Enflasyon Haziran’da yüzde 6,4’e yükseldi

Felaket

New member
Almanya’da enflasyon Şubat ayından bu yana ilk kez yeniden hızlandı. Federal İstatistik Ofisi’nin ilk verilerine göre Haziran ayında tüketici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,4 arttı. Mayıs ayında yıllık enflasyon oranı hala yüzde 6,1 idi.

Önemli ölçüde artan fiyatlar


Haziran ayında önemli ölçüde artan gıda fiyatları (yüzde 13,7 artış) yine tüketici bütçelerini baskı altına aldı. Enerji fiyatları ise yüzde 3,0 ile ortalamanın altında arttı. Geçen yıl Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması sonucunda enerji fiyatları fırlamıştı.

Şubat ayından bu yana, enflasyon üç ay üst üste yüksek seviyeden istikrarlı bir şekilde zayıfladı. Şubat ayında enflasyon oranı yılbaşındaki gibi yüzde 8,7 oldu.

Mayıs ayına göre tüketici fiyatları Haziran’da yüzde 0,3 arttı.

tüketiciler üzerindeki yük


Aylardır devam eden yüksek enflasyon tüketicilere yük oluyor. Satın alma güçlerini tüketir, insanlar bir euro için daha azını karşılayabilir. Rolf Bürkl geçtiğimiz günlerde, “Şu anda yüzde altı civarında devam eden yüksek enflasyon oranları, hanehalkının satın alma gücünü sınırlıyor ve özel tüketimin olumlu katkı yapmasını engelliyor” dedi. Özel tüketim, Alman ekonomisinin önemli bir ayağıdır.

GfK’ye göre, enflasyonun daha da artması ve durgunluk – yani ekonomik üretimde bir daralma – korkuları son zamanlarda Almanya’da tüketici duyarlılığının yeniden düşmesine neden oldu.

Ekonomistler, enflasyonun Haziran ayında artmasını bekliyorlardı. Bir yıl önce 3 ayla sınırlı olan 9 euro’luk bilet ve akaryakıt indirimi fiyat artışını geçici olarak azalttı. Bu etki bu yıl geçerli olmadı. Mayıs 2023’te piyasaya sürülen Almanya bileti, 49 avro ile çok daha pahalı. Son artışa rağmen, uzmanlar önümüzdeki aylarda fiyatların kademeli olarak gevşemesini beklemeye devam ediyor.

Federal hükümet yükü hafifletmeye çalışıyor: 1 Ocak’a kadar geriye dönük olarak uygulanan fiyat frenleri, doğal gaz, elektrik ve merkezi ısıtmayı daha uygun hale getirmeyi amaçlıyor.

ECB yüzde 2 enflasyon oranıyla fiyat istikrarını hedefliyor


Avrupa Merkez Bankası (ECB), bir dizi faiz artırımıyla euro bölgesindeki yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Daha yüksek faiz oranları, kredileri daha pahalı hale getirir. Bu, talebi yavaşlatabilir ve yüksek enflasyon oranlarına karşı koyabilir. Orta vadede ECB, enflasyonun yüzde 2 olduğu Euro bölgesinde fiyat istikrarını hedefliyor.
 
Üst