Kahvaltıda ne yenir? Bu, çoğumuzun üzerinde kafa yorduğu bir sorudur. Bazılarımızın çoğu sabah keyifle yediği temel bir yemeği vardır. Diğerleri her gün farklı bir şeye sahip olmayı sever. Bazı insanlar yumurta, sosis, pankek vb. tercih ederken, diğerleri idlis, cheelas, poha ve daha pek çok desi seçeneğini tercih ediyor. Bazı kahvaltılık yiyecekler o kadar yaygınlaştı ki tüketimlerini sorgulamıyoruz. Ancak gerçek şu ki, özellikle sabahları belirli türde yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Güne iyi başlamak istiyorsanız, kahvaltınız çok önemli bir rol oynayabilir. Aşağıda daha fazlasını öğrenin.
Öyleyse oku: Asla aç karnına yememeniz gereken 7 yiyecek
İşte Yemeyi Bırakmanız Gereken En Kötü 5 Kahvaltı Yiyeceği:
1. Beyaz ekmek
Kahvaltıda sadece kızarmış ekmek yeme eğiliminde misiniz? Beyaz ekmek, sizi uzun süre tok tutmayan rafine karbonhidratlarda yüksektir. Ayrıca, basit karbonhidratlar kan şekeri seviyelerinizde istenmeyen ani yükselmelere neden olabilir. Mümkün olduğunca sağlıklı tam buğday seçeneklerini tercih edin. Ayrıca diğer kahvaltılık yiyeceklerden protein ve lif aldığınızdan emin olun.
2. Chai bisküvi
Bisküviler genellikle rafine şeker ve karbonhidrat bakımından yüksektir. Ayrıca sağlıksız doymuş yağlar içerirler. Neredeyse hiç besin değeri olmayan bisküviler, özellikle aç karnına yenildiğinde yarardan çok zarar verebilir. Sabah ilk iş chai (çay) içmek de iyi bir fikir değil. Diyetisyen Manpreet Kalra’ya göre güne chai bisküvi ile başlamak asitliğe ve buna bağlı sorunlara yol açabileceği için sağlık açısından kötü. Burada daha fazlasını öğrenin.
3. Krep
Düzenli un krepleri yağ, şeker ve kalori bakımından yüksek olma eğilimindedir – bunların hiçbiri size pek fayda sağlamaz. Çok fazla lifleri yoktur, bu da kahvaltıdan hemen sonra acıkmanıza neden olabilir. Ayrıca, şeker içerikleri kan şekeri seviyelerinizde dengesizliklere neden olabilir. Şeker açısından zengin besinler de aç karnına tüketildiğinde hazımsızlığa neden olabilir. Bu nedenle, bunun yerine sağlıklı/tuzlu krepleri tercih edin. Burada daha fazlasını öğrenin.
4. İşlenmiş etler
Sosisler ve diğer işlenmiş etler, sağlıklı bir kahvaltı için en iyi seçenekler değildir.
Mağazadan satın alınan sosisler, salam, domuz pastırması vb. dahil olmak üzere işlenmiş etler, tuz ve yağ oranı yüksektir. İyi bir protein kaynağı gibi görünseler de, riskler genellikle potansiyel faydalardan daha ağır basar. Bu nedenle, tüketimini sınırlamak en iyisidir.
5. Paketlenmiş tahıllar
Birçoğumuz müsli, mısır gevreği vb. dahil olmak üzere paketlenmiş tahılların sağlıklı olduğuna inandırıldık. Etiketlerin aksine, bu paketli kahvaltı seçenekleri besleyici olmaktan uzaktır. Şeker, sağlıksız yağlar ve ayrıca yapay koruyucular ve katkı maddeleri bakımından yüksek olma eğilimindedirler. İhtiyacınız olan protein açısından zengin sağlıklı bir kahvaltının tam tersidir.
Ayrıca Okuyun: İyi Uyuyamıyor musunuz? Yatmadan Önce Kaçınmanız Gereken 5 Yiyecek
Öğünlerinizi dengelemek her zaman önemlidir. Yani önemli olan tek şey protein alımı değil. Birçok besin maddesinden yararlanmak için çeşitli yiyecek öğelerine sahip olduğunuzdan emin olun.
İşte Kahvaltı İçin En İyi 5 Yiyecek:
1. Yulaf:
Kahvaltıda yulaf lapası tüketme alışkanlığınız varsa, devam ettirin! Yulaf, lif ve kompleks karbonhidratlar açısından zengindir ve bu da onları kahvaltı için mükemmel bir seçim haline getirir. Tokluğu teşvik ederler ve size sürekli bir enerji artışı sağlayabilirler. Yulaf ayrıca bağışıklığı, kalp sağlığını, cilt sağlığını, kilo yönetimini vb. iyileştiren vitamin ve mineraller açısından da zengindir. Kahvaltı için birkaç yulaf tarifi için buraya tıklayın.
2 yumurta:
Yumurtalar birçok farklı şekilde pişirilebilir. Fotoğraf Kredisi: Pixabay
Bir başka klasik kahvaltı seçeneği olan yumurta, protein ve kalsiyumla doludur. Sadece besleyici değiller, aynı zamanda birçok farklı şekilde de tüketilebilirler. Güne bir yumurta ile başlamak kısa vadede olduğu kadar uzun vadede de fark yaratabilir! İşte denemeniz gereken birkaç yumurta tarifi.
3. Panel:
Paneer veya süzme peynir de protein ve kalsiyumla doludur. Lezzetiyle olduğu kadar besin değeriyle de sizi çok iyi doyurabilir, iştahınızı sağlıklı bir şekilde frenleyebilir. Kalorisi düşük olduğu için kilo vermeye de yardımcı olduğu söyleniyor. Hızlı paneer tabanlı tarifler için buraya tıklayın.
4. Muz:
Muz kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Lif bakımından zengindirler ve sindirime iyi gelirler. Sade tadını çıkarabilir, yulafınıza ekleyebilir veya sağlıklı smoothie’ler yapmak için kullanabilirsiniz.
5. Fındık:
Her sabah badem yer misin? Evet ise, devam etmelisiniz. Fındık, onları kahvaltınıza harika bir katkı yapan sağlıklı yağların yanı sıra protein içerir. İlave şeker ve basit karbonhidrat riski olmadan yemeklerinize biraz tatlılık ve doku katabilirler.
Bir sonraki kahvaltınızı planlarken bu noktaları aklınızda bulundurun.
Öyleyse oku: Aklınız Kahvaltı mı? Hindistan’ın Farklı Bölgelerinden Bu 7 Tarifi Deneyin
Feragatname: Tavsiye içeren bu içerik, yalnızca genel bilgi sağlar. Hiçbir şekilde nitelikli bir tıbbi görüşün yerine geçmez. Daha fazla bilgi için her zaman bir uzmana veya kendi doktorunuza danışın. Haberler bu bilgiler için sorumluluk kabul etmez.
Öyleyse oku: Asla aç karnına yememeniz gereken 7 yiyecek
İşte Yemeyi Bırakmanız Gereken En Kötü 5 Kahvaltı Yiyeceği:
1. Beyaz ekmek
Kahvaltıda sadece kızarmış ekmek yeme eğiliminde misiniz? Beyaz ekmek, sizi uzun süre tok tutmayan rafine karbonhidratlarda yüksektir. Ayrıca, basit karbonhidratlar kan şekeri seviyelerinizde istenmeyen ani yükselmelere neden olabilir. Mümkün olduğunca sağlıklı tam buğday seçeneklerini tercih edin. Ayrıca diğer kahvaltılık yiyeceklerden protein ve lif aldığınızdan emin olun.
2. Chai bisküvi
Bisküviler genellikle rafine şeker ve karbonhidrat bakımından yüksektir. Ayrıca sağlıksız doymuş yağlar içerirler. Neredeyse hiç besin değeri olmayan bisküviler, özellikle aç karnına yenildiğinde yarardan çok zarar verebilir. Sabah ilk iş chai (çay) içmek de iyi bir fikir değil. Diyetisyen Manpreet Kalra’ya göre güne chai bisküvi ile başlamak asitliğe ve buna bağlı sorunlara yol açabileceği için sağlık açısından kötü. Burada daha fazlasını öğrenin.
3. Krep
Düzenli un krepleri yağ, şeker ve kalori bakımından yüksek olma eğilimindedir – bunların hiçbiri size pek fayda sağlamaz. Çok fazla lifleri yoktur, bu da kahvaltıdan hemen sonra acıkmanıza neden olabilir. Ayrıca, şeker içerikleri kan şekeri seviyelerinizde dengesizliklere neden olabilir. Şeker açısından zengin besinler de aç karnına tüketildiğinde hazımsızlığa neden olabilir. Bu nedenle, bunun yerine sağlıklı/tuzlu krepleri tercih edin. Burada daha fazlasını öğrenin.
4. İşlenmiş etler

Sosisler ve diğer işlenmiş etler, sağlıklı bir kahvaltı için en iyi seçenekler değildir.
Mağazadan satın alınan sosisler, salam, domuz pastırması vb. dahil olmak üzere işlenmiş etler, tuz ve yağ oranı yüksektir. İyi bir protein kaynağı gibi görünseler de, riskler genellikle potansiyel faydalardan daha ağır basar. Bu nedenle, tüketimini sınırlamak en iyisidir.
5. Paketlenmiş tahıllar
Birçoğumuz müsli, mısır gevreği vb. dahil olmak üzere paketlenmiş tahılların sağlıklı olduğuna inandırıldık. Etiketlerin aksine, bu paketli kahvaltı seçenekleri besleyici olmaktan uzaktır. Şeker, sağlıksız yağlar ve ayrıca yapay koruyucular ve katkı maddeleri bakımından yüksek olma eğilimindedirler. İhtiyacınız olan protein açısından zengin sağlıklı bir kahvaltının tam tersidir.
Ayrıca Okuyun: İyi Uyuyamıyor musunuz? Yatmadan Önce Kaçınmanız Gereken 5 Yiyecek
Öğünlerinizi dengelemek her zaman önemlidir. Yani önemli olan tek şey protein alımı değil. Birçok besin maddesinden yararlanmak için çeşitli yiyecek öğelerine sahip olduğunuzdan emin olun.
İşte Kahvaltı İçin En İyi 5 Yiyecek:
1. Yulaf:
Kahvaltıda yulaf lapası tüketme alışkanlığınız varsa, devam ettirin! Yulaf, lif ve kompleks karbonhidratlar açısından zengindir ve bu da onları kahvaltı için mükemmel bir seçim haline getirir. Tokluğu teşvik ederler ve size sürekli bir enerji artışı sağlayabilirler. Yulaf ayrıca bağışıklığı, kalp sağlığını, cilt sağlığını, kilo yönetimini vb. iyileştiren vitamin ve mineraller açısından da zengindir. Kahvaltı için birkaç yulaf tarifi için buraya tıklayın.
2 yumurta:

Yumurtalar birçok farklı şekilde pişirilebilir. Fotoğraf Kredisi: Pixabay
Bir başka klasik kahvaltı seçeneği olan yumurta, protein ve kalsiyumla doludur. Sadece besleyici değiller, aynı zamanda birçok farklı şekilde de tüketilebilirler. Güne bir yumurta ile başlamak kısa vadede olduğu kadar uzun vadede de fark yaratabilir! İşte denemeniz gereken birkaç yumurta tarifi.
3. Panel:
Paneer veya süzme peynir de protein ve kalsiyumla doludur. Lezzetiyle olduğu kadar besin değeriyle de sizi çok iyi doyurabilir, iştahınızı sağlıklı bir şekilde frenleyebilir. Kalorisi düşük olduğu için kilo vermeye de yardımcı olduğu söyleniyor. Hızlı paneer tabanlı tarifler için buraya tıklayın.
4. Muz:
Muz kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Lif bakımından zengindirler ve sindirime iyi gelirler. Sade tadını çıkarabilir, yulafınıza ekleyebilir veya sağlıklı smoothie’ler yapmak için kullanabilirsiniz.
5. Fındık:
Her sabah badem yer misin? Evet ise, devam etmelisiniz. Fındık, onları kahvaltınıza harika bir katkı yapan sağlıklı yağların yanı sıra protein içerir. İlave şeker ve basit karbonhidrat riski olmadan yemeklerinize biraz tatlılık ve doku katabilirler.
Bir sonraki kahvaltınızı planlarken bu noktaları aklınızda bulundurun.
Öyleyse oku: Aklınız Kahvaltı mı? Hindistan’ın Farklı Bölgelerinden Bu 7 Tarifi Deneyin
Feragatname: Tavsiye içeren bu içerik, yalnızca genel bilgi sağlar. Hiçbir şekilde nitelikli bir tıbbi görüşün yerine geçmez. Daha fazla bilgi için her zaman bir uzmana veya kendi doktorunuza danışın. Haberler bu bilgiler için sorumluluk kabul etmez.