Chhath Puja 2024, 05 Kasım 2024 tarihinde kutlanacak. Chhath Puja günlerinde oruç tutan kadınlar, Güneş Tanrısı'na dua ediyor ve ona ibadet ediyor. Bu festival sırasında kadınların erken kalkıp Lord Surya'ya su ve çiçek sunmaları ve ardından çocuklarının iyiliği için oruç tutmaları gerekiyor. Bu festival için laddu, thekua, kheer gibi pek çok yemek adak olarak hazırlanıyor. Size Bihar'a özel birkaç geleneksel gıda maddesini tarifleriyle birlikte getiriyoruz. Bu tarifler kesinlikle Chhath festivalini kutlamak için oluşturulabilir!
Ayrıca Okuyun: Chhath Puja 2024 Ne Zaman? Tarihi İşaretleyin ve Kutlama İçin Mükemmel 5 Lezzetli Tarif
İşte Chhath Puja 2024 için 5 Kolay Geleneksel Tarif:
1. Thekua
Thekua, Chhath Puja sırasında en popüler prasaddır. Kuru tatlıdır ve buğday unu, kuru hindistan cevizi, chasni (eritilmiş şeker) ve sade yağdan yapılır. Thekua çoğunlukla Chhath Puja'nın ikinci gününde hazırlanır ve ardından Güneş Tanrısı'na sunulur.
İçindekiler:
Chhath Puja 2022: Kaddu Bhaat, Dal ve Chawal ile servis ediliyor
2. Kaddu Bhaat
Bu muhteşem sabzi en çok Chhath'ta popülerdir. Himalaya tuzu veya sendha namak ile Kaddu/Lauki (Şişe Kabağı) ile yapılır ve yağda pişirilir. Bu leziz sabzi, kızarmış Poori veya pilavla eşleştirildiğinden, orucu açmak için mükemmel bir yemek haline gelir.
İçindekiler:
Chhath Puja 2022: Hara Chana, Chhath'ta mutlaka bulunması gereken bir tarif.
3. Hara Chana
Hara chana (veya yeşil chana), Chhath'a özel thali'de bulacağınız bir başka lezzetli yemektir. Yeşil chana, gece boyunca suya batırılır ve ertesi gün, biraz yeşil biber ve kimyon tohumu ile birlikte yağda hazırlanır.
İçindekiler –
Chhath Puja 2022: Tıpkı kheer gibi Rasiyaw da popüler bir tatlıdır.
4. Puri/Roti (Chapati) ile Rasiyaw (Pirinç Kheer)
Rasiyaw temelde pirinç kheeridir, ancak şeker yerine jaggery (veya gur) bulunur. Neredeyse normal kheer gibi pirinç, su ve sütle hazırlanır. Bu tatlı Chhath puja yemeğini tamamlıyor. Tüketime sunulmadan önce özel olarak Surya Devta'ya sunulmaktadır. En iyi Dal Puri/Puri/Roti ile eşleştirilir.
İçindekiler:
Chhath Puja 2022: Chhath için bu eşsiz ladduları yapın.
5. Kasar Ke Laddu
Thekua ve pirinç kheeri dışında başka bir tatlı türü de yapılır. Yapımı oldukça kolay ve birkaç dakika içerisinde hazır oluyor. Toz pirinç, Jaggery Tozu, Ghee ve Rezeneden yapılmıştır. Kasar ke Laddu, Sandhya Arghya gününde Chhath Puja'da yapılan böyle bir prasaddır.
İçindekiler –
Yasal Uyarı: Bu makalede ifade edilen görüşler yazarın kişisel görüşleridir. Haberler bu makaledeki hiçbir bilginin doğruluğundan, eksiksizliğinden, uygunluğundan veya geçerliliğinden sorumlu değildir. Tüm bilgiler olduğu gibi sağlanmaktadır. Makalede yer alan bilgi, gerçek veya görüşler Haberler'nin görüşlerini yansıtmamaktadır ve Haberler bunlar için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.
Ayrıca Okuyun: Chhath Puja 2024 Ne Zaman? Tarihi İşaretleyin ve Kutlama İçin Mükemmel 5 Lezzetli Tarif
İşte Chhath Puja 2024 için 5 Kolay Geleneksel Tarif:
1. Thekua
Thekua, Chhath Puja sırasında en popüler prasaddır. Kuru tatlıdır ve buğday unu, kuru hindistan cevizi, chasni (eritilmiş şeker) ve sade yağdan yapılır. Thekua çoğunlukla Chhath Puja'nın ikinci gününde hazırlanır ve ardından Güneş Tanrısı'na sunulur.
İçindekiler:
- Tam buğday unu – 1 3/4 su bardağı
- İrmik – 1/4 bardak
- Kurutulmuş Hindistan Cevizi – 1/4 bardak
- Ghee (Sade Tereyağı) – 3 yemek kaşığı
- Rezene tohumları (Saunf) – 1 yemek kaşığı
- Kakule tozu (Elaichi tozu) – 1/2 yemek kaşığı
- 10-12 kaju fıstığı, küçük parçalar
- Rendelenmiş Jaggery – 3/4 bardak
- Su – 1/2 su bardağı (110 ml)
- Thekuayı kızartmak için sıvı yağ
- Bir kaseye 3/4 su bardağı rendelenmiş jaggery ekleyin ve içine 110ml su ekleyin. Jaggery su ile çözülene kadar kısık ateşte sık sık karıştırın. Kullanmadan önce jaggery şurubunu tamamen soğuması için bir kenara koyun.
- Geniş bir karıştırma kabı alın ve içine 1 ve 3/4 su bardağı tam buğday unu, 1/4 su bardağı irmik, 1/4 su bardağı kurutulmuş hindistan cevizi, 1 çay kaşığı rezene tohumu, 1/2 çay kaşığı kakule tozu, 2 yemek kaşığı kıyılmış kaju fıstığı ekleyin. Tüm kuru malzemeleri iyice karıştırın.
- Kaseye 3 yemek kaşığı tereyağı ekleyin ve kırıntılar oluşana kadar eşit şekilde karıştırın.
- Jaggery şurubunu yavaş yavaş, azar azar buğday unu karışımına ekleyin ve sert bir hamur yapın.
- Hamurun üzerini nemli bir bezle veya streç filmle tamamen kapatıp en az bir saat dinlenmeye bırakın.
- Hamuru bir kez daha yoğurup elinizde küçük bir parça koparıp yuvarlak şekil verin. Daha sonra avucunuzla bastırarak düzleştirin. Yaprağı kürdan yardımıyla işaretleyin veya tercihinize göre herhangi bir tasarım oluşturabilirsiniz. Tüm işlemi tekrarlayın ve hamurun geri kalanıyla hamura şekil verin.
- Tavayı ateşe koyun ve tamamen kurumasını bekleyin. Thekua'yı iyice kızartmak için yeterli miktarda yağ ekleyin.
- Yağı orta ateşte ısıtın.
- Thekuaları tek tek yağın içine atıp orta-kısık ateşte kızartın. Tavayı aşırı doldurmayın.
- Altın kahverengi olana kadar eşit şekilde kızartın. Eşit şekilde pişmeleri için bunları belirli aralıklarla çevirin.
- Tekuadaki fazla yağı boşaltın ve doku kaplı bir tabağa koyun. Doku fazla yağı emecektir.
- Thekua'nın tamamen soğumasını bekleyin ve hava geçirmez bir kapta saklayın.
Chhath Puja 2022: Kaddu Bhaat, Dal ve Chawal ile servis ediliyor
2. Kaddu Bhaat
Bu muhteşem sabzi en çok Chhath'ta popülerdir. Himalaya tuzu veya sendha namak ile Kaddu/Lauki (Şişe Kabağı) ile yapılır ve yağda pişirilir. Bu leziz sabzi, kızarmış Poori veya pilavla eşleştirildiğinden, orucu açmak için mükemmel bir yemek haline gelir.
İçindekiler:
- Balkabağı – 500 gr
- kırmızı biber tozu – 1 yemek kaşığı
- Sıvı yağ – kızartmak için
- Tuz – damak tadına göre
- Kişniş Tozu – 1 yemek kaşığı
- Zerdeçal Tozu – 1/3 yemek kaşığı
- Çemen otu tohumu – 1/4 yemek kaşığı
- Desenli Tohumlar – 1/2 yemek kaşığı
- Kuru Mango Tozu – 1/4 yemek kaşığı
- Şeker – 2 yemek kaşığı
- Kişniş – taze, ince doğranmış
- Bir tavayı yüksek ateşe koyun.
- Yağ ekleyin.
- Yağ ısındığında gazı kısık ateşe getirin ve desenli tohumları, çemen otu tohumlarını ve bir tutam asafeatida, zerdeçal tozu, kişniş tozu, zencefil yeşili soğuk macun ve kırmızı soğuk toz ekleyin.
- Bunları iyice karıştırın.
- 1/2 su bardağı su ekleyin. İyice karıştırıp 1/2 dakika kızartın.
- Doğranmış kabak parçalarını ve tuzu ekleyin. İyice karıştırın.
- Kapağını kapatıp orta ateşte 8 dakika pişirin.
- 8 dakika sonra kaşıkla bastırarak kontrol edin. Pişirilirse parçalar kolayca kırılır. Balkabağını hafif bir baskıyla ezerek kalın bir sos elde edin.
- Siyah tuz, şeker, kuru mango tozu ekleyin ve iyice karıştırın.
- Kişniş yapraklarını ekleyin ve iyice karıştırın. Ve ateşi söndürün.
- Kişniş yapraklarıyla süsleyin ve pilavla çok lezzetli lezzetin tadını çıkarın.
Chhath Puja 2022: Hara Chana, Chhath'ta mutlaka bulunması gereken bir tarif.
3. Hara Chana
Hara chana (veya yeşil chana), Chhath'a özel thali'de bulacağınız bir başka lezzetli yemektir. Yeşil chana, gece boyunca suya batırılır ve ertesi gün, biraz yeşil biber ve kimyon tohumu ile birlikte yağda hazırlanır.
İçindekiler –
- Yeşil nohut – 1 su bardağı (150-165 Gm)
- Domates – 1 adet
- Yeşil biber – 1 adet
- Kişniş tozu – 1 yemek kaşığı
- Kimyon tohumları – 1 yemek kaşığı
- Zencefil – 1 inç
- Sendha namak – Zevkinize göre
- Zerdeçal – 1 yemek kaşığı
- Sıvı yağ – 2 yemek kaşığı
- Kıyılmış kişniş yaprakları
- Bir tavada yağı ısıtın.
- Kimyon tohumlarını, rendelenmiş zencefili ve doğranmış yeşil biberleri ekleyin ve kısık ateşte iyice karıştırın.
- İnce doğranmış domatesi ekleyip kısık ateşte 5 dakika pişirin.
- Zerdeçal ve kişniş tozunu sendha namak ile birlikte ekleyin ve 2 dakika iyice karıştırın.
- Tavaya yeşil chanayı ekleyip iyice karıştırın ve tavanın kapağını kapatın. 4-5 dakika pişirin.
- Tavaya biraz su ekleyip kısık ateşte 10 dakika daha pişirin.
- Kişniş yapraklarıyla süsleyerek yemeye hazır hale getirin.
Chhath Puja 2022: Tıpkı kheer gibi Rasiyaw da popüler bir tatlıdır.
4. Puri/Roti (Chapati) ile Rasiyaw (Pirinç Kheer)
Rasiyaw temelde pirinç kheeridir, ancak şeker yerine jaggery (veya gur) bulunur. Neredeyse normal kheer gibi pirinç, su ve sütle hazırlanır. Bu tatlı Chhath puja yemeğini tamamlıyor. Tüketime sunulmadan önce özel olarak Surya Devta'ya sunulmaktadır. En iyi Dal Puri/Puri/Roti ile eşleştirilir.
İçindekiler:
- Pirinç 50 gram (1/4 su bardağı)
- Sıvı yağ – 1 yemek kaşığı
- Kakule – 3-4 adet
- Süt – 1000ml
- Şeker – 4-5 yemek kaşığı. Tadına göre ayarlayın
- Kıyılmış fındık – 3-4 yemek kaşığı
- Gül Suyu, Kesar & Kewra – 1 yemek kaşığı (İsteğe bağlı)
- Su berraklaşana kadar pirinci durulayın.
- Daha sonra pirinci 20 ila 30 dakika kadar yeterli suda bekletin. 30 dakika dolduğunda pirinci bir kevgir kullanarak süzün ve bir kenara koyun.
- Ağır tabanlı bir tavayı orta ateşte ısıtın. Daha sonra üzerine 1 çay kaşığı sade yağ ekleyin ve ardından ıslatılmış ve süzülmüş pirinci ekleyin.
- 3-4 adet ezilmiş yeşil kakule kabuğu ekleyin.
- Pirinci yağ ve kakule ile birlikte 1 ila 2 dakika boyunca aromatik hale gelene kadar sürekli karıştırarak atın.
- Daha sonra sütü tencereye ekleyin ve iyice karıştırın. Isıyı orta-yüksek seviyeye ayarlayın.
- Sütü kaynamaya bırakın, bu yaklaşık 10-12 dakika sürecektir. Sütün tavanın dibine yapışmaması için arada karıştırın.
- Süt kaynayınca ateşi kısın ve kheer'in kısık ateşte yaklaşık 25 dakika pişmesine izin verin. Her 2 dakikada bir karıştırın. Süt koyulaşacak ve pirinç tamamen pişecektir. Daha koyu kheer istiyorsanız bu noktada 15 dakika daha pişirin.
- Şekeri ekleyip karıştırın. Bu yüzden fındıkları ekleyin.
- Kheer'i 5 dakika daha pişirin. Şeker tamamen çözülmelidir. Bu noktada kheer'iniz çok kalın görünmüyorsa endişelenmeyin. Soğudukça kalınlaşmaya devam edecektir.
- Tavayı ocaktan alın. Gül suyunu, Kewra'yı ve Kesar'ı (eğer kullanıyorsanız) karıştırın. Daha fazla fındıkla süsleyin ve sıcak veya soğuk olarak servis yapın.
- Ayrıca yemeden önce soğutabilir veya sıcak olarak da yiyebilirsiniz.
Chhath Puja 2022: Chhath için bu eşsiz ladduları yapın.
5. Kasar Ke Laddu
Thekua ve pirinç kheeri dışında başka bir tatlı türü de yapılır. Yapımı oldukça kolay ve birkaç dakika içerisinde hazır oluyor. Toz pirinç, Jaggery Tozu, Ghee ve Rezeneden yapılmıştır. Kasar ke Laddu, Sandhya Arghya gününde Chhath Puja'da yapılan böyle bir prasaddır.
İçindekiler –
- Toz pirinç – 1kg
- Jaggery tozu – 500 gram
- Sıvı yağ – 1/2 kg
- Rezene tohumları – 1/2 bardak
- Büyük bir tencereye iri öğütülmüş pirinci koyun.
- Rezene tohumlarını, jaggery tozunu ve ghee'yi ekleyin ve tüm malzemeleri iyice karıştırın.
- Alın ve hafif ellerinizle bastırın ve küçük yuvarlak toplar yapın.
- Kasar Laddu'nuzu hazırlayın.
- Bu ladduları birkaç gün boyunca yiyebilirsiniz.
Yasal Uyarı: Bu makalede ifade edilen görüşler yazarın kişisel görüşleridir. Haberler bu makaledeki hiçbir bilginin doğruluğundan, eksiksizliğinden, uygunluğundan veya geçerliliğinden sorumlu değildir. Tüm bilgiler olduğu gibi sağlanmaktadır. Makalede yer alan bilgi, gerçek veya görüşler Haberler'nin görüşlerini yansıtmamaktadır ve Haberler bunlar için herhangi bir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmez.