Kahvaltıda yumurtayı sevmiyor musun? Sabahları taze pişmiş yumurta yemenin çok sağlıklı bir yanı var. Bildiğiniz gibi, yumurta hazırlamanın birçok lezzetli yolu vardır ve her birimizin bir favorisi vardır. Bugün sizi, normal çırpılmış yumurtalarınıza lezzetli bir hava katacak başka bir seçeneğe göz atmaya davet ediyoruz. Sevilen bir Türk lezzeti olan Menemen’den bahsediyoruz. Bu yumurta yapma yöntemini bir kez denediğinizde, eski yöntemlere geri dönmenin zor olduğunu göreceksiniz. Bu yemeğin yapılması son derece basittir ve mutfağınızda bulabileceğiniz basit malzemeler gerektirir. Üstelik sadece 15-20 dakikada hazır!
Öyleyse oku: Yemek Pişirme İpuçları: Hayatınızı Kolaylaştıracak Akıllara durgunluk veren 7 Yumurta Tüyosu
Menemen Nedir?
Menemen basit malzemeler gerektirir. Fotoğraf Kredisi: Pexels
Menemen, soğan, biber, domates ve otlar karışımı ile çırpılmış yumurta içeren Türk usulü bir yumurta yemeğidir. Adını Türkiye’nin batısındaki İzmir ilinde küçük bir kasabadan almıştır. Geleneksel tariflerde, Türk mutfağında yaygın olan bir yeşil acı biber türü olan sivri biber kullanılır. Benzer bir biber veya yeşil biber (dolmalık biber) ile değiştirebilirsiniz. Menemen’e lezzet katmak için kullanılan bir diğer geleneksel malzeme de Halep biberidir. Onun yerine karabiber ve kırmızı biber gevreği (paprika) karışımı kullanabilirsiniz. Bu yemeğin bazı versiyonlarında yumurtaların yanı sıra mantar, peynir ve/veya belirli soğuk et türleri de eklenir. Böylece, her zaman beğeninize göre özelleştirebilirsiniz!
Öyleyse oku: Anda Keema Ghotala: Bu Lezzetli Tarifle Yumurta ve Keema’nın En İyisini Alın
Menemen ve Shakshouka Arasındaki Fark Nedir?
Shakshouka’nın Kuzey Afrika’da ortaya çıktığına inanılıyor. Fotoğraf Kredisi: Pixabay
Menemen’in Türkiye’den, Shakshouka’nın ise Kuzey Afrika’dan geldiği yaygın olarak kabul edilmektedir. Her iki lezzetin de temeli tipik olarak zeytinyağında sotelenmiş domates, soğan ve biberle yapılır. Ancak yumurtaların pişirilme yöntemi ve kullanılan baharatlar farklılık göstermektedir. Menemen çırpılmış yumurtayı andırırken, shakshuka daha çok haşlanmış yumurta yemeğidir. İkincisinde, yumurtaların bütün kalmasına izin verilir ve yemeğin güveç benzeri bir kıvamı vardır. Menemen daha yumuşak, ipeksi bir dokuya sahiptir. Ayrıca shakshouka’ya sıklıkla kimyon eklenirken, menemenlerde isteğe bağlıdır. Shakshouka’nın tam tarifi için buraya tıklayın. Menemen gelince, aşağıdaki kolay tarifimizle başlayın:
Evde Menemen Nasıl Yapılır | Domates ve Biberli Çırpılmış Yumurta İçin Hızlı Tarif
Menemen yarım saatten kısa sürede hazır olabiliyor. Fotoğraf Kredisi: Pixabay
Yumurtaları tuz ve karabiberle çırpın ve hazır tutun. Bu yemeğin yapımında geleneksel olarak sahan adı verilen bir tür çift kulplu tava kullanılır. Bunun yerine sığ bir tencere veya geniş tabanlı kadhai kullanabilirsiniz. Tencereye yağı alıp yemeklik doğranmış kuru soğanı ve sivri biberi koyup kavurun. Daha sonra doğranmış ve püre haline getirilmiş domatesleri ekleyin. İyice karıştırın. Kırmızı biber gevreği, kekik ve tuz ekleyin. Kekik gibi başka otlar eklemek isteğe bağlıdır. Doğranmış yeşil biberi/biberi ekleyin ve tüm malzemeleri birlikte soteleyin. Domatesler yumuşayınca çırpılmış yumurtalı karışımı dökün ve hafifçe karıştırarak pişirin. Menemenleri maydanozla süsleyin ve ekmekle birlikte sıcak servis yapın.
Türk Çırpılmış Yumurta tarifinin tamamı için buraya tıklayın.
Bir sonraki kahvaltınız için menemen yapmayı deneyin ve nasıl beğendiğinizi bize bildirin!
Öyleyse oku: Mükemmel Yumurtalar Yapmak İçin 6 Kolay İpucu Sunny Side Up
Öyleyse oku: Yemek Pişirme İpuçları: Hayatınızı Kolaylaştıracak Akıllara durgunluk veren 7 Yumurta Tüyosu
Menemen Nedir?
Menemen basit malzemeler gerektirir. Fotoğraf Kredisi: Pexels
Menemen, soğan, biber, domates ve otlar karışımı ile çırpılmış yumurta içeren Türk usulü bir yumurta yemeğidir. Adını Türkiye’nin batısındaki İzmir ilinde küçük bir kasabadan almıştır. Geleneksel tariflerde, Türk mutfağında yaygın olan bir yeşil acı biber türü olan sivri biber kullanılır. Benzer bir biber veya yeşil biber (dolmalık biber) ile değiştirebilirsiniz. Menemen’e lezzet katmak için kullanılan bir diğer geleneksel malzeme de Halep biberidir. Onun yerine karabiber ve kırmızı biber gevreği (paprika) karışımı kullanabilirsiniz. Bu yemeğin bazı versiyonlarında yumurtaların yanı sıra mantar, peynir ve/veya belirli soğuk et türleri de eklenir. Böylece, her zaman beğeninize göre özelleştirebilirsiniz!
Öyleyse oku: Anda Keema Ghotala: Bu Lezzetli Tarifle Yumurta ve Keema’nın En İyisini Alın
Menemen ve Shakshouka Arasındaki Fark Nedir?

Shakshouka’nın Kuzey Afrika’da ortaya çıktığına inanılıyor. Fotoğraf Kredisi: Pixabay
Menemen’in Türkiye’den, Shakshouka’nın ise Kuzey Afrika’dan geldiği yaygın olarak kabul edilmektedir. Her iki lezzetin de temeli tipik olarak zeytinyağında sotelenmiş domates, soğan ve biberle yapılır. Ancak yumurtaların pişirilme yöntemi ve kullanılan baharatlar farklılık göstermektedir. Menemen çırpılmış yumurtayı andırırken, shakshuka daha çok haşlanmış yumurta yemeğidir. İkincisinde, yumurtaların bütün kalmasına izin verilir ve yemeğin güveç benzeri bir kıvamı vardır. Menemen daha yumuşak, ipeksi bir dokuya sahiptir. Ayrıca shakshouka’ya sıklıkla kimyon eklenirken, menemenlerde isteğe bağlıdır. Shakshouka’nın tam tarifi için buraya tıklayın. Menemen gelince, aşağıdaki kolay tarifimizle başlayın:
Evde Menemen Nasıl Yapılır | Domates ve Biberli Çırpılmış Yumurta İçin Hızlı Tarif

Menemen yarım saatten kısa sürede hazır olabiliyor. Fotoğraf Kredisi: Pixabay
Yumurtaları tuz ve karabiberle çırpın ve hazır tutun. Bu yemeğin yapımında geleneksel olarak sahan adı verilen bir tür çift kulplu tava kullanılır. Bunun yerine sığ bir tencere veya geniş tabanlı kadhai kullanabilirsiniz. Tencereye yağı alıp yemeklik doğranmış kuru soğanı ve sivri biberi koyup kavurun. Daha sonra doğranmış ve püre haline getirilmiş domatesleri ekleyin. İyice karıştırın. Kırmızı biber gevreği, kekik ve tuz ekleyin. Kekik gibi başka otlar eklemek isteğe bağlıdır. Doğranmış yeşil biberi/biberi ekleyin ve tüm malzemeleri birlikte soteleyin. Domatesler yumuşayınca çırpılmış yumurtalı karışımı dökün ve hafifçe karıştırarak pişirin. Menemenleri maydanozla süsleyin ve ekmekle birlikte sıcak servis yapın.
Türk Çırpılmış Yumurta tarifinin tamamı için buraya tıklayın.
Bir sonraki kahvaltınız için menemen yapmayı deneyin ve nasıl beğendiğinizi bize bildirin!
Öyleyse oku: Mükemmel Yumurtalar Yapmak İçin 6 Kolay İpucu Sunny Side Up