nefes darlığına veya göğüs ağrısına neden olabilir. Ayrıca kanın temizlenmesi için de harikadır.
7. Sindirimi destekler
Birkaç gün suda bekletirseniz ve her gün çiğnerseniz sindirim sisteminiz çok iyi çalışacaktır. Yüksek lif içeriği nedeniyle kabızlık sorunu yaşayanlara da tavsiye edilir.
8.Cildi iyileştirir
C ve D vitaminleri cildinizin elastikiyetini artırır ve cildinizin pürüzsüz kalmasını sağlar. Ayrıca, cilt sorunlarınız varsa, diyetinize hurma eklemek uzun vadede size yardımcı olabilir. Ayrıca hurmanın yaşlanma karşıtı faydaları da vardır ve vücudunuzda melanin birikmesini önler.
9. Akşamdan kalmalığı düzeltir
Tam olarak denememiş olsak da, hurmanın sarhoşluğu kontrol altına almanın mükemmel bir yolu olduğu söyleniyor. Benzer şekilde akşamdan kalmalığın iyileşmesine de yardımcı olur. Ancak en iyi sonucu elde etmek için cildinizi biraz ovalamalı, gece boyunca suda bekletmeli ve sonra yemelisiniz.
10. Kilo almaya yardımcı olur
Meyvedeki şeker, proteinler ve diğer vitaminler, özellikle ihtiyaç duyduğunuzda kilo almanıza yardımcı olur. Bu arada salatalıkla birlikte yemek yemenin kilonuzu normal seviyede tutmanıza yardımcı olduğu söyleniyor. İşte buna esneklik diyoruz!
Hurmadaki şeker, protein ve diğer vitaminler kilo alımına yardımcı olur
Hurma ile yemek pişirme
Tarihler en iyi kendi başınıza yenir. Tatlı meyve mükemmel bir kahvaltı atıştırmalıktır veya tahıllarda ve yulaf lapalarında bulunur. Pek çok insan rafine şeker yerine hurma şurubuna bile geçti. Hurma ağacından yapılan jaggery, sade kahve ile lezzetlidir ve kurutulmuş hurma keklere, ekmeğe ve diğer yemeklere eklenebilir. Buzdolabınızda bir kutu çekirdekli veya çekirdeksiz hurma bulundurun ve her gün birkaç tane bulundurduğunuzdan emin olun. Ayrıca aşırı yemek yemenizi de önleyecektir.
Yasal Uyarı: Bu yazıda ifade edilen görüşler yazarın kişisel görüşleridir. Haberler bu makaledeki hiçbir bilginin doğruluğundan, eksiksizliğinden, uygunluğundan veya geçerliliğinden sorumlu değildir. Tüm bilgiler olduğu gibi sağlanmaktadır. Makalede yer alan bilgi, gerçek veya görüşler Haberler’nin görüşlerini yansıtmamaktadır ve Haberler bunlar için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.
(Tavsiye içeren bu içerik yalnızca genel bilgi sağlar. Hiçbir şekilde nitelikli tıbbi görüşün yerini tutmaz. Daha fazla bilgi için mutlaka bir uzmana veya kendi doktorunuza danışın. Haberler bu bilgilerin sorumluluğunu üstlenmez.)
Ticaret sayesinde hurmalar güneybatı Asya’ya, İspanya’ya, kuzey Afrika’ya gitti ve daha sonra Meksika ve Kaliforniya’ya da götürüldü. Günümüzde Orta Doğu mutfağının en önemli malzemelerinden biri olmaya devam ediyor. Dünya çapında en az 30 çeşit hurma bulunsa da bunlar yumuşak, yarı kuru ve kuru olmak üzere üç genel türe girer ve ayrım glikoz, sakkaroz ve fruktoz içeriğine göre yapılır. En çok imrenilen hurmalardan biri tesadüfen Gazze Şeridi’nde bulunuyor, çünkü ürünlerinin son derece kırmızı ve tatlı olduğu biliniyor. Diğer popüler çeşitlerden bazıları, yalnızca Mısır’da bulunan Zaghloul’dur. Koyu kırmızı bir kabuğu vardır, yapısı uzundur ve dokusu gevrektir. Ayrıca tatlılık ölçeğinde de oldukça yüksektir. Suudi Arabistan’dan gelen Sukkary, en pahalı hurma türlerinden biridir. Koyu kahverengi bir cilde, yumuşak bir ete ve benzersiz bir tatlılığa sahiptir. Ve bir de Araplar arasında oldukça popüler olan yumuşak ve koyu renkli bir hurma olan Khadrawy var. Ve bu sadece başlangıç; Irak’ta 100’den fazla hurmanın mevcut olduğu söyleniyor!
Dünyanın her yerindeki mutfaklarda hurmalar küçük ve büyük miktarlarda kullanılır, ancak hurma ağacının meyvesinin aynı zamanda sağlık açısından da pek çok faydaya sahip olduğunu unutmamak da önemlidir. Hurmanın sağlığa sayısız faydası, lezzetli meyveyi sağlık ve beslenme dünyasında en çok aranan gıdalardan biri haline getirmiştir. Hurma, çeşitli vitamin ve minerallerin yanı sıra enerji ve lif açısından iyi bir kaynaktır. Ayrıca kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, magnezyum ve çinko içerir. Aynı zamanda şekerin aksine boş kaloriye katkıda bulunmadığı için şekerin daha sağlıklı bir alternatifi olarak da adlandırılır.
Öyleyse okuyun:Yaz Aylarında Hurma (Khajur) Yiyebilir misiniz? Öğreniyoruz!
Hurmanın sağlığa faydaları: Düzenli olarak hurma yemenizin nedenlerinden sadece birkaçı:
1.Kolesterolü düşürür
Hurmanın kolesterol içermediğini ve çok az yağ içerdiğini biliyor muydunuz? Bunları günlük beslenmenize daha küçük miktarlarda dahil etmek, kolesterol seviyenizi kontrol etmenize ve hatta kilo vermenize yardımcı olabilir. O halde bugün tarihleri yüklemeye başlayın.
Hurma kolesterol içermez ve çok az yağ içerir
2. Yüksek protein
Protein yüklemeye çalışıyorum. Diyetinize bazı hurmaların eklenmesi yardımcı olabilir. Hurma, formda kalmamıza ve hatta kaslarımızı güçlü tutmamıza yardımcı olan güçlü bir protein kaynağıdır. Düzenli olarak spor salonuna giden birçok kişiden, günlük rutinlerinin bir parçası olarak her gün birkaç hurma yemeleri istenir.
3. Vitamin açısından zengin
Hurma, B1, B2, B3 ve B5 vitaminlerinin yanı sıra A1 ve C vitaminlerini de içerir. Her gün birkaç hurma tüketiyorsanız vitamin takviyesi almanıza gerek kalmayacaktır. Hurma sizi yalnızca sağlıklı tutmakla kalmayacak, aynı zamanda enerji seviyelerinizde de gözle görülür bir değişiklik yaratacaktır çünkü hurma glikoz, sakkaroz ve fruktoz gibi doğal şekerler de içerir. Bu yüzden hızlı bir atıştırmalık olarak gerçekten işe yarıyor.
4. Kemik sağlığını iyileştirir
Hurma kemik sağlığınız için de harikalar yaratabilir. Evet, bizi duydunuz. Hurma selenyum, manganez, bakır ve magnezyum açısından zengindir ve konu kemiklerimizi sağlıklı tutmak ve osteoporoz gibi durumları önlemek olduğunda bunların hepsi gereklidir.
Öyleyse okuyun: Lif Açısından Zengin Gıdalar Kilo Vermeye Yardımcı Olur mu?

Hurma kemik sağlığınız için de harikalar yaratabilir
5. Sinir sistemini güçlendirir
Hurma potasyum yüklü olmasına rağmen çok az sodyum içerir ve bu da sinir sisteminizi düzenli tutmada önemli bir rol oynar. Potasyum kolesterolü düşürmeye yardımcı olur ve felç riskini kontrol altında tutar.
6. Demir açısından zengin
Hurma, diş sağlığını koruyan florun yanı sıra demir de içerir ve demir eksikliği çekenlere şiddetle tavsiye edilir. Şiddetli demir eksikliği anemisi yorgunluk veya bitkinliğe, nefes darlığına veya göğüs ağrısına neden olabilir. Ayrıca kanın temizlenmesi için de harikadır.
7. Sindirimi destekler
Birkaç gün suda bekletirseniz ve her gün çiğnerseniz sindirim sisteminiz çok iyi çalışacaktır. Yüksek lif içeriği nedeniyle kabızlık sorunu yaşayanlara da tavsiye edilir.
8.Cildi iyileştirir
C ve D vitaminleri cildinizin elastikiyetini artırır ve cildinizin pürüzsüz kalmasını sağlar. Ayrıca, cilt sorunlarınız varsa, diyetinize hurma eklemek uzun vadede size yardımcı olabilir. Ayrıca hurmanın yaşlanma karşıtı faydaları da vardır ve vücudunuzda melanin birikmesini önler.
9. Akşamdan kalmalığı düzeltir
Tam olarak denememiş olsak da, hurmanın sarhoşluğu kontrol altına almanın mükemmel bir yolu olduğu söyleniyor. Benzer şekilde akşamdan kalmalığın iyileşmesine de yardımcı olur. Ancak en iyi sonucu elde etmek için cildinizi biraz ovalamalı, gece boyunca suda bekletmeli ve sonra yemelisiniz.
10. Kilo almaya yardımcı olur
Meyvedeki şeker, proteinler ve diğer vitaminler, özellikle ihtiyaç duyduğunuzda kilo almanıza yardımcı olur. Bu arada salatalıkla birlikte yemek yemenin kilonuzu normal seviyede tutmanıza yardımcı olduğu söyleniyor. İşte buna esneklik diyoruz!

Hurmadaki şeker, protein ve diğer vitaminler kilo alımına yardımcı olur
Hurma ile yemek pişirme
Tarihler en iyi kendi başınıza yenir. Tatlı meyve mükemmel bir kahvaltı atıştırmalıktır veya tahıllarda ve yulaf lapalarında bulunur. Pek çok insan rafine şeker yerine hurma şurubuna bile geçti. Hurma ağacından yapılan jaggery, sade kahve ile lezzetlidir ve kurutulmuş hurma keklere, ekmeğe ve diğer yemeklere eklenebilir. Buzdolabınızda bir kutu çekirdekli veya çekirdeksiz hurma bulundurun ve her gün birkaç tane bulundurduğunuzdan emin olun. Ayrıca aşırı yemek yemenizi de önleyecektir.
Yasal Uyarı: Bu yazıda ifade edilen görüşler yazarın kişisel görüşleridir. Haberler bu makaledeki hiçbir bilginin doğruluğundan, eksiksizliğinden, uygunluğundan veya geçerliliğinden sorumlu değildir. Tüm bilgiler olduğu gibi sağlanmaktadır. Makalede yer alan bilgi, gerçek veya görüşler Haberler’nin görüşlerini yansıtmamaktadır ve Haberler bunlar için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.
(Tavsiye içeren bu içerik yalnızca genel bilgi sağlar. Hiçbir şekilde nitelikli tıbbi görüşün yerini tutmaz. Daha fazla bilgi için mutlaka bir uzmana veya kendi doktorunuza danışın. Haberler bu bilgilerin sorumluluğunu üstlenmez.)