Bir araştırmaya göre tam yağlı süt, krema, dondurulmuş yoğurt, tereyağı ve sade yağ içeren yüksek yağlı süt ürünleri tüketmek yağlı karaciğer hastalığı riskini artırabilir. Hepatoloji Raporları Dergisi'nde yayınlanan çalışma, yağsız süt, süzme peynir ve az yağlı peynir gibi düşük orta yağlı süt ürünlerinin koruyucu olabileceğini ve metabolik fonksiyon bozukluklarını önlemek için yüksek yağlı süt ürünlerine tercih edilmesi gerektiğini gösterdi. ilişkili steatotik karaciğer hastalığı (MASLD). MASLD beslenmeyle ilgilidir, ancak yüksek yağlı ve az yağlı süt ürünleri arasında bir ilişki olduğuna dair kanıt eksiktir.
Boşluğu doldurmak için İsrail'deki Kudüs İbrani Üniversitesi'nden bir araştırmacı ekibi, fareler üzerinde deneysel çalışmalar ve gözlemsel bir insan çalışması gerçekleştirerek bu ilişkiyi değerlendirdi. Az-orta yağlı, az şekerli süt ürünlerinin, yüksek yağlı süt ürünlerinden daha koruyucu olduğunu buldular. Genel olarak yüksek yağlı diyetler zararlı olabilir.
Araştırmacılar, “Az yağlı, az şekerli süt ürünlerini tercih etmek ve yüksek yağlı süt ürünleri alımını en aza indirmek tavsiye edilebilir; ancak bulgularımızın genellenebilirliğine izin vermek için ek kanıtlara ihtiyaç var” dedi. Hayvan çalışmasında, 6 haftalık erkek fareler, 12 hafta boyunca domuz yağı, soya fasulyesi yağı ve süt yağından oluşan yüksek yağlı bir diyetle (HFD) beslendi.
Tüm HFD'ler benzer kilo alımına ve steatoza neden oldu ve karaciğer enzimlerini etkilemedi. Süt yağı, serum kolesterolünü ve ileri glikasyon son ürünleri (AGE'ler) düzeylerini domuz yağı veya soya fasulyesi yağından daha fazla artırır. Ayrıca ekip, 316 hastada düşük-orta yağlı, düşük şekerli süt ürünlerinin yüksek tüketiminin, MASLD görülme riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olduğunu buldu.
“Yüksek yağlı, az şekerli süt ürünlerinin sürekli yüksek tüketimi, MASLD'nin yeni başlangıcı/kalıcılığı için daha büyük olasılıklarla ilişkilendirildi”. Ancak ekip, ne düşük-orta ne de yüksek yağlı süt tüketiminin fibrozla ilişkili olmadığını buldu.
Yasal Uyarı: Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.
Boşluğu doldurmak için İsrail'deki Kudüs İbrani Üniversitesi'nden bir araştırmacı ekibi, fareler üzerinde deneysel çalışmalar ve gözlemsel bir insan çalışması gerçekleştirerek bu ilişkiyi değerlendirdi. Az-orta yağlı, az şekerli süt ürünlerinin, yüksek yağlı süt ürünlerinden daha koruyucu olduğunu buldular. Genel olarak yüksek yağlı diyetler zararlı olabilir.
Araştırmacılar, “Az yağlı, az şekerli süt ürünlerini tercih etmek ve yüksek yağlı süt ürünleri alımını en aza indirmek tavsiye edilebilir; ancak bulgularımızın genellenebilirliğine izin vermek için ek kanıtlara ihtiyaç var” dedi. Hayvan çalışmasında, 6 haftalık erkek fareler, 12 hafta boyunca domuz yağı, soya fasulyesi yağı ve süt yağından oluşan yüksek yağlı bir diyetle (HFD) beslendi.
Tüm HFD'ler benzer kilo alımına ve steatoza neden oldu ve karaciğer enzimlerini etkilemedi. Süt yağı, serum kolesterolünü ve ileri glikasyon son ürünleri (AGE'ler) düzeylerini domuz yağı veya soya fasulyesi yağından daha fazla artırır. Ayrıca ekip, 316 hastada düşük-orta yağlı, düşük şekerli süt ürünlerinin yüksek tüketiminin, MASLD görülme riskinin daha düşük olmasıyla ilişkili olduğunu buldu.
“Yüksek yağlı, az şekerli süt ürünlerinin sürekli yüksek tüketimi, MASLD'nin yeni başlangıcı/kalıcılığı için daha büyük olasılıklarla ilişkilendirildi”. Ancak ekip, ne düşük-orta ne de yüksek yağlı süt tüketiminin fibrozla ilişkili olmadığını buldu.
Yasal Uyarı: Başlık dışında bu hikaye Haberler personeli tarafından düzenlenmemiştir ve ortak bir yayından yayınlanmıştır.