Brit dergisi Merkel'in 16 yılını mercek altına alıyor: “Hayali bir dünyada”

Felaket

New member
Ünlü İngiliz dergisi “The Economist” için kesin olan bir şey var: Angela Merkel'in 16 yıllık görev süresi, Almanya'yı “bir kez daha Avrupa'nın ekonomik açıdan hasta adamı” haline getiren “reformlar olmadan karmakarışık” bir dönemdi.

Almanya, bundan 25 yıl önce The Economist dergisi tarafından “Avrupa'nın hasta adamı” olarak tanımlanıyordu. Takip eden yıllarda, örneğin derginin Almanya özelinde Merkel'in bir başka seçim zaferi elde edeceği umudunu bağladığı 2013 yılında olduğu gibi ara sıra daha iyimser değerlendirmeler olsa da, onun şansölyeliğine ilişkin nihai karar artık çok daha katı.

“Bayan Merkel Almanya'yı uzun bir jeopolitik ve ekonomik uykuya soktu”


Köşeye göre her geçen ay, onun saltanatının Almanya'yı nasıl krize soktuğunun bir hatırlatıcısı. “Bayan Merkel, Almanya'yı sanki hayali bir dünyadaymış gibi yönetti ve onu henüz uyanamadığı uzun bir jeopolitik ve ekonomik uykuya soktu” denildi. Sözde “Demir Kadın”ın aldığı hemen hemen her karar, hem Almanya'nın hem de Avrupa Birliği'nin durumunun daha da kötüleşmesiyle sonuçlandı.

Kamu sektörüne kronik olarak yetersiz yatırım yapılması gibi zayıf ekonomik durumun yanı sıra Merkel, Almanya'yı üç tehlikeli jeopolitik bağımlılığa da sürükledi.

  • Birincisi, Almanya ABD'nin desteği olmadan kendini savunamaz.
  • İkincisi, ülke ekonomik olarak büyümek için Çin'e ihracata güveniyor.
  • Üçüncüsü, Alman endüstrisinin işlevsel kalabilmesi için Rus gazına ihtiyacı var.
Merkel, görev süresi boyunca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile düzenli görüşmelerde bulundu ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırgan savaşı, Almanya'nın “hazırlık eksikliğini” bir kez daha vurguladı.

Ayrıca Merkel, başta Macaristan olmak üzere bazı AB ülkelerinde demokrasinin parçalanmasına katkıda bulunmakla suçlanıyor. Almanya, Budapeşte ile ekonomik ilişkilerden yararlandı. Merkel, “otokrat heveslisi” Viktor Orban'ı “uygunluktan dolayı” eleştirilere karşı korudu. 2015 yılında mültecilere yönelik “nezaket”i “övgüye değer” olarak nitelendiriliyor. Bununla birlikte The Economist, Merkel'in mülteci politikasının Almanya ve diğer ülkelerde aşırı sağın yükselişini teşvik eden siyasi bir tepkiyi tetiklediği kanaatinde.
 
Üst