Diyabet: Ciltteki 7 belirti, diyabetten etkilenip etkilenmediğinizi gösteriyor

Felaket

New member
Cilt kırmızı, kuru veya kaşıntılıysa, çok az kişi ciddi bir metabolik hastalıktan şüphelenir. Ancak bu tür şikayetlerin kesin nedeni bu olabilir. Tüm diyabetlilerin yaklaşık %80'inde cilt sorunları vardır. Bunun nedeni, artan kan şekeri seviyesinin hücrelere zarar vermesi ve böylece cilt yapısını da etkilemesidir.

Düsseldorf'taki Alman Diyabet Merkezi ve Alman Diyabet Araştırma Merkezi ortak bir platformda “Proteinlerin, yağların ve nükleik asitlerin sözde 'sakkarifikasyonu', diyabette cilt hastalıklarında merkezi bir rol oynuyor” dedi. “Bu moleküllerin ileri düzeyde sakrifikasyonu cildin yapısını ve işlevini değiştirebilir.”

Diyabette ortaya çıkabilecek altı cilt özelliği


Tip 2 diyabetli kişilerin etkilenme olasılığı tip 1 diyabetli kişilere göre daha yüksektir. Almanya'da toplamda yaklaşık 4,6 milyon kişi diyabet hastasıdır ve bunların çoğu tip 2'dir. Bazı durumlarda, bu diyabet türünün teşhis edilmesi on yıla kadar sürebilir. O zamana kadar, etkilenenlerin çoğu kalıcı olarak yüksek kan şekeri seviyeleri nedeniyle ikincil hastalıklardan muzdarip olmuştur.

Bazı cilt değişiklikleri, hastalık tespit edilmeden önce bile diyabetin erken bir belirtisi olabilir. Bunlar şunları içerir:

  1. sürekli kaşıntı
  2. son derece kuru cilt
  3. Cildin kızarıklığı
  4. ayaklarda şiddetli nasır oluşumu
  5. Yaralar ve zayıf yara iyileşmesi
  6. Avuç içlerinin sertleşmesi
  7. yüksek sıcaklıklarda veya fiziksel efor sırasında bile terleme olmaz
Cilt neden diyabete tepki verir?


Çalışmalar, diyabetli kişilerin çeşitli cilt hastalıklarına yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Ancak, iki hastalığın birbirleriyle tam olarak nasıl ilişkili olduğu her zaman net değildir.

Çoğu durumda, cilt reaksiyonunun ana nedeni artan kan şekeri seviyesidir. Yüksek seviyeler, vücuttaki keratinositler ve fibroblastlar gibi diğer şeyleri etkileyebilir. Keratinositler, cildi koruyan ve elastik tutan keratin üreten cilt yüzeyindeki hücrelerdir. Fibroblastlar bağ dokusunun bir parçasıdır. Ayrıca cildi elastik ve dayanıklı tutarlar.

İki hücre tipinin çalışması kalıcı olarak yüksek kan şekeri seviyesi nedeniyle bozulursa, bakteriler, virüsler ve mantarlar cilde daha kolay nüfuz edebilir. Yara iyileşmesi de daha zor hale gelir.

Diyabette en sık görülen bakteriyel enfeksiyonlardan biri, kırmızı lekelerin ciltte hızla yayıldığı, bazen lenf düğümlerinin şişmesi, ateş ve titremenin de eşlik ettiği erizipeldir. Eritrazma, genellikle deri kıvrımlarında, koltuk altlarında veya genital bölgede kırmızımsı kahverengiye dönüşen pullu lekelere neden olur.

Diyabetli hastalarda yaygın görülen mantar enfeksiyonları arasında, filamentöz bir mantarın neden olduğu ayak ve ayak parmakları arasındaki enfeksiyon olan tinea ve kaşıntılı, akıntılı ve yanan bölgelere yol açabilen Candida albicans mantarının neden olduğu enfeksiyonlar bulunur.

Diyabetin neden olduğu cilt sorunları – neler yapabilirsiniz?


İyi haber: Diyabet teşhis edilip doğru şekilde tedavi edilir edilmez çoğu cilt sorunu ortadan kalkacaktır. Kan şekeri seviyesi, hastaların diyabet uzmanlarıyla tanımladıkları bireysel hedef aralığında olmalıdır.

Alman Diyabet Merkezi ve Alman Diyabet Araştırmaları Merkezi ayrıca şu cilt ipuçlarını da sunmaktadır:

  • Cildinizi temiz tutun ve çok sık sabunla yıkayarak yağlanmasını önleyin.
  • Örneğin yağ banyoları, normal bir cilt losyonu veya üre içeren kremler ve merhemler ile cilde bol miktarda nem sağlayın.
  • Çok sıcak banyo ve duşlardan kaçının.
  • Ayaklarınıza iyi bakın ve her gün yara olup olmadığını kontrol edin. Parmak aralarına losyon, krem veya merhem sürmekten kaçının – o bölgede mantar enfeksiyonu yoksa. Oradaki ekstra nem mantarın büyümesini teşvik edebilir.
 
Üst