Almanya, BM yardım kuruluşuna Gazze ödemelerini durdurdu

Felaket

New member
Dışişleri Bakanlığı ve Federal Kalkınma Bakanlığı Cumartesi akşamı Berlin'de ortaklaşa yaptığı açıklamada, “Açıklama tamamlanana kadar Almanya, diğer donör ülkelerle koordinasyon halinde, Gazze'de UNRWA için herhangi bir yeni fonu geçici olarak onaylamayacaktır.” dedi.

İki bakanlık ortak iletişiminde şu anda bekleyen yeni bir taahhüt bulunmadığını vurguladı. Ayrıca UNRWA'nın rolünün “Filistin halkının temel hizmetleri açısından hayati önem taşıdığını” vurguladılar. Bu nedenle, BM yardım kuruluşunun on iki çalışanına yönelik iddialara derhal yanıt vermesi ve UNRWA şefi Philippe Lazzarini'nin “hemen harekete geçmesi” “kesinlikle doğru”.

Dışişleri Bakanlığı temel malzeme, tıbbi malzeme ve sıhhi tesislerin masraflarını karşıladı

Açıklamaya göre, Hamas'ın İsrail'e saldırısı sonrasında Dışişleri Bakanlığı ve BMZ, “Gazze Şeridi'ndeki halka su, gıda, acil barınma, hijyen ve sanitasyon tesisleri gibi temel malzemelerin yanı sıra tıbbi malzeme de sağladı.” UNRWA ve kalkınma işbirliği fonları aracılığıyla ve özellikle güneye kaçan ailelere sağlanan insani yardım”.

İsrail hükümeti BM kurumuna, 7 Ekim'deki acımasız Hamas saldırısına 12 UNRWA çalışanının dahil olduğu bilgisini verdi. UNRWA başkanı Lazzarini'ye göre, etkilenenlerin sözleşmeleri feshedildi ve soruşturma başlatıldı.

İsrail'e yardım ödemelerinin askıya alınması yeterli değil

Sonuç olarak ABD, Kanada, Avustralya, Büyük Britanya ve İtalya, UNRWA'ya yaptıkları yardım ödemelerini askıya alırken, Berlin'deki Dışişleri Bakanlığı başlangıçta yalnızca UNRWA çalışanlarına yönelik şüphelerden “derin endişe” duyduğunu ifade etti. Alman-İsrail Derneği (DIG), iddialar doğrulanıncaya kadar federal hükümetten ödemeleri durdurmasını talep etti. DIG Başkanı Volker Beck, UNRWA'nın Gazze Şeridi'nde Hamas'ın “suç ortağı gibi” davrandığını açıkladı.

İsrail için yardım ödemelerinin askıya alınması yeterli değil. Dışişleri Bakanı Israel Katz, hükümetinin Gazze Şeridi'ndeki savaşın sona ermesinden sonra UNRWA'nın Filistin topraklarında artık rol oynamamasını sağlamak istediğini söyledi.

Hamas, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlara İsrail'in “tehdit ve şantajlarına” boyun eğmemeleri çağrısında bulundu. İsrail'in verdiği bilgilere göre, radikal İslamcı Filistin örgütü, 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği acımasız büyük saldırıda Gazze Şeridi'nde yaklaşık 1.140 kişiyi öldürdü ve yaklaşık 250 kişiyi de rehin olarak kaçırdı. O tarihten bu yana İsrail, Hamas'ı yok etme hedefiyle Gazze Şeridi'nde büyük askeri harekâta girişti.