Atlantik akıntısı çöküşün eşiğinde ve Avrupa'yı buzdolabına çevirebilir

Felaket

New member
Yeni bir iklim modeli, iklim değişikliğinin yakında Atlantik'teki bazı okyanus akıntılarının çökmesine yol açabileceğini öngörüyor. Bu bağlamda Hollandalı araştırmacılar, küresel ısınmanın Atlantik Meridyonel Devrilme Akıntısı (AMOC) üzerindeki etkilerini araştırdılar.

Modellemenin sonuçları Science Advances dergisinde yayınlandı. Buna göre AMOC halihazırda deniz seviyesinin yükselmesi ve küresel hava durumu üzerinde endişe verici etkiler yaratabilecek “yıkıcı bir devrilme noktasına” yakın. Dünyanın bazı bölgelerinde sıcaklıklar önemli ölçüde artabilir, ancak diğerlerinde önemli ölçüde düşebilir.


Araştırmacılar, karmaşık bilgisayar sistemlerini kullanarak AMOC'nin çöküşünü tespit etmek için bir tür erken uyarı sinyali geliştirdiler. Araştırmacılar makalede bunun er ya da geç gerçekleşeceğine dair işaretlerin zaten bulunduğunu söylüyor.

AMOC, sıcak suyu tropiklerden Kuzey Atlantik'e taşıyan dev bir taşıma bandı olan Gulf Stream'i de içeren, Atlantik'teki karmaşık bir okyanus akıntıları sistemidir. Orada su soğur, daha tuzlu hale gelir ve güneye doğru yayılmadan önce okyanusun derinliklerine batar. Bu şekilde, ısı ve besinler Dünyanın farklı bölgelerine taşınarak, Kuzey Yarımküre'nin büyük bölümünde iklimin nispeten ılıman kalmasına yardımcı olur.

“İnsanlık için kötü haber”


Bilim insanları onlarca yıldır bu dolaşımın istikrarının iklim değişikliği nedeniyle tehdit edildiği konusunda uyarıda bulunuyor: Okyanusun ısınması ve buzların erimesi nedeniyle tatlı su akışı, ısı ve tuz dengesini bozuyor. Bu, akıntıları yavaşlatabilir, hatta durma noktasına getirebilir.

Model bu durumun ne zaman ortaya çıktığına dair herhangi bir bilgi vermiyor. AMOC yalnızca 2004'ten bu yana sürekli olarak gözlemleniyor. Hollanda'daki Utrecht Üniversitesi'nden deniz ve atmosfer bilimcisi ve araştırmanın baş yazarı Renè van Westen, “Fakat en azından iklim değişikliğinin dönüm noktasına doğru ilerlediğimizi söyleyebiliriz” diyor. kağıt. 12.000 yıldan daha uzun bir süre önce zaten bir duraklama vardı. Bunun nedeni ise buzulların hızla erimesiydi. Açık olan bir şey var: Eğer bu tekrarlanırsa sonuçları ölümcül olur.

Van Westen, ABD haber kanalı CNN'e iklim modelini “gerçek bir atılım” olarak nitelendirdi. Araştırmacılar bir süper bilgisayar kullanarak AMOC'ye artan tatlı su akışını simüle ettiler; bu muhtemelen gerçekte buzların erimesi, yağışlar ve nehir akışından kaynaklanmaktadır. Bu, simülasyonda AMOC aniden çökmeden önce okyanus tuzluluğunun düşmesine ve akıntının zayıflamasına neden oldu. Bu kadar karmaşık modeller kullanılarak ilk kez bir çöküş kanıtlanıyor. Araştırmacılar sonuçları “İklim sistemi ve insanlık için kötü haber” diye özetliyor.

Buzdolabı Avrupa


Gerçekte AMOC'nin çökmesi Avrupa'nın bazı bölgelerinde ciddi sıcaklık farklılıklarına yol açabilir. Sıcaklıkların bir yüzyıl içinde 30 santigrat dereceye kadar düşmesi mümkün. Bu, bir ila yirmi yıl içinde tamamen farklı bir iklime yol açacaktır. Avrupa bir buzdolabına dönüşecekti. Yazarlar, bu kadar hızlı sıcaklık değişimlerine karşı gerçekçi bir adaptasyon önleminin bulunmadığını yazıyor.

Aynı zamanda güney yarımkürede sıcaklıklar artacak, Amazon bölgesinde yağışlı ve kurak mevsimler tersine dönebilecek ve bu durum ekosistemi olumsuz etkileyecektir. Sıcaklık artışı Antarktika buz tabakasının erimesini hızlandırabileceğinden deniz seviyeleri de yaklaşık bir metre yükselebilir.

2025 gibi erken bir tarihte çökecek mi?


Ancak model, durumun gerçekte ne zaman gerçekleşeceğini açık bırakıyor. Van Westen'e göre daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Örneğin simülasyon, dünya üzerinde artan kirliliğin iklim değişikliğini nasıl etkilediğini hesaba katmadı. 2021'de yapılan bir araştırma, AMOC'nin bugün son 1000 yıldaki herhangi bir zamandan daha zayıf olduğu sonucuna varıyor. Geçen yıl iki Danimarkalı araştırmacı tarafından hazırlanan tartışmalı bir bilimsel makale, çöküşün muhtemelen 2025 gibi erken bir tarihte gerçekleşebileceğini öne sürdü.

Arizona'daki Gezegen Bilimi Enstitüsü'nde kıdemli bilim adamı olan Jeffrey Kargel bundan şüphe ediyor: Ona göre, AMOC'nin yakında çökmesi ihtimaline dair teori “bunun gerçekten gerçekleştiğini bir yıl içinde öğrenene kadar biraz tartışmalı kalacak.” Kargel, dolaşımın istikrarını “büyük bir çöküşün öncesinde borsada yaşanan şiddetli dalgalanmalara” benzetiyor. Ona göre hangi değişikliklerin geri döndürülebilir, hangilerinin felaketin habercisi olduğunu belirlemek neredeyse imkansız.

+++ Daha fazla iklim haberini kaçırmayın – WhatsApp kanalımıza abone olun +++

Potsdam İklim Etki Araştırmaları Enstitüsü'nde (PIK) iklim bilimci ve bölüm başkanı ve Potsdam Üniversitesi'nde okyanus fiziği profesörü Stefan Rahmstorf, araştırma sonuçlarını “AMOC istikrar biliminde büyük bir ilerleme” olarak tanımlıyor. Modelleme, “AMOC'nin, Kuzey Atlantik tatlı suyla seyreltildiğinde kuruyabileceği bir devrilme noktasına sahip olduğunu” doğruluyor. Rahmstorf, bunun tuzluluğunu ve yoğunluğunu azaltacağını söyledi.

Bu devrilme noktası şimdi ilk kez modern, küresel olarak eşleşmiş bir iklim modelinde gösterildi. Şu ana kadar bu ancak daha önceki çalışmalarda çok daha basit modellerle mümkün olabilmişti. Bazı bilim adamlarının daha karmaşık modellerde dönüm noktasını bulamayacaklarına dair umutları boşa çıktı.

“Mutlaka engellememiz gereken bir senaryo”


Prof. Dr. Niklas Boers ikna edici. PIK ve Münih Teknik Üniversitesi'nden (TU) Haberler online Earth'e konuşan profesör, araştırmanın model simülasyonlarında belirlenen stabilite kaybına ilişkin uyarı sinyallerinin geçmişte de bulunabileceğini gösterdiğini söylüyor. “Ancak, potansiyel bir dönüm noktasının zamanını tahmin etmek için bu sonuçları geleceğe tahmin etmeye izin verilmez” diye ekliyor.

Ancak genel olarak Boers, iklim modelinin AMOC'nin çökebileceğini ve diğer çalışmalarla uyumlu olarak muhtemelen son 100 yılda devrilme noktasına yaklaştığını gösteren sağlam sonuçlar sağladığını söyledi. Boers, aynı zamanda “küresel sera gazı emisyonlarını acilen sıfıra indirmemiz gerektiğini” bir kez daha açıkça ortaya koyuyor. “Ve mümkün olduğu kadar çabuk.” Çünkü Boers'e göre şurası kesin: her onda bir derece küresel ısınmayı ve onunla birlikte AMOC'nin çökme riskini artırıyor; “kesinlikle önlememiz gereken bir senaryo”.


Bu konuyla ilgili sık sorulan sorular


Toplumun her düzeyindeki mevcut memnuniyetsizlik ve hayal kırıklığının ana nedenleri nelerdir?


Hızlı teknolojik ilerleme ve dijital devrim dünyayı hızla değiştirerek birçok alanda köklü etkilere yol açtı. Buna bilgi yoğunluğu, ağ oluşturma ve gerçek zamanlı iletişim dahildir. Bu küresel değişim bir şey yaratıyor…


Thomas Druyen

Değişimin ruh, toplum ve nesiller üzerindeki etkileri konusunda uzman





'İç anahtarı' çevirmek ne anlama geliyor ve bu bireysel ve toplumsal düzeyde nasıl başarılabilir?


Günümüzün güç değişimleri zamanında uyum, esneklik ve cesaret çok önemlidir. Önceki güvenlik stratejileri tam tersine dönüşüyor. Değişime ayak uydurabilmek için yeni bir farkındalığa ihtiyaç var. Geleceği birlikte inşa etmeliyiz…

Thomas Druyen'in avatarı


Thomas Druyen

Değişimin ruh, toplum ve nesiller üzerindeki etkileri konusunda uzman





Olumlu gelecek planları nelerdir ve yeni bir zihniyet yaratmaya nasıl yardımcı olabilirler?


Olumlu gelecek planları, bizi motive eden ve yönlendiren, hayata geçirilen vizyon ve fikirlerdir. Bunlara kendi kafanızda ve zihniyetinizde karar verilir. Esnek bir zihniyet gelecekle hesaplaşır, gelecekle değil…

Thomas Druyen'in avatarı


Thomas Druyen

Değişimin ruh, toplum ve nesiller üzerindeki etkileri konusunda uzman





'İyimserlik' nedir ve toplumumuzda umudun ve özgüvenin güçlendirilmesine nasıl yardımcı olabilir?


İyimserlik, iyimserlik ve cesareti birleştirir. Yaşamın nimetleri ve tehlikeleriyle proaktif bir şekilde başa çıkmamızı sağlayan, geleceğe yönelik bir bilincin anahtarıdır…

Thomas Druyen'in avatarı


Thomas Druyen

Değişimin ruh, toplum ve nesiller üzerindeki etkileri konusunda uzman
 
Üst