Hepimiz sirkeyi duyduk değil mi? Özellikle Asya mutfaklarında ve çorbalarda yemeklere keskinlik katmak için kullanılır. Peki başka tariflerde ne kullanılabilir? Sirke gibi malzemeler yapamadığı zaman yemek pişirmede ekşime ajanı olarak kullanılabilecek başka birçok doğal gıda vardır. Bunlar doğal olarak üretilir ve hiçbir koruyucu içermez, bu da onları işlenmiş sirke ile karşılaştırıldığında pişirmede daha sağlıklı bir seçenek haline getirir. Bazen ağız şapırdatan keskin yiyecekler için can atıyoruz, ancak bir yemeği daha keskin ve lezzetli yapmak için ne kullanabileceğimizden emin değiliz. Ekşi yiyecekler bir yemeğe ekstra keskin bir tat katar ve lezzetini artırır.
Öyleyse oku: Beslenme Uzmanından Size Enerji Verecek 5 Doğal ve Desi Yaz İçeceği
İşte Yemeklerde Kullanabileceğiniz 8 Doğal Ekşilik Madde:
1. Domates
Domatesin tadı ekşi ve tatlıdır. Dünya çapında günlük yemek pişirmede sıklıkla kullanılan bir bileşendir. Domates, Hint mutfağının temel gıda maddesidir ve her yemeğin yıldızı olan köri yapımında kullanılır. Baharatlarla güzel bir şekilde eşleşir ve sakinleştirici ekşi bir tat katar.
Ekşilik katmak için köri ve salatalarda domates kullanın. Fotoğraf Kredisi: istock
2. Demirhindi
Demirhindi tropikal iklimde yetişir ve bu nedenle Hindistan’ın Güney bölgesinde yaygın olarak kullanılır ve aynı zamanda batı ve doğu kıyılarında da öne çıkar. Bu, diğerlerinin yanı sıra rasam ve sambhar gibi körilerde kullanılan çok güçlü bir ekşime maddesidir. Buna ek olarak, birçoğu hem tatlı hem de keskin olan demirhindi turşusu ile samosanın tadını çıkarır.
3.Limon
Hiçbir şey taze limon suyunun yerini tutamaz. Tüm dünyada limon, keskin lezzet ve ferahlatıcı aromayı getirmek için ekşi bir ajan olarak kullanılır. Doğası gereği narenciyedir ve C vitamini açısından zengindir. Limonlar genellikle acılaşabilecekleri için ısı altında pişirilmezler, bunun yerine tazelik ve keskinlik sağlamak için hazırlandıktan sonra yemeklere eklenirler.
Limon suyu C vitamini açısından zengindir. Fotoğraf Kredisi: istock
4. Kokum
Garcinia Indica olarak da bilinen bu keskin meyve, midemizi serin tutmaya yardımcı olan lifler ve antioksidanlar açısından zengindir. Keskin bir lezzet katmak için herhangi bir tarifte kullanılabilecek kurutulmuş kokum tozu yapabilirsiniz. Bunun dışında bu meyveden serinletici içecekler de yapabilirsiniz.
Kokum tropikal iklimde yetişir. Fotoğraf Kredisi: istock
5. Amchur Tozu
Amchur tozu ekleyerek herhangi bir yemeğin tadını artırabilirsiniz. Amchur tozu, çoğunlukla Hint yemeklerinde kullanılan kurutulmuş mangolardan yapılır. Sadece bir kaşık kuru mango tozu yemeğinizin tadını değiştirecek. Bunları karışık sebzelere, pindi choley’e vb. ekleyin.
Öyleyse oku: Bu Basit İpuçları Kısa Sürede Daha Kalın Pıhtı Yapmanıza Yardımcı Olacak
6. Lor Ekşisi
‘Khatti dahi’ olarak da bilinen ekşi kart, güçlü keskin bir tada sahiptir. Hindistan’da insanlar, sağlıklı bir ayran içeceği olan chaach ve ayrıca yoğurt bazlı bir köri olan kadhi yapmak için ekşi lor kullanırlar. Köri dışında evde mayalanmış ekşi hamur hazırlamak için de kullanabilirsiniz.
Loru evde kolayca hazırlayabilirsiniz. Fotoğraf Kredisi: istock
7. Bektaşi Üzümü Tozu
Hintçe’de, Hint bektaşi üzümü aynı zamanda amla olarak da adlandırılır. Bektaşi üzümü meyvesi, sadece bir ısırıktan sonra damak tadınızı ekşitecek keskin, ekşi bir tada sahiptir. Körilere bektaşi üzümü eklemek zor olabileceğinden, yemeğe ekşilik katmak için kurutulmuş bektaşi üzümü tozu kullanılması tercih edilir.
Bonus: Sitrik Asit
Sitrik asit, içinde bulunan ekşime ve koruyucu maddeler nedeniyle konserve domates, şekerleme ve alkolsüz içecekler gibi konserve gıdalarda yaygın olarak bulunur. Bununla birlikte, pişirmede ekşilik katmak için sitrik asit tozu da kullanılır. Bir çay kaşığı sitrik asit tozu, yemeğe keskin tatlar getirebilir. Bu nedenle, yukarıda listelenen yiyeceklerden herhangi birine sahip değilseniz ve tariflerinizde sirke kullanamıyorsanız, bu en iyi seçenektir.
Sindirimi iyileştirmek ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için günlük diyetinize ekşi yiyecekler ve içecekler eklemeyi deneyin.
Öyleyse oku: Beslenme Uzmanından Size Enerji Verecek 5 Doğal ve Desi Yaz İçeceği
İşte Yemeklerde Kullanabileceğiniz 8 Doğal Ekşilik Madde:
1. Domates
Domatesin tadı ekşi ve tatlıdır. Dünya çapında günlük yemek pişirmede sıklıkla kullanılan bir bileşendir. Domates, Hint mutfağının temel gıda maddesidir ve her yemeğin yıldızı olan köri yapımında kullanılır. Baharatlarla güzel bir şekilde eşleşir ve sakinleştirici ekşi bir tat katar.
Ekşilik katmak için köri ve salatalarda domates kullanın. Fotoğraf Kredisi: istock
2. Demirhindi
Demirhindi tropikal iklimde yetişir ve bu nedenle Hindistan’ın Güney bölgesinde yaygın olarak kullanılır ve aynı zamanda batı ve doğu kıyılarında da öne çıkar. Bu, diğerlerinin yanı sıra rasam ve sambhar gibi körilerde kullanılan çok güçlü bir ekşime maddesidir. Buna ek olarak, birçoğu hem tatlı hem de keskin olan demirhindi turşusu ile samosanın tadını çıkarır.
3.Limon
Hiçbir şey taze limon suyunun yerini tutamaz. Tüm dünyada limon, keskin lezzet ve ferahlatıcı aromayı getirmek için ekşi bir ajan olarak kullanılır. Doğası gereği narenciyedir ve C vitamini açısından zengindir. Limonlar genellikle acılaşabilecekleri için ısı altında pişirilmezler, bunun yerine tazelik ve keskinlik sağlamak için hazırlandıktan sonra yemeklere eklenirler.

Limon suyu C vitamini açısından zengindir. Fotoğraf Kredisi: istock
4. Kokum
Garcinia Indica olarak da bilinen bu keskin meyve, midemizi serin tutmaya yardımcı olan lifler ve antioksidanlar açısından zengindir. Keskin bir lezzet katmak için herhangi bir tarifte kullanılabilecek kurutulmuş kokum tozu yapabilirsiniz. Bunun dışında bu meyveden serinletici içecekler de yapabilirsiniz.

Kokum tropikal iklimde yetişir. Fotoğraf Kredisi: istock
5. Amchur Tozu
Amchur tozu ekleyerek herhangi bir yemeğin tadını artırabilirsiniz. Amchur tozu, çoğunlukla Hint yemeklerinde kullanılan kurutulmuş mangolardan yapılır. Sadece bir kaşık kuru mango tozu yemeğinizin tadını değiştirecek. Bunları karışık sebzelere, pindi choley’e vb. ekleyin.
Öyleyse oku: Bu Basit İpuçları Kısa Sürede Daha Kalın Pıhtı Yapmanıza Yardımcı Olacak
6. Lor Ekşisi
‘Khatti dahi’ olarak da bilinen ekşi kart, güçlü keskin bir tada sahiptir. Hindistan’da insanlar, sağlıklı bir ayran içeceği olan chaach ve ayrıca yoğurt bazlı bir köri olan kadhi yapmak için ekşi lor kullanırlar. Köri dışında evde mayalanmış ekşi hamur hazırlamak için de kullanabilirsiniz.

Loru evde kolayca hazırlayabilirsiniz. Fotoğraf Kredisi: istock
7. Bektaşi Üzümü Tozu
Hintçe’de, Hint bektaşi üzümü aynı zamanda amla olarak da adlandırılır. Bektaşi üzümü meyvesi, sadece bir ısırıktan sonra damak tadınızı ekşitecek keskin, ekşi bir tada sahiptir. Körilere bektaşi üzümü eklemek zor olabileceğinden, yemeğe ekşilik katmak için kurutulmuş bektaşi üzümü tozu kullanılması tercih edilir.
Bonus: Sitrik Asit
Sitrik asit, içinde bulunan ekşime ve koruyucu maddeler nedeniyle konserve domates, şekerleme ve alkolsüz içecekler gibi konserve gıdalarda yaygın olarak bulunur. Bununla birlikte, pişirmede ekşilik katmak için sitrik asit tozu da kullanılır. Bir çay kaşığı sitrik asit tozu, yemeğe keskin tatlar getirebilir. Bu nedenle, yukarıda listelenen yiyeceklerden herhangi birine sahip değilseniz ve tariflerinizde sirke kullanamıyorsanız, bu en iyi seçenektir.
Sindirimi iyileştirmek ve bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için günlük diyetinize ekşi yiyecekler ve içecekler eklemeyi deneyin.