Evde pişmiş yemek yedikten sonra neden şişirilmiş hissediyorsun

Leila

Global Mod
Global Mod
Evde pişmiş yemek yemek genellikle sağlıklı bir diyet korumanın en iyi yolu olarak kabul edilir. İşlenmiş gıdalardan, koruyucu ve sağlıksız yağlardan kaçınıyorsunuz – ancak yine de yemeklerden sonra şişkinlik yaşıyorsunuz. Neler oluyor? Karnında şişmiş veya sıkı bir his ile karakterize edilen şişkinlik, yaygın bir sindirim meselesidir. İşlenmiş gıdalara bağlı olsa da, ev yapımı yemekler bile bazen belirli bileşenler, porsiyon büyüklüğü ve yeme alışkanlıkları nedeniyle rahatsızlığa neden olabilir. Aşağıda, ev pişirilmiş yiyeceklerinizin sizi şişirmiş hissettirmesi için en yaygın nedenler bulunmaktadır.

İşte ev pişmiş yemek yedikten sonra şişirilmiş hissetmenizin 6 nedeni:

1. Masalaların ve baharatların aşırı kullanımı: sindirim sistemini tahriş etmek


Hint ve diğer geleneksel mutfaklar çeşitli baharatlara ağır güveniyor. Kimyon, zerdeçal ve zencefil yardım dijitasyonu gibi baharatlar olsa da, bazı baharatlar bağırsak astarını tahriş edebilir veya fazla tüketildiğinde gaz oluşumuna neden olabilir. Fazla kırmızı biberlere sahip yiyecekler mide astarını tahriş edebilir ve asit reflü ve şişkinliğe neden olabilir. Hung (asafoetida) gaz azaltmak için kullanılır, ancak bazı insanlarda tam tersi etkiyi tetikleyebilir. Birçok köri için gerekli olan sarımsak ve soğan, fruktanlar, bazı bireylerin sindirmek için mücadele ettiği bir tür fermente edilebilir lif içerir, bu da şişkinlik ve gaz oluşumuna yol açar.

Nasıl düzeltilir: Fazla biberlerden kaçının ve sindirime yardımcı olan daha fazla kimyon, nane ve kişniş kullanın. Yemeklerden sonra Saunf (rezene) ve kakule Digion'u iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Öyleyse okuyun:Yemeğinizi 'Süper Yemek' yapan 5 Uzman Kalıcı Gıda Kombinasyonu

2. Yüksek sodyum yemekler: su tutma ve şişirme


Yüksek tuzlu yemekler yemek, taze malzemelerle yapılmış olsalar bile su tutma ve şişkinliğe yol açabilir. Ekstra tuz alımı dokulara su alır ve şişirilmiş bir duyguya neden olur. Amerikan Gastroenteroloji Dergisi'nde (2019) yapılan bir araştırma, yüksek sodyum alımının eski iyi mikrobiyota olabileceğini ve şişkinliğe katkıda bulunarak sıvı tutmayı artırabileceğini buldu.

Nasıl düzeltilir: Tercihler anahtarınızı ayarlamak için tuzu yavaş yavaş azaltın. Sofra tuzu yerine, lezzeti arttırmak için doğal otlar ve limon suyu kullanın. Fazla sodyumu temizlemek için bol su için.

Öyleyse okuyun:Anushka Sharma'nın diyetisyeni 40 yaş üstü kadınlar için 3 temel besin paylaşıyor

3. Gaz üreten sebze: turpgiller ve baklagiller


Lahana, karnabahar ve brokoli, sinsi kalan ve bağırsakta fermente edildiğinde gaz üreten rafinoz içerir. Fasulye, mercimek ve nohut, şişkinliğe neden olabilecek bir başka fermente şeker olan oligosakkaritler açısından zengindir. Turp ve soğan gaz üreten kükürt bileşikleri içerir.

Nasıl düzeltilir: Gece boyunca fasulye ve mercimek ıslatma ve pişirmeden önce suyu atma, gaz üreten bileşiklerin parçalanmasına yardımcı olur. Şişkinliği azaltmak için kimyon, zencefil veya rezene gibi digive dostu baharatlarla turpgiller sebzesini pişirin. Sindirim sisteminizin ayarlanmasına izin vermek için fiber alımını kademeli olarak artırın.

4. Çok hızlı veya kötü yemek zamanlamaları yemek


Nasıl yediğiniz digsive sağlığını etkiler. Çok hızlı yemek, düzensiz yemek süreleri tutmak, düzgün bir şekilde çiğnemek, yatakta yemek veya yemekten hemen sonra uzanmak, dokuyu bozabilir. Çok hızlı yemek ya da yiyecekleri yutmak, fazla havayı (aerofaji) yutmaya ve şişkinliğe neden olabilir. Düzensiz yemek süreleri vücudun doğal sindirim ritmini bozar, bu da Digion'u daha az verimli hale getirir. Gece geç saatlerde büyük yemekler yemek ve kısa bir süre sonra uyumak, dijitayı yavaşlatabilir ve asit reflü ve şişkinliğe neden olabilir.

Nasıl düzeltilir: Yutulmuş havayı azaltmak için yiyecekleri yavaş ve dikkatli bir şekilde çiğneyin. Kararlı bir sindirim sistemi korumak için düzenli aralıklarla yiyin. Gece geç saatlerde akşam yemeği ışığında büyük, ağır yemeklerden kaçının ve uyumadan en az iki ila üç saat yiyin.

5. Süt ürünleri hassasiyeti: laktoz intoleransı ve sindirim sorunları


Bazı insanlar laktoz intolerördür veya süt ürünlerini düzenli olarak tüketseniz bile, yine de hafif laktoz intoleransı yaşayarak şişkinlik, gaz ve mide rahatsızlığına yol açabilirsiniz. Şişirilmiş hissediyorsanız veya süt, paneer, lor veya Kheer gibi süt bazlı gıdalar tüketen 30 dakika ila iki saat içinde mide krampları ve sermaye yaşıyorsanız, alımınızı azaltmanız gerekebilir. Bazı insanlar yaşlandıkça laktaz (laktozu parçalayan encim) üretme yeteneği, sindirim sorunlarına yol açar.

Nasıl düzeltilir: Süt ürünleri şişkinliğe neden oluyorsa, laktoz içermeyen sütü veya badem veya soya sütü gibi bitki bazlı alternatifi deneyin. Yoğurt ve ayran gibi fermente süt ürünleri sindirimi daha kolaydır ve daha az rahatsızlığa neden olabilir.

6. Yemek yağları ve yağlar: Sindirim üzerindeki etki

Yemek yağları ve yağlar dengeli bir yemek için ithal ediyor, ancak hem kalite hem de miktar önemlidir. Çok fazla yağ, tereyağı veya ghee dijitayı yavaşlatabilir ve şişkinliğe neden olabilir. Yüksek yağlı yemekler mide boşalmasını geciktirir, bu da midede gıda stasy anlamına gelir ve rahatsızlığa yol açar. Kızarmış veya yağlı yiyecekler sindirmek için daha fazla enerji gerektirir, şişkinliği arttırır.

Nasıl düzeltilir: Ilımlılık anahtardır. Pişirmede kullanılan yağ miktarını azaltın ve derin kızartma yerine ızgara, kavurma veya buharda bulunmayı tercih edin.

Sonuçta


Evde pişirilmiş yemek yedikten sonra şişkinlik genellikle belirli malzemelerin, porsiyon boyutlarının ve yemeğin kendisinden ziyade yeme alışkanlıklarının bir kombinasyonundan kaynaklanır. Küçük ayarlamalar yaparak, yemeklerin tadını çıkarmadan çıkarabilirsiniz.
 
Üst