AI ve Vibecoding kendi yazılımımı oluşturmama yardımcı oldu

serdal

New member
Ben kodlayıcı değilim. Python, JavaScript veya C ++ 'dan tek bir satır yazamıyorum. Genç yıllarımda kısa bir süre dışında, Flash animasyonlarında yaratıldığım ve yapıldığım zaman, asla bir yazılım mühendisi değildim ve teknoloji endüstrisinde bir kariyer için gazetecilik vermek için hiçbir hırsım yok.

Yine de son birkaç aydır bir fırtına kodladım.

Kreasyonlarıma: Uzun podcast'leri kopyalayan ve özetleyen bir araç, sosyal medya yer işaretlerimi aranabilir bir veritabanında organize etmek için bir araç, bana bir mobilya parçasının arabamın bagajına uyup uymadığını ve buzdolabımın içeriğini analiz eden ve bir okulun içeriğini analiz eden bir uygulama olup olmadığını söyleyen bir web sitesi – Oğlum için oğlum görülebilir.

Bu kreasyonlar yapay zeka ve “vibecoding” olarak bilinen yeni bir AI trend sayesinde mümkündür.

AI araştırmacısı Andrej Karpathy tarafından popüler hale getirilen bir terim olan Vibecoding, bugünün AI araçlarının teknik hobilerin yalnızca bir metin alanına giriş istekleri girerek tamamen işlevsel uygulamalar ve web siteleri oluşturmalarını sağlaması için yararlı bir kısaltmadır. Vibecode'un nasıl kodlanacağınızı bilmenize gerek yok – sadece bir fikir ve biraz sabır, genellikle yeterlidir.

“Gerçekten kodlanmadı,” diye yazdı Bay Karpathy bu ay. “Sadece bir şeyler görüyorum, bir şeyler söylüyorum, bir şeyleri yönetiyor ve bir şeyleri kopyalıyorum ve genellikle işe yarıyor.”

Kendi vibrecoding deneylerim, hayatımdaki belirli sorunları çözen küçük, özel bir uygulamalar için “yazılım” dediğim şeyi yapmayı amaçlıyor. Bunlar, büyük bir teknoloji şirketinin inşa edeceği araç türleri değildir. Sizin için gerçek bir pazar yoktur, özellikleriniz sınırlıdır ve bazıları sadece bir tür iştir.

Bu şekilde yazılım oluşturmak bir veya iki SAT'da bir sorunun tanımlanması, ardından güçlü bir AI modelinin onu çözmek için nasıl özel bir araç oluşturduğunu gözlemlemek çarpıcı bir deneyimdir. CHATGPT'yi ilk kez nasıl kullandığıma benzer şekilde AI vertigo hissi yaratıyor. Ve bugünün AI modellerinin becerilerinin şüphecilerini göstermenin en iyi yolu, şimdi büyük temel bilgisayar programlama parçalarını otomatikleştirebilen ve yakında diğer alanlarda benzer hizmetler yapabilmenin en iyi yolu.

AI kodlama araçları yıllardır var. Önceki, Github Copilot gibi, profesyonel kodlayıcıların kod hatlarını ve Chatt'ı bitirerek daha hızlı çalışmasına yardımcı olmalıdır. Hala onlardan en iyi şekilde yararlanmak ve AI sıkışıp kaldığında içeri girmek için nasıl morina bilmek zorunda.

Bununla birlikte, son bir veya iki yıl içinde, neofitlerin profesyonellerin kendilerinin nasıl olduğunu programlamasını sağlayan daha güçlü AI modelleri kullanmak için yeni araçlar geliştirilmiştir.

İmleç, replik, cıvata ve sevilebilir gibi bu araçlar da benzer şekilde çalışır. Bir kullanıcının giriş isteği göz önüne alındığında, araç bir tasarım oluşturur, kullanabileceğiniz ve bir ürün oluşturabileceğiniz en iyi yazılım paketleri ve programlama dillerine karar verir. Çoğu ürün, daha iyi işlevlerin kilidini açabilecek ve daha fazla şey oluşturabilen ücretli seviyelerle sınırlı kullanım sağlar.

Vibecoding, programcı olmayan bir sihir gibi hissedebilir. Hızlı, gizemli kod satırlarınızı ve birkaç saniye sonra girdikten sonra, her şey yolunda giderse, işleyen bir prototip oluşturulur. Kullanıcılar ince ayarlar ve revizyonlar önerebilir ve bundan memnunsanız, yeni ürününüzü web'de sağlayabilir veya bilgisayarlarınızda çalışabilirsiniz. Projenin karmaşıklığına bağlı olarak, süreç sadece birkaç dakika veya birkaç saate kadar sürebilir.

Bolt'tan, buzdolabımın içeriğinin yüklenmiş bir fotoğrafına dayanarak oğlum için bir okul yemeği hazırlamama yardımcı olabilecek bir uygulama oluşturmasını istediğimde baktı:

Uygulama başlangıçta görevi analiz etti ve bileşen parçalarına ayırdı. Sonra çalışmak zorunda kaldı. Temel bir web arayüzü oluşturdu, buzdolabımdaki yiyecekleri tanımlamak için bir görüntü tanıma aracı seçti ve bu makalelere dayalı yemek önermek için bir algoritma geliştirdi.

Yapay zeka bana bir karar vermeme ihtiyaç duyuyorsa – uygulamanın önerdikleri yiyeceklerin besin gerçeklerini listeleyip listelemediğinde, kendimi birkaç seçenekle teşvik ettim. Sonra başlayacak ve daha fazla kodlar. Bir kanca ile tanıştığında, kendi kodunu hata ayıklamaya çalıştı veya sıkışmadan ve başka bir yöntem denemeden önce kasık üzerine geri adım attı.

Hızlı girişime girdikten yaklaşık 10 dakika sonra, AI uygulamamı aramaya karar verdiği gibi öğle yemeği kutusu arkadaşı hazırdı. Genel bir hindi sandviç vardı. Kendiniz deneyebilirsiniz. (Oluşturduğum sürüm, para kullanımını kullanan bir Ki -Image -Recognition aracı içeriyor. Bu genel web sürümü için, büyük bir fatura toplamam için simüle edilmiş bir görüntü tanımlama işleviyle değiştirdim.)

Vibe kodlama deneylerimin tamamı başarılı olamadı. Haftalarca yazma e -postalarımın E -Mails'ime otomatik olarak yanıt verebileceği bir “Gelen Kutusu Otomatik Dönüşü” aracı oluşturmakta sorun yaşıyorum. Üçüncü taraf sağlayıcılardan iyi oynayacak şekilde tasarlanmayan Google fotoğrafları ve iOS dil notları gibi AI akışlarını entegre etmeye çalıştığımda barikatlarla tanıştım.

Ve elbette AI ara sıra hata yapar. Bir zamanlar mahallemde bir lastik işletmesi için bir web sitesi oluşturmaya çalıştığımda, AI dükkanın Yelp sayfasından sahte incelemeler oluşturdu ve bir referans sayfasına ekledi. Etkileşimli bir web sitesinde uzun bir hikaye yazmaya çalıştığım başka bir zaman olan AI, metnin yaklaşık yarısını içeriyordu ve diğer yarısını terk etti.

Başka bir deyişle, vibe kodlaması, insanların robotları izlemeleri veya en azından yakındaki yüzmesinden hala yararlanıyor. Ve muhtemelen en iyisi hobi projeleri için, temel görevler için değil.

Bu çok daha uzun olmayabilir. Birçok AI şirketi, insan programcılarının yerini alabilecek yazılım mühendisliği temsilcileri üzerinde çalışmaktadır. AI halihazırda rekabet programı testleri için birinci sınıf puan kazanıyor ve Google da dahil olmak üzere birçok büyük teknoloji şirketi, AI sistemleri üzerindeki teknik çalışmalarının büyük bir bölümünü dış kaynak kullandı. (Google'ın genel müdürü Sundar Pichai, yakın zamanda AI oluşturulan kodun Google'da sağlanan tüm yeni kodların dörtte birinden fazlası olduğunu söyledi.)

Eğer bir genç programcı olsaydım – dost AI'nın değiştirilmesi muhtemel görünüyor – profesyonel beklentilerimde panik içinde panik yapabilirim. Ama ben sadece hayatımı küçük bir şekilde geliştiren araçlar kurmayı ve inşa etmeyi seven bir adamım. Ve vibe kodlaması – veya gerçek kodlama – AI'nın belirgin bir şekilde iyileştirdiği bir alandır.

Geçen hafta podcast'imdeki vibecoding deneyimimden bahsettiğim için, AI desteği ile kendi araçlarını kuran düzinelerce başka insanı duydum. Meslektaşları bana diyetlerinde tutmak için geliştirdikleri beslenme uygulamalarını veya aldıkları E -Mail bültenini özetlemek için kullandıkları araçlardan bahsettiler. Okuyucular, Palisades'in yangından sonra kira sözleşmeleri vakalarını keşfetmek için yumurta fiyatını takip etmek veya Los Angeles'taki Zillow listelerini kazımak için inşa ettikleri web sitelerini gönderdiler.

Bu araçlardan sadece birkaçı dünya çapında değişiyor. Amatörlerin artık birkaç klavye saldırısına sahip mühendislerden daha önce ihtiyaç duyan ürünler oluşturabilmeleri yeni ve dikkat çekicidir.

Yapay zeka veya AI kodlama uygulamalarının iyileşmeye devam ederlerse toplum üzerindeki etkileri için pollyannic değilim. Otomatik olarak yararlı yazılımlar oluşturan bir AI'nın kötü amaçlı kod oluşturulmasını otomatikleştirebilmesi veya hatta özerk siber saldırılara yol açabilmesinin mümkün olduğunu düşünüyorum. Ve yazılım mühendisliğinin sadece AI araçlarının iş yedek etkilerini yaşayan ilk beyaz yaka mesleği olduğundan endişeliyim.

Ancak şu anda, hayatımdaki can sıkıcı veya zaman alıcı görevlerin otomatik otomasyonu için uygulamalar oluşturmak, AI'nın diğerleri kadar iyi bir kullanımı gibi görünüyor. Bu yüzden en azından çocuğum kendi öğle yemeğini toplayana kadar vibecoding yapmaya devam edeceğim.