Corona kardeşleri KP.2 ve KP.3 artık Almanya'da yayılıyor

Felaket

New member
Hayır, Corona henüz bitmedi. Virüs hâlâ mutasyona uğruyor. Hala yeni varyantlar ortaya çıkıyor. Daima enfeksiyonlarla ve aşılarla oluşturduğumuz bağışıklıktan kurtulmayı hedefliyoruz. Başarılı olup olmadıkları henüz bilinmiyor. Uzmanlar şu anda özellikle iki değişkene odaklanıyor: KP.2 ve KP.3.

“FLiRT” çeşitleri artıyor


KP.2 ve KP.3, omikron türevi JN.1'in alt çizgileridir. Bu nedenle ona çok benzerler. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) sözcüsü Rosa Norman'a göre KP.3, JN.1'den yalnızca spike proteinindeki iki değişiklik açısından farklılık gösteriyor.

Hem KP.2 hem de KP.3 “FLiRT” varyantları olarak adlandırılır. Adını bu varyantların tek tek mutasyonlarında ortaya çıkan “F”, “L”, “R”, “T” harflerinden alıyor. Örneğin F456L mutasyonu. Bu, koronavirüsün başak proteininin reseptöründe bulunur.

Coronavirüs bu spike proteinini insan hücrelerine saldırmak için kullanıyor. Dış kabuğunda bulunur ve özellikle insan hücrelerinin yüzeyindeki ACE2 reseptörüne bağlanır. Bu, virüsün insan hücre zarıyla kaynaşmasına ve genetik materyalini çoğalmaya devam edeceği hücrenin iç kısmına taşımasına olanak tanır. Bu nedenle spike proteini, koronavirüs tedavileri ve aşıları için bir hedeftir. Ancak mutasyona sahipse bu, önceki enfeksiyonlardan ve aşılardan kaynaklanan bağışıklığı atlatma riskini artırır ve koronavirüsü ve mutasyonlarını bu kadar sinsi yapan da tam olarak budur.

KP.2 ve KP.3 ABD ve Avrupa'da yayılıyor


Robert Koch Enstitüsü'nün (RKI) mevcut izlemesine göre, KP.2 ve KP.3 (son durum, 3 – 9 Haziran) her biri hemen altında Yeni enfeksiyonların yüzde 21'i RKI'ye göre her iki varyant da ilk kez 18 Mart haftasında (%1,85) tescil edildi. Bu varyant diğer Avrupa ülkelerinde de yayılıyor.

ABD'de KP.2 ve KP.3 zaten hakim durumda. CDC'ye göre, önceki haftalarda sırasıyla yüzde 22,5 ve yüzde 25 ile en büyük enfeksiyon payını onlar oluşturdu.

KP.2 ve KP.3'ün belirtileri


Artık virüsün mutasyona uğraması ve yeni varyantların oluşması tamamen normal. Ancak bunlar aslında bağışıklık sistemini atladığında tehlikeli hale gelir. O zaman vaka sayısı yeniden artmakla kalmayacak, aynı zamanda daha ciddi vakalar da yeniden ortaya çıkabilecektir.

Şu anda KP.2 ve KP.3'ün ciddi hastalığa neden olması pek olası değildir. CDC'ye göre buna dair “mevcut bir kanıt” yok. Ayrıca bu “FLiRT” varyantlarıyla enfeksiyon, aşağıdaki gibi klasik korona semptomlarına neden olur:

  • Ateş
  • titreme
  • Öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Kas ağrıları
  • Solunum Problemleri
  • Koku ve tat kaybı
  • tükenmişlik
  • Gastrointestinal problemler
Atık sularda korona vakalarında hafif bir artış görülüyor


Her iki varyantın da enfeksiyon sayısında artışa neden olup olmayacağı henüz belirsiz. 22. takvim haftasına kadar RKI, Kovid vakasında yedi gün içinde 100.000 kişi başına 300 enfeksiyona doğru hafif bir artış eğilimi kaydetti. Bu nedenle enfeksiyon oranı çok düşük düzeydedir.

Ancak Almanya'da artık zorunlu korona testleri yapılmadığından mevcut raporlama rakamlarının örneklere ve tahminlere dayandığını belirtmek gerekir.

Bu nedenle RKI uzmanları atık suyu da inceliyor. Bu izleme, “son haftalarda çok düşük düzeyde hafif bir artış eğilimi” gösterdi. Birkaç hafta süren düşük ve stabil değerlerin ardından atık sudaki viral yükte hafif bir artış görüldü. 22. takvim haftasında Sars-CoV-2'nin viral yükü yaklaşık Litre başına 44.000 gen kopyası.

22. hafta için, toplam nüfusun yüzde 19,5'ini kapsayan 82 kanalizasyon arıtma tesisinden veriler mevcuttu. Önceki hafta 116 kanalizasyon arıtma tesisinden elde edilen veriler nüfusun yaklaşık yüzde 24'ünü kapsıyordu.

FliRT çeşitleri bağışıklık korumasını atlayabilir – kendinizi nasıl korursunuz


Bu hafif artışın ne ölçüde KP.2'den kaynaklandığı önümüzdeki haftalarda netleşecek. Ancak uzmanlara göre bu, mutlaka bir yaz dalgasının başlangıcı anlamına gelmiyor. Ancak enfeksiyon riskinin genellikle sıcak aylarda azaldığı dikkat çekicidir. ABD'li doktor Eric Topol, risk gruplarının bu nedenle dikkatli olması gerektiğini tavsiye ediyor.

Yakın zamanda bir haber bülteninde yeni varyantın riskleri hakkında yorum yaptı. Yakın zamanda ortaya çıkan bir JN.1 enfeksiyonunun, FliRT enfeksiyonlarına karşı belirli bir derecede koruma sağladığını varsayıyor. Japonya'da yapılan bir ön baskı çalışması da KP.2'nin JN.1'den daha az bulaşıcı olduğunu gösteriyor.

Aşılamada ise durum farklıdır. Time'ın haberine göre, daha ileri baskı öncesi çalışmalar, FLiRT varyantlarının bağışıklık korumasını JN.1'e göre daha iyi atlatabileceğini öne sürüyor. Topol “Bu iyi değil” diyor.

Araştırmacı bu nedenle risk gruplarının dikkatli olmaya devam etmesini ve aşı yaptırmasını öneriyor. Yaşlı insanlar, kronik hastalıkları olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için enfeksiyon, çeşidi ne olursa olsun hâlâ ciddi olabilir.

Daimi Aşılama Komitesi (Stiko), risk gruplarına ve 60 yaş ve üzeri tüm kişilere tavsiyelerde bulunmaya devam ediyor yıllık takviye aşısı şu anda WHO tarafından tavsiye edilen bir varyant uyarlamasıyla. Hatta denenmiş ve test edilmiş koruyucu önlemler bile vardır.

  • mesafeyi koru
  • İçeride maskeler ve
  • düzenli el yıkama
enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı olur.
 
Üst