Dal 101: Vücudunuza, Sağlık Durumunuza ve Diyetinize Uygun Mercimeği Seçmek

Leila

Global Mod
Global Mod
Hint evlerinde dals, rahatlatıcı bir yemekten daha fazlasıdır; onlar temel bir besin maddesidir. Onları istediğiniz zaman yiyebilir ve sağlıklı bir yemek haline getirmek için bunları çeşitli şeylerle eşleştirebilirsiniz. Dalın protein ve lifle dolu olduğunu biliyoruz, ancak piyasada o kadar çok çeşit var ki, sizce bu mütevazı mutfak malzemesinin vücudumuzu etkilemesinin tek yolu bu mu? Eğer dal hayranıysanız ve onu her gün tüketmeyi seviyorsanız, o zaman doğru sayfadasınız. Bazı ortak dalların vücudumuzu nasıl etkilediğini ve dal ile ilgili diğer soruları öğrenelim.

Öyleyse okuyun: Bu Lezzetli Taraflar Sade Dal Chawal'ınızı Dönüştürecek

İşte Farklı Dallar Vücudunuzu Nasıl Etkiliyor:


Bağırsak ve hormon uzmanı Dr Alka Vijayan'a göre farklı dal çeşitleri vücudumuzu farklı şekilde etkiliyor.


1. Moong Dal


Parlak ve canlı moong dal, tüm mercimeklerin en güvenli ve en hafif olanıdır. Uzmanlara göre, gece boyunca ıslatılıp kimyon, sarımsak, zerdeçal ve sade yağ ile pişirildiğinde günlük tüketim için mükemmeldir. Ayrıca sarılık, uykusuzluk veya huzursuzlukla mücadele ediyorsanız moong dal vücudunuz için de faydalı olabilir.

2. Masur Dal


Masoor dal, karaciğeriniz için iyi olan Pitta dengeleyici özelliklere sahiptir. Uzman, masoor dal'ın aynı zamanda Vata dengesizliğini ve bağırsak, saç ve cilt kuruluğunu kolayca tetikleyebileceğinden günlük tüketim için tavsiye edilmeyen Toor dal'ın yerine harika bir alternatif olduğunu belirtiyor. Dahası, eğer böbrek taşlarıyla ve adet gecikmesiyle mücadele ediyorsanız o zaman masoor dal'ı diyetinize kesinlikle dahil etmelisiniz.

3. At Gramı Dal


Kulthi dal olarak da bilinen Horse Gram, böbrek taşlarını kırmak ve insülin direnciyle mücadele etmek için en iyi Pitta artırıcı özelliklere sahiptir. Ayrıca kabızlık, kalitesiz yumurta ve eklem ağrısı gibi sorunlarla da mücadele ediyorsanız, günlük diyetinize at gram dalını dahil etmeye çalışın. Ayrıca uzman, rahminizde çok fazla kan birikmesi varsa, ısınma ve itme için at gram dal yemeyi öneriyor.

4.Urad Dal


Urad dal, diğer dalların aksine, özellik bakımından son derece zıttır. Yapı itibariyle sümüksü, nemli ve kesinlikle kurumayan bir yapıya sahiptir. Osteoporoz ve osteoartritte kemik gücüyle mücadele ediyorsanız, uzman tarafından günlük diyetinize urad dal'ı dahil etmeniz önerilir. Bu dalın tüketilmesi aynı zamanda toplu dışkı oluşumuna da yardımcı olur ve aynı zamanda yetersiz kan akışını da düzeltir.

5. Nohut


Eğer kilo vermeyi düşünüyorsanız nohut dostunuz olabilir. Bunlar, Vata'nın ağırlaştırıcı özelliklerinin yanı sıra son derece kurutucu doğaları nedeniyle yağ hücrelerinin kurutulmasına yardımcı olur.

Haberler'den Son ve Son Dakika Haberleri

Dal Protein İhtiyaçlarınız İçin Yeterli mi?


Birçok kişi günlük olarak sadece dal tüketmenin günlük protein ihtiyacınızı karşılamak için yeterli olduğunu düşünüyor ancak öyle değil. Bütünsel sağlık koçu Luke Coutinho'ya göre mercimek ve baklagiller, metiyonin gibi temel amino asitlerden yoksun, tamamlanmamış proteinlerdir. Ancak dengeli bir öğün yediğinizden emin olmak için dalayı lizin oranı düşük, metiyonin açısından zengin olan pirinç ve buğdayla birleştirin. Bu iki besin maddesini birleştirdiğinizde insan sağlığı için gerekli olan temel amino asitlerle dolu hale gelir.

Bir Profesyonel Gibi Dal Nasıl Sindirilir?


Çeşitli dalların sağlığa birden fazla faydası olsa da, yüksek lif içeriği sayesinde bunları sindirmek çoğu kişi için bir görev gibi görünebilir. Ayurveda doktoru Varalakshmi Yanamandra dal yeme deneyiminizi sorunsuz hale getirmek için 5 ipucu öneriyor.

1. Islatın


Bağırsaklarınızı mutlu etmek istiyorsanız, dalmayı ıslamayı atlamayın. Sert dış yüzeyini parçalamak için en az 4-6 saat suda bekletin. Bu sindirimi kolaylaştıracak ve gaz ve şişkinlik olasılığını azaltacaktır.

2. Pişirmenin Ortasında Domates ve Limondan Kaçının


Evet, domates ve limon dalınızı lezzetli kılar, asitlikleri pişirme sırasında dalın derisini sertleştirerek sindirimi zorlaştırabilir. Uzman, önce domateslerin haşlanmasını, çekirdeklerinin çıkarılmasını ve daha sonra eklenmesini öneriyor. Limonu ise tamamen pişip yumuşadıktan sonra dalınıza ekleyin.

3. Tuzu en sona saklayın


Tuzu çok erken eklemek, dalın dışını daha sonra sertleştirebilir ve eşit olmayan pişirmeye yol açabilir. En iyi sonucu almak için, pişirme sırasında tuzu en sonunda ekleyin.

4. Baharat ve Yağ Kullanın


Baharatlar sadece lezzeti arttırmak için orada değildir. Menteşe, defne yaprağı ve ajwain kullanmak baklagillerdeki karmaşık karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olur, bu da gazı azaltır ve sindiriminizi daha pürüzsüz hale getirir. Yağ bazı sadece lezzet katmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun besinleri daha iyi emmesine de yardımcı olur.

Öyleyse okuyun:Urad Dal Cilt İçin: Cilt Sorunlarıyla Mücadele Etmek İçin 5 Harika Ev Çareleri

En sevdiğiniz dal türü hangisi? Aşağıdaki yorumlarda bize bildirin.
 
Üst